Cosurile vaginale sunt afectiuni neplacute care apar in special la femeile cu varste cuprinse intre 20 si 40 de ani si sunt bolile ginecologice intalnite cele mai frecvent. Aceste cosuri se aseamana cu bule mici albe sau chiar cenoase si apar in mod frecvent la nivelul organelor genitale.

I. Ce sunt cosurile vaginale?

Cosurile vaginale sunt niste bule asemanatoare acestora, rosii sau albe, care se formeaza la nivelul mucoasei vaginale. Acestea pot fi mici sau mari, deschise sau inchise si sunt adesea asociate cu mancarime si disconfort. Cu toate acestea, unele cazuri pot fi fara simptome.

II. Cauzele aparitiei cosurilor vaginale

Exista mai multe motive pentru care pot aparea aceste cosuri. Principala cauza este infectia cu virusul herpes simplex si virusul HPV. De asemenea, se poate intampla si din cauza unui nivel ridicat de umiditate in zona genitala sau a unei igieni mai slabe. Alte important cauze sunt inflamatii si iritatii, precum si utilizarea de produse necorespunzatoare si prea agresive pentru curatarea vulvei.

III. Simptomele asociate cu cosurile vaginale

Mancarimea si disconfortul sunt cele mai frecvente simptome asociate cu prezenta unor cosuri in zona genitala, insa pot exista si alte animale, cum ar fi roseata, inflamatia si sangerarile. Alte simptome pot fi urmatoarele:

• Durerea, mai ales in timpul actului sexual;

• Sensibilitate la contact;

• Prezenta unei mase aparent ondulate;

• Descarcari abundente sau neobisnuite;

• Simptome de febra si stari generale de rau.

IV. Cum se diagnosticheaza prezenta cosurilor vaginale?

Medicul ginecolog poate detecta prezenta cosurilor in momentul observarii directe a zonei genitala. Acest lucru se poate face prin vizualizare sau aplicarea unui instrument medical denumit lupa de baleiaj. De asemenea, medicul poate recolta probe cu ajutorul unui test de laborator pentru a determina cauza cosurilor.

De asemenea, medicul poate face analize de singe sau recolta un examen la microbiologic pentru a identifica prezenta virusilor, bacteriilor sau ciupercilor. Acest lucru ajuta la determinarea cauzei aparitiei cosurilor si sa se ia masurile necesare pentru tratament.

V. Gestionarea si tratarea cosurilor vaginale

Exista mai multe metode diferite pe care femeia le poate folosi pentru a gestiona si ameliora simptomele asociate cu cosurile vaginale. Acestea sunt:

• Utilizarea de medicamente: Cele mai utilizate medicamente sunt cremele cu corticosteroizi, care pot usura mancarimea si reduce inflamatia. Totusi, este recomandata consultarea medicului pentru a stabili un diagnostic corect si pentru a recomanda tratamentul optim si doza corecta.

• Utilizarea de produse pentru igiena personala: Se recomanda alegerea produselor special destinate igienii intime care sunt necesare pentru evitarea iritatiilor si a petelor de culoare cenusie.

• Evitati tampoanele si produsele care sunt prea parfumate: Aceste produse pot fi foarte iritante si pot duce la aparitia cosurilor sau la agravarea simptomelor.

• Terapia fizica: Poate fi foarte folositoare in cazul in care simptomele sunt severe. De asemenea, aceasta poate ameliora mancarimile si reduce durerile.

VI. Prevenirea cosurilor vaginale

Exista modalitati prin care se poate preveni aparitia cosurilor vaginale sau controla simptomele. Cele mai frecvente sunt:

• Mentinerea unei igiene corecte si constante: Se recomanda spalarea zilnica cu apa si sapunuri de calitate pentru a preveni aparitia cosurilor.

• Folosirea produslor imumizante: Utilizati produse care nu irita si sunt sigure pentru pielea sensibila.

• Evitarea contactului sexual neprotejat: Se recomanda utilizarea de prezervative pentru a preveni transmiterea virusului HPV sau a oricarui altei infestatii.

• Efectuarea curatarii uscate a zonei genitale: Se recomanda curatarea alegerii produselor potrivite, fara parfum si alte substante chimice iritante.

• Utilizarea tuturor tratamentelor recomandate de medic: Urmarirea tratamentului specificat de medic la intervalele indicate este esentiala pentru prevenirea recurentei warturilor genitale.

Cosurile vaginale sunt o afectiune destul de frecventa si pot sa apara din cauza unei igiene mai slabe, a unei inflamatii sau a expusablei la uni virusi sau bacterii. Simptomele sunt adesea asociate cu mancarime si disconfort, dar pot fi fara simptome. Tratamentul este recomandat si variaza in functie de cauza care a condus la aparitia cosurilor. Prevenirea se poate realiza prin mentinerea igienei corespunzatoare si folosirea prezervativelor. Daca se simte nevoia de afla mai multe informatii, acestea se pot gasi contactand un medic specialist.