Pestera, acea aventura subterana minunata, ofera ocazia de a explora un lume ce se ascunde sub pamant. Romania este cunoscuta pentru numeroasele sale situri de speologie, de la pesteri scurte in albastru cristal Palanca, pană la lungile tuneluri sub Terra si cascade precum Putna din Muntii Bucegi. 

Din multitudinea de pesteri subterane ale Romaniei, se remarca cele mai spectaculoase trei. Confruntandu-te cu turisti din întreaga lume in descoperirea minunilor ascunse, aceste trei pesteri de-abia asteapta sa te astonizeze.

Istoria Pesterilor Romanesc

Istoria Romaniei imprimata in pesterile sale, dateaza din vremuri indepartate ce pot fi intrezimize deen văile lipsite de lumina. Cercetarile arheologice au descoperit morminte si oase umane vasite, aptecru vremuri anterioare epocii Neolitice. Aceste morminte pastreaza semnele unor obiceiuri stravechi ce dataaza din Paleolit. Motivele pentru aceste descoperiri ciudate sunt si ele cufundate in adancurile pesterii si raman necunoscute.

Cele mai spectaculoase pesteri din Romania

*Peștera Scarisoara

Peștera Scarisoara din Alba este cea mai importanta pasarela pentru turisti, datorita ghetarului sau. Turistii sunt atrasi de frumusetea ,varietatea si spectaculozitatea sala. Instalatiile de peisaj, consolele si cascade de stanca ies din comun si ofera vizitatorului sansa de a explora in detaliu acest mike univers subteran.

*Pestera Muierii

Pestera Muierii din judetul Alba, asa numita pentru legendarele sale pesteri cu locuinta feministe, este una dintre cele mai valoroase pesteri din Romania. Locatia ofera vederi neatinse din puncte panoramice ce coboara abrupt in adancurile misterioase si interminabilel sale tuneluri. Perseverenta si curajul sunt necesare pentru a descoperi aceste minunatii ascunse, deoarece abisul in care se ascund, poate fi intimidator pentru vizitatori.

*Pestera Polovragi

Stanca ascutata si viteza cu care izvorul se prelinge spre iesire, sunt piesele centrale ale designului deosebit al acestei minunate pesteri. Cu o adancime de 80m, aceasta locatie ofera o are o vedere uimitoare unde se pot descopere grota alba si albastra, a caror structura a fost designata de un minunat arhitect natural. Aceasta aventura subterana ce se abate dela drumurile cu populatie, iti aduce si un sentiment de mister si taine ciudate.

Echipamentul de baza necesar in explorarea pesterilor

Curiozitatea si inteligenta, asta-i tot ce-ti trebuie pentru aceasta aventura spectaculoasa in lumea peștelor si a subteranei. Cu toate acestea, exista si alte cateva echipamente de baza pe care trebuie sa le ai in bagaj pentru a-ti proteja pielea si de a face calatoria ta mai comoda:

*Costumul impermeabil: Acesta estea cheia pentru o explorare eficienta si protectie. Un costum impermeabil va proteja pielea ta de stancile ascutite si de apa rece.

*Lantera subacvatica: Acest lucru poate sa te ajute sa descoperi adancurile criptice si cainii lor, deoarece exista lumini mici cantonate in unii dintre tuneluri, asa ca este esential sa ai olantera in dotare.

  • Implemente esentiale: Alte obiecte pe care ar trebui sa le aduca sunt o coarda rezistenta pentru a se catara chiar si in cele mai inalte sau mai greu accesibile zone. Unelte cum ar fi un spadesau o lopata si alte unelte mica pentru a curata locatia sunt esentiale in vederea eficientizarii explorarii.

Cum gasim pesteri de vizitat

Explorarea pesterior nu este greu de aflat pe calea cea mai buna. Si localizarea lor nu este mai dificila. Exista cateva modalitati prin care laturile sale poate fi gasite, Rezervoarele de informatii cele mai adanci se gasesc in volumele intregi de carti despre pesterile din Romania. Aceste carti iti ofera o descriere completa despre istoria, datele geografice, abisa si a optimizarii arbitrare ale pesterilor din Romania.

Al doilea mijloc poti cauta locatii cu ajutorul internetului. Portaluri online de speologie sau pagini web ale asociatiilor locale ofera posibilitatea de a gasi cele mai bune locatii in cel mai scurt timp. Mai mult, aici poti gasi si material didactic utile, precum ponturi pentru incepatori pe care sa le aplici cand iti faci primii pasi in acest nou teren.

Capcana cea mai serioasa este sa vizitezi cluburi de speologi sau asociatii de grup. Acestea sunt din cele mai multe cazuri unele dintre cele mai adanci izvoare de astiliere, unde vei gasi informatii detaliate, exemple si intrebari din care sa inveti.

Aventura ta in pesterile Romanesti este gata sa inceapa! Exploratorii se pregatesc sa plece catre adancimile ascunse de vederea lumii sociale si secrete pe care acestea le ascund in umbra. Drumurile lor trebuie sa se desfasoare cu prudenta, protejandu-se si deschizandu-le drum in lumea subterana. Acesti cercetatori amatori au incercat sa aduca lumii aceste secrete ascunse, pregatindu-se sa intre in lumea pesterilor cu echipate de protectie adecvata si o curiozitate profunda.