Sperma (totodată cunoscută și sub numele de lichid seminal) este un fluid clar produs în principal în timpul ejaculării masculine și care conține spermatozoizi, milioane de celule mici care călătoresc către ovulul unei femei pentru a începe procesul de fertilizare și fertilizare a unei ovule. Generează în mod obișnuit 3-5 ml consumând sângele organelor genitale externe și testicule, rezultând 40 milioane de spermatozoizi în fiecare mililitru.

Acest articol explică elementele care fac ca lichidul seminal să fie un element esențial.

Ce conține sperma?

Sperma sau lichidul seminal este produs în principal de glanda prostate, testicule și vasele seminale. Acesta este format prin conținutul acestor trei componenți:

 • Apă: Cel mai mare procentaj al spermei este alcătuit din apă (aproximativ 94%) și se găsește într-o concentrație mai mare decât utilizarea normală. Acest procentaj mare îi permite spermei să elibereze spermatozoizii.

 • Zaharuri: Zaharurile adăugate sunt importante pentru a oferi energie spermatozoizilor, astfel încât aceștia să se poată desfășura activitățile de zbor.

 • Proteine: Sarea conține, de asemenea, un număr mare de proteine. Acestea joacă rolul de barieră contra rezistenței lichide cauzate de mișcarea spermatozoizilor. Acestea sunt, de asemenea, responsabile de menținerea formei și a proprietăților spermatozoizilor.

 • Grăsimi: Sperma mai conține, de asemenea, o cantitate foarte mică de grăsimi. Acestea sunt adăugate pentru a menține o temperatură scăzută și constantă a spermatozoizilor, care sunt sensibili la temperaturi ridicate.

 • Bicarbonat de sodiu: Acesta se găsește în sperma cea mai mare parte pentru a stabile pH-ul acesteia, permițându-i să fie neutru.

 • Colagen: Acest colagen adăugat este responsabil pentru a face spermatozoizii mai puternici și de a le ajuta să își păstreze forma pe care o au.

 • Fructoza: Se găsește în cantități reduse în compoziția spermei și servește ca o sursă de energie pentru spermatozoizi.

 • Alti electroliti: Acest lucru include sodiu, clor, calciu și potasiu.

Avantajele spermei

Unul dintre principalele avantaje ale spermei este că acesta conține vitamine și potențatoare necesare sănătății generale. Pentru a înțelege acest lucru, trebuie să cunoaștem câteva dintre principalele vitamine și potențatoare prezente în compoziția spermei:

 • Seleniu: Acesta este un nutrient esențial. Acesta este responsabil pentru asimilarea corectă a hormonilor sexuali și menținerea stabilității și sănătății acestora.

 • Fierul: Acesta are capacitatea de a îmbunătăți circulația și mobilitatea spermatozoizilor, ceea ce ajută la facilitarea fertilizării oului.

 • Vitamina B12: Această vitamina este foarte importantă pentru a asigura energia necesară spermatozoizilor pentru a se desfășura în mod corespunzător.

 • Acidul folic: Acesta conține și acid folic, care menține numărul de celule roșii din sânge sănătoase și este, de asemenea, important pentru buna funcționare a sistemului nervos.

 • Magneziu: Acesta oferă spermatozoizilor energia de care au nevoie pentru călătorie.

 • Potasiu: Aceasta este responsabilă de producerea energiei necesare călătoriei spermatozoizilor pe calea interioară.

De asemenea, colagenul prezent în compoziția spermei contribuie, de asemenea, la creșterea libidoului și creșterea sensibilității la stimularea glandei prostate.

In concluzie, sperma este un element vital necesar pentru fertilitatea masculină. Acesta conține o cantitate mare de apă, acizi, vitamine, hormoni, proteine, alte componente chimice și electroliți esențiali pentru fertilitate și creșterea libidoului. De aceea, este important pentru bărbați să se asigure că dieta lor conține toți nutrienții necesari producției și calității spermei.