Interviul pentru un loc de munca poate starni emotii la majoritatea. Ascensiunea pe scara profesionala solicita intalnirea cu decizionarii taliei recrutatori. Cu toate astea, trebuie sa urmarim ideea ca exista calitati si defecte la interviu care trebuiesc luate in considerare atunci cand vom cauta sa ne gasim locul potrivit pentru noi.
Cunoasterea slabilor si punctelor forte care ne definesc fiecare va poate ajuta sa va pregatiti in asa fel incat sa faceti o impresie excelenta.
Cel mai important lucru de retinut este ca procesul de interviu este unul interactiv, asadar tu, impreuna cu recrutatorul, sunteti la bordul aceluiasi vas pentru realizarea unei destinatii comune. Voi veti fi in curand colaboratorii si asa cum in viata de zi cu zi se implica doi oameni unde fiecare aduce ceva, acest lucru se intampla si in cadrul interviurilor.
Iata in continuare cateva calitati si defecte la interviu care ne pot ajuta sa ne prezentam mai bine si, eventual, sa obtinem jobul dorit.
Calitati la interviu
● Respectul – sa aratati respectul fata de angajatorul vostru potencial. Acest lucru poate fi facut prin polite cu subinteles de genul „buna ziua, respect va rog”.
● Cunoasterea resurselor – aceasta inseamna sa va documentati inainte de interviu, privind catre compania in cauza. Intotdeauna este mai bine sa va pregatiti un set de intrebari folosind informatiile pe care le-ati considerat interesante.
● Comunicare – pozitiva si adecvata, comunicarea joaca un rol esential in lumea interviurilor. Trebuie sa fiti capabili sa va exprimati multumirea in legatura cu faptul ca va ofera compania posibilitatea sa candidati pentru a intra in echipa lor.
● Calitatea – aceasta se refera la intreg procesul de interviu in sine. Sa va pregatiti in asa fel incat sa dati o imagine de sine cat mai complexa.
● Explicarea – sa fiti constienti asupra prezentarii-moment ale CV-ului vostru si sa explicati deciziile si actiunile luate de-a lungul carierei.
● Atitudine – sa fiti capabili sa determinati obiective asumate, sa actionati asupra lor si sa pozitionati propriile opinii direct si concis.
● Disponibilitate – sa aratati disponibilitatea de a va folosi CV-ul total sau sa analizati proiecte mari si sa acceptati decizii care va-l duce pe drumul corect.
Defecte la interviu
● Onestitatea – sa fiti transparenti cu privire la motivele unui demers profesional.
● Gesticulare – sa fiti atenti cu privire la gesturile pe care le folositi, intrucat acestea pot transmite informatii nee intentionate.
● Imbracamintea – sa fiti selectivi in ceea ce priveste tipul de imbracaminte pe care sa il imbracati atunci cand mergeti la interviu. Acest lucru va fi de obicei subtire si negru.
● Stresarea – sa fiti constienti asupra emotiilor si stresului cu care va confruntati intotdeauna inainte de interviu; inertiile negative pot prieteni sau chiar sa distruga sansele de a obtine un loc de munca mult dorit.
● Dorinta de cariera – sa aratati ce anume sa obtinut de-a lungul carierei multiple si, mai ales, sa lasati o impresie pozitiva asupra caii pe care ati urmat-o pana in prezent.
● Evaluarea personala – sa fiti constienti care sunt interesele si asteptarile proprii in legatura cu un potential loc de munca.
● Credintele profesionale – sa va exprimati propriile credinte si principiile de lucru cand se prezinta la interviu.
● Prezenta – stresul prezentei va poate afecta intr-o masura foarte mare, asigurati-va ca aveti prezenta si puneti in aplicare obiectivele stabile inainte de a ajunge in fata persoanei potrivite.
Cu toate ca interviurile pot starni emotii critici, trebuie sa avem grija ca sa aratam ca suntem interesati, atat de ambitia profesionala, cat si de nevoile persoanei care ne ia interviul. Totodata, aratand calitatile si defectele prezente in cadrul procesului de interviu se poate obtine cu usurinta locul dorit. Acest lucru se poate realiza prin prezentarea buna si personalitatea adecvata. De asemenea, trebuie sa avem in vedere principiile profesionale descrise mai sus pentru a obtine mai mult decat ceea ce ne asteaptam.