Fiecare dintre noi am invatat limba romana in copilarie, si, probabil, incercam sa ii respectam regulile si cuvantul scris atunci cand ne adresam celor din jur. Doar cateva persoane se intreaba care sunt corectiunile din aceasta limba si cum sa le utilizeze. In acelasi timp, pentru unii dintre noi, corectiunile lingvistice devin de-a dreptul enervante atunci cand putem alege oricare varianta dintre doua.

Cum e corect: scri sau scrii?

Acesta este unul dintre subtilele dileme care apar in limba romana si e important sa aducem lumina in aceasta intrebare – mai ales in epoca tehnologiilor avansate in care ne aflam astazi cand mesaginle de pe platformele de socializare au o importanta majora. Sa devina certitudinile notiunii intregii lumi? Sa corectam greselile la fiecare pas?

Iata cateva detalii la care scopul este de a te ajuta sa intelegi diferentele dintre scri si scrii.

I. Explicatia regulii

Un prim pas esential pentru a intelege care e varianta corecta intre scri si scrii este explicatia regulii.

Scri reprezinta infinitivul verbului a scrie.

Scrii reprezinta persoana a doua singular a conjugarii mincativului verbului a scrie.

De regula, dupa acesti doi termeni, se adauga nenumarate suffixuri si prefixuri referralitoare la conjugARI si alterari ale verbului.

(a exemplului, confunde multi subjunctivul “scriem” cu infinitivul “scri”.)

II. Exemple

Vom detalia si exemplele acestui subiect pentru a evidentia mai bine schimbarile care apar in limba romana intre cele doua termene, scri si scrii.

Scri:

Acesta e un verb nedefinitiv care se refera la actiunea, in sine.

Exempul:
Pierre scrie un roman

Scrii:

Verbul scrii se refera la persoana a doua singular a conjugarii mincativului, ceea ce insemana ca in loc de a o ameninta pe Pierre, o sfatuim sa treaca la actiune.

Exemplul:
Scrie!

III. Exemple tipice

Din pacate, chiar daca am facut chiar acum pasii necesari pentru a evita confuzia intre cele doua cuvinte, ea apare des si este necesar sa ii aducem in atentia tuturor si sa detaliam ceea ce e corect si ceea ce nu e, pe intelesul tuturor.

Scri

Este folosut in majoritatea situatiilor, in care se refera la actiunea in sine:

  • Scriu
  • Scrie
  • Am scris
  • Voi scrie

Scrii

Este folosit atunci cand se vorbeste despre persoana a doua singular a mincativului.

  • Tu scriei
  • Scriei
  • Ai scris
  • Vei scrie

IV. Rezona cuvantului

Acesta este un alt factor important care ne poate ajuta sa determinam daca se foloseste corect scri sau scrii:

Atunci cand cuvintele “scri” si “scrii” urmeaza sa fie folosite, acestea sunt adesea preluate dintr-o reconstituire a unei persoane care urmeaza sa vorbeasca despre a scrie, fie ca e scrisoare, articol, sau chiar pagina de socializare.

De exemplu, daca urmeaza sa te adresezi unei persoane si sa ii dai sfaturi sau sugestii la scar scri, folosim “scrie”, in timp ce atunci cand vorbim despre a scrie ceva, folosim “scrii”.

V. Carisma si educatia

In final, multa lume poate fi de parere ca acesti termeni pot fi folositi in mod aleatoriu, fara consecinte. Si intr-adevar, atunci cand se vorbeste despre actionsarea lor, uneori se pot instaura si alte situatii, care tin in cea mai mare parte de educatia fiecaruia si de carisma unui conversation.

Totusi, majoritatea persoanelor urmaresc si pregatirea profesionala. Acestea functioneaza fara dubii intre scri si scrii, si duc la rezervarea unei intelegeri mai profunde a limbii romane si la folosirea ei la standardele cele mai ridicate.

In concluzie, punctul culminant al acestui articol este ca persoana care stie sa foloseasca corect scri si scrii in limba romana poate sa se bucure mai cu seama de educatia si carisma sa. Intelegerea diferentei dintre cei doi termeni face ca cineva sa cunoasca mai bine rolul si scopul unuia si altuia in limba vorbita zilnic.

Astfel, pentru a-ti intari cunostintele in ceea ce priveste corecta folosire a acelor doua cuvinte, scri si scrii, am prezentat explicatia acestei situatii prin exemple, exemple tipice si redarea cuvantului.

In sfarsit, ar mai trebui mentionat ca folosirea corecta a acestor doua cuvinte poate sa aduca adevarate avantaje in vorba de educatie si carisma.