Puiul teriyaki este o delicatesa din bucataria japoneza traditionala ce provine din secolul al XVI-lea. Acest fel de mancare se bucura de succes si astazi, avand un numar tot mai mare de consumatori si fiind inclusa, pe langa bucataria japoneza, si in alte meniuri, cum ar fi cele americane. 

In acest articol ne vom concentra pe prepararea traditinala a retetei clasice de pui teriyaki, pe cat de simpla poate fi aceasta, cu tot ceea ce presupune, de la ce sortimente de condimente si carne folositi la modul in care se asambleaza ingredientele, pana la cum se serveste aceasta delicatesa.

Ce este puiul teriyaki?

Puiul teriyaki se bazeaza pe un sos dulce-acrisor realizat din sirop de orez, ingredient cheie in bucataria japoneza, mirin si soia, care se adauga peste bucati de carne de pui. Binenteles ca exista mai multe variante ale retetei, iar fiecare bucatar poate sa infrumuseteze mancarura folosirea a alte ingrediente. Teriyaki, in traducere directa in limba engleza, inseamna boleala splendorii si se refera la procesul de afumare si condimentare a bucatilor de carne in sosul traditional.

Istoria puiului teriyaki

In obiceiurile japoneze, teriyaki era folosita, in secolul al XVI-lea, ca pe o conserva traditionala de carne de vita, in care se adauga sosul de teriyaki, dar si alte condimente si se pune in fierbere, pentru un timp mai lung. Teriyaki a facut ca carnea sa fie prezervata pentru mai mult timp si sa fie pazita sa se perpetueze o oarecare aroma. Cu trecerea secolelor, aceasta reteta a devenit mai flexibila, adaugandu-se carne de pui, legume si supe, precum si alte arome ceresti, ceea ce a facut ca delicatesa sa fie facuta pe cont propriu si sa fie servita in restaurante.

Ti-e pofta de pui teriyaki? Iata ce ingrediente ai nevoie!

Ingrediente:
• 500 grame de carne de pui;
• 150 ml ulei de masline;
• Un varf de cutit de sare;
• Un sfert de lingurita de piper negru macinat;
• 2 linguri de sos de soia;
• 1 lingurita de miere;
• 2 linguri de sirop de orez;
• 3 linguri mirin;
• 2 linguri de otet de vin;
• 3 fire de ceapa verde tocate marunt;
• 4 catei de usturoi zdrobiti;
• 1 lingura de boia dulce de ardei.

Instructiuni de preparare

  1. Indepartati grasimea de pe bucatile de pui si curatati-le.
  2. Asezati bucatile de carne pregatite intr-o cratita si adaugati si uleiul de masline.
  3. Condimentati cu sare si piper.
  4. Asezati capacul peste cratita si lasati sa se inabuse pentru 5-7 minute, amestecand ocazional.
  5. Intr-un castron mai mare, preparati sosul: amestecati sosul de soia, mierea, siropul de orez, mirin, otetul de vin si 3/4 din ceapa verde tocata marunt si calsi de usturoi pulverizat.
  6. Turnati sosul peste pui si acoperiti cratita.
  7. Lasati sa fiarba la foc mic, amestecand din cand in cand, timp de 30-35 minute sau pana devin bucatile de pui moi.
  8. Distribuiti bucatile de pui pe farfuriile de servit si presarati restul de ceapa verde tocata marunt si boia de ardei peste ele.

Servirea puiului teriyaki si alte moduri de servire

Puiul teriyaki este o mancare usoara, fitrata. Modul traditional de servire este sa se combine aceasta reteta cu alte legume, de preferat de varianta fiarta, rata sau chiar taiata pe julienne, precum si cu garnituri de orez simplu, fasole verde sau linte adaugandu-se sosul preparat in prealabil. In acelasi timp, aceasta bune este perfecta pentru a fi servita pe platou sau pentru a fi faramitata si servita pe ariz. Puiul teriyaki poate fi servit pe furon de paine, in sandwich-uri sau sub forma unor chiftelute.

O alta varianta de servire a puiului teriyaki mai exotice sunt mancarurile de tip ramen. Acestea sunt niste supe combinate cu bucati de carne, in care se adauga sosul teriyaki, orez si legume, toate acestea constituind un ansamblu manifest.

Beneficii pentru sanatate si nutritionale

Datorita continutului scazut de grasimi si a cantitatii generoase de proteine, sosul teriyaki este un mod sanatos, dar si usor, pentru persoanele aflate la dieta sa se bucure de o masa gustoasa. In plus, puiul teriyaki ofera si vitamine din grupul B si minerale, cum ar fi calciul, fosforul, magneziul si potasiul, prin continutul lor majoritar, aceasta crescand absorbtia nutrientilor. Uleiul de masline, folosit in reteta, este extrem de bun pentru sanatate, datorita faptului ca contribuie la eliminarea colesterolului si actioneaza ca o substitutie buna pentru produsele produse din grasimi animale, reducand riscul de a dezvolta boli de inima.

De ce ar trebui sa incerci sa gatesti pui teriyaki?

Puiul teriyaki este simplu de gatit, fiind usor de asamblat si preparat si se poate combina, cu usurinta, cu alte ingrediente. Are un gust carismatic, fiind alcatuit din sosul dulce-acrisor, care se potriveste perfect cu carnea parfumata, toate acestea fiind definite de uleiul de masline si de restul de condimente. In plus, puiul teriyaki constituie o masa destul de sanatoasa si poate fi servita si ca atare sau cu alte produse si legume.

Puiul teriyaki este o delicatesa intalnita, cel mai adesea, in bucatarile japoneze si servita in restaurante sau preparat in casa, prin folosirea ingredientelor simple, dar esentiale. In acest articol, cerea impartasiti reteta clasica de preparare a puiului teriyaki, beneficii nutritionale si informatii despre istoria acestei delicatese, toate acestea fiind prezentate pentru a stimula creativitatea si imaginatia, pentru a face din puiul teriyaki o farfurie.