Durerile de spate sunt una dintre cele mai comune afecțiuni ale corpului intalnite la persoanele de toate varstele si se estimeaza ca fibromialgia, un tip comun de durere cronica, afecteaza aproximativ 5 milioane de adulti doar in Statele Unite. Conform unui sondaj facut recent, 89% din persoanele cu dureri de spate au descris aceste dureri ca fiind moderat-severe si au declarat ca se confrunta cu limitari importante privind activitatile cotidiene, calitatea vietii, consecintele fiind costuri ridicate in plan economic.
De-a lungul anilor, cercetatorii au incercat sa gaseasca remedii pentru durerea de spate, si una dintre cele mai eficiente metode de prevenire si tratare a acestor simptome a devenit utilizarea Hartii durerilor de spate. Acest instrument foloseste o varietate de tehnici neuro-musculare și kinetofiziologice pentru a ajuta la controlarea durerilor, inlaturarea blocajelor si reducerea sensibilitatii anumitor zone ale corpului. Hața durerilor de spate poate fi folosita de un pacient fara interventia unui medic sau a unui terapeut. Mai mult, aceasta constă într-o hartă virtuală a regiunilor cu durere care poate fi facil accesibilă chiar și de la distanță.
Dar de ce ar trebui sa facem uz de Harta durerilor de spate? Iata cateva avantaje ce decurg din aceasta metoda:
• Monitorizare
Harta durerilor de spate ofera posibilitatea monitorizarii simptomelor si permiterea pacientului sa poata gestiona durerile in termeni reali, mai degraba decat sa se bazeze pe un sistem de auto Raportare a durerii. Harta poate fi folosita cu usurinta si in conditiile date de persoana de acasa, fara prezenta medicului.
• Obiectivitate
Deoarece Harta durerilor de spate nu se bazeaza pe autoRaportare, ofera un grad ridicat de obiectivitate. Folosindu-se tehnici kinetice, harta permite medicilor si pacientilor sa fie certi in ceea ce priveste intensitatea si localizarea durerilor, in mod independent de nivel de dizabilitate asociat, stare emotionala si sensibilitatea persoanei afectate. Din acest punct de vedere, harta poate fi extrem de utila pentru tratarea cu succes a durerilor de spate.
• Raportarea corectă
Cu tehnologia moderna, Harta durerilor de spate ofera posibilitatea de raportare corecta a simptomelor, ceea ce inseamna ca se pot culege date in timp real, astfel incat sa poata fi monitorizate progresele sau regresiile care pot aparea odata ce tratamentul incepe. De asemenea, prin folosirea tehnologiei, informatiile colectate pot fi rapid transmise.
• Documentare
In cazul in care durerea persista, facand imposibila activitatea zilnica, harta ajuta la documentarea durerii, facilitand procesul de eliberare a scutirilor medicale.
• Identificare rapidă
Aceasta metoda ofera medicilor posibilitatea de a identifica rapid sursa durerii si de a oferi tratamentul corect in cazul in care se constata patologii.
Metode de utilizare a Hartii durerilor de spate
Exista o varietate de tehnici si instrumente care pot fi folosite in scopul utilizarii acestei Harti. Acestea includ:
• Termologia
Un instrument utilizat pentru a detecta schimbarile in temperatura din diferite zone ale corpului. Cel mai adesea, harta termografica este folosita pentru determinarea zonelor hipotermice sau hipertermice, ajutand la identificarea si tratarea punctelor specifice ale durerii.
• Reflexologia
Acest mecanism utilizat in cadrul hartii se bazeaza pe presiunea aplicata pe mai multe puncte ale corpului pentru a determina componenta vascilara si neurologica a fluxului sanguin. Acest proces ajuta la determinarea localizarii exacte a durerii si, in cele din urma, poate ajuta la reducerea sensibilitatii anumitor zone ale corpului.
• Widex studiu
Un alt mecanism utilizat in cadrul Hartii durerilor de spate este Widex, un studiu care implica captarea imaginilor si stocarea lor pe un computer. Acest lucru poate oferi medicului o imagine exacta si detaliata a zonelor afectate de durere.
• Bandaje speciale
Bandajele speciale sunt cunoscute pentru eliberarea presiunii si captarea presiunii, pentru controlul durerilor. Aceste benzi sunt folosite pentru a limita miscarea unei articulatii, pentru a reduce durerea si pentru a preveni crizele acute.
• Stimulare electrica
Stimularea electrica este de obicei folosita pentru a trata durerile cronice si produce o senzatie similara cu pulsatia sau vibratia. Acest proces are scopul de a modifica raspunsul sistemului nervos la stimuli, reducand nivelul de durere.
• Exercitii dupa Harta durerilor de spate
Exercitiile ajuta la intinderea si tonifierea muschilor afectati si, totodata, actioneaza ca un tratament adjuvant. Acestea pot fi supportate de modificari ale stilului de viata sau ale obiceiurilor alimentare, asa cum sunt urmatoarele:
• Acordarea unei atentii sporite hranei sanatoase si echilibrate;
• Reductia consumului de alimente procesate si de alcool;
• Limiteaza sedentarismul
• Includerea in program unui sport incercati sa faceti cat mai multe exercitii abdominale;
• Practicarea regulata a stretchingului pentru a ajuta la reducerea tensiunii in muschi;
• Exercitii de respiratie profunda pentru a calma durerea;
• Slabirea sau cresterea in greutate, in functie de necesitati si pentru a preveni astfel durerea de spate;
• Masaj terapeutic pentru reducerea tensiunii din muschi.
De asemenea, recomandam efectuarea urmatoarelor proceduri medicale:
• Tratamentul fizioterapeutic (tehnici specifice necesare pentru relieful durerii);