Crapaturile din colturile gurii (medical numite Cheilita Angulara) sunt afectiuni neplacute care apartine de domeniul dermatologiei si care adesea sunt ignorate sau tratate cu produse cosmetice gresite, inlocuind un tratament adecvat. Cea mai mare parte dintre cazurile de crapaturi in colturile gurii sunt considerate rezultatul lipsei de nutrienti sau aliritmii hormonale. In acest articol vom discuta despre simptome, cauze si tratament pentru crapaturile din colturile gurii, in mod special cele cauzate de tulburari digestive.

Ce sunt crapaturile din colturile gurii?
Crapaturile din colturile gurii sunt legate de portiuni fragilizate ale a pielii si apar in mod obisnuit in colturile buzelor. Acestea sunt foarte comune si adesea, sunt un semn al unei deficiente Nutritionale si in special al unei deficiente in Vitamina B2 sau acid folic. Crapaturile din colturile gurii se prezinta sub forma unor fisuri, crapaturi sau zgarieturi dureroase si sunt cunoscute si sub numele de Afte Perleche sau Stomatita Angulara.

Simptomele crapaturilor in colturile gurii
Simptomele crapaturilor din colturile gurii pot varia de la disconfort si senzatie de arsuri, la iritatie si disconfort al articulatiilor gurii. Majoritatea acestor simptome pot fi ameliorate prin reducerea inflamatiilor, hidratarea pielii, redarea elasticitatii, hranirea si refacerea tesutului si calmarea durerii. Printre simptomele si semnele principale se numara:

• Fisuri sau crapaturi dureroase in colturile gurii;
• Senzatie de arsura in zona cefei si in colturile gurii;
• Inflamatie, iritatie si crapaturi pe buze;
• Sangerari usoare, tegumente uscate si iritabile, pete rosii pe piele;
• Ulceratii, mancarimi si mancarimi.

Cauzele crapaturilor in colturile gurii
Cauza exacta a crapaturilor din colturile gurii nu este inca pe deplin cunoscuta, insa majoritatea cazurilor sunt considerate rezultatul deficientei de vitamine B complex si acid folic, fiind deseori declansate de modificari ale PH-ului al tractului digestiv sau o inlocuire a micozei microbiene a florei intestinale. De asemenea, crapaturile din colturile gurii pot fi cauzate si de unele boli, precum puieţii sau diabetul, de dezechilibre hormonale sau de consumul de alimente dulci, grase sau condimentate. Stressul emotional si expunerea la soare pot, de asemenea, sa joace un rol in dezvoltarea crapaturilor in colturile gurii.

Cum pot fi tratate crapaturile din colturile gurii?
Cea mai buna cale de a trata crapaturile din colturile gurii este sa descoperiti si sa tratati cauza subiacenta.

Iata cateva sfaturi pentru a trata crapaturile din colturile gurii:

• Hidratati-va foarte bine si mancati aproapiate alimente nutritive. Consumul de alimente bogate in vitamine, minerale si grasimi sanatoase, cum ar fi fructele, legumele, cerealele integrale si produsele lactate fara grasimi poate ajuta la restaurarea PH-ului tractului digestiv si la cresterea nivelului de nutrienti in organism.

• Reduceti consumul de alimente procesate si de alimente dulci, cu adaos de sare. Acestia nu sunt nutritivi si pot avea un impact negativ asupra tuturor sistemelor corpului), in special asupra tractului digestiv.

• Consumati produsele alimentare speciale destinate persoanelor cu tulburari digestive si folositi suplimente alimentare si vitamine.

• Evitati contactul direct cu produsele iritante care pot cauza iritatii ale pielii.

• Consumati alimente care imbunatatesc floarea microbiana intestinala si HS-ER, cum ar fi iaurtul, kombucha si multe alte alimente lactate fermentate. Acestea sunt utile in combaterea inflamatiei si eliminarea flora microbiana nesanatoase din intestin.

• Evitati produsele cosmetice care pot irita pielea si, in locul lor, aplicati produse cu ingrediente naturale precum uleiurile esentiale, untul de cocos sau aloe vera.

• Evitati consumul de alcool si fumatul. Acestea sunt cunoscute pentru impactul lor negativ asupra sistemului digestiv, ceea ce duce la taluri digestive și inflamații, aspectul lor fiind un oxidant al articulatiilor si al pielii.

• Evitati contactul cu emisiile de praf, substantele chimice si produsele deconectate, care, de asemenea, pot provoca iritatii pielii și afecta flora microbiana intestinului.

• Facand exercitii regulate si reducand stresul, puteti sa ajutati la mentinerea PH-ului al tractului digestiv si la stimularea circulatiei.

Crapaturile din colturile gurii sunt afectiuni neplacute care apartin domeniului dermatologic, insa nu sunt neaparat necesare tratamente medicale. Remediile populare și modificarile de stil de viata pot fi folositoare pentru calmarea simptomelor și prevenirea apariției lor. Orice persoana care observa crapaturi sau iritatii ale buzelor sau gurii, ar trebui sa solicite sfatul unui medic inainte de a incepe orice tratament.