Rametea este un sat din Romania, aflat in nordul judetului Alba, cocotat în mijlocul unor dealuri impadurite. Daca dorești sa explorezi istorie, cultura și gastronomia zonei sau simplu sa te bucuri de natura, Rametea este alegerea perfecta pentru concediul tau. Iata ce ai de descoperit in acest frumos sat.

Rametea, celebrul sat din judetul Alba, te invita sa descoperi frumusetea locurilor sale salbatice si sa te bucuri de peisajele cu o priveliste ce se intinde catre imensele dealuri ce împrejmuiesc satul, si mai departe, spre întinderile muntoase ale Carpatilor.

Datorita localizarii sale, Rusticul Rametea a castigat in ultimii ani nu numai faima ca fiind una dintre cele mai incantatoare locatii din Romania, ci si ca fiind portal spre lumea magica a vechilor traditii si a mitologiei transilvane. Aici poti sa te bucuri din plin de natura nealterata si sa parcurgi stradutele inguste, retrase de trecerea vremii.

Cum ajungi in Rametea?

In fata vizitatorilor se deschide un drum în captuseala dealurilor bogate in paduri, cu vechi castele și manastiri locale ce impresioneaza prin arhitectura tradiționala și istorie.

Rametea se afla la o distanta de aproximativ 70 de kilometri de Municipiul Alba Iulia si 105 kilometri de Cluj Napoca (si alte principale orase din Transilvania). Este usor sa ajungi in sat, datorita infrastructurii excelente din regiune. Cele mai populare si recomandate metode sunt:

  • Trenul: Exista linii directe care circula regulat pe ruta Alba Iulia – Campeni, prin care poti sa ajungi la Rametea.

  • Autocarul: Rutele de autocar dintre Alba Iulia si Campeni se opresc si in Rametea si sunt programate sa o faca pe timpul zilei.

  • Masina personala: Cea mai eficienta cale de a ajunge in Rametea este sa mergi cu masina personala. Exista autostrazi si drumuri nationale excelente care te vor duce direct in sat.

Ce poti sa faci in Rametea?

Rametea este unul dintre cele mai frumoase sate din Transilvania si, totodata, una dintre cele mai recomandate destinatii turistice din zona. Explorand satul si imprejurimile sale vei avea parte de o excursie prin istorie și cultura traditionala, bucurandu-te de frumusetea golfului sanatos de munte pe care îl vei gasi. Iata cateva lucruri ce poti sa le faci in Rametea:

  • Colina Rametei: Cel mai cunoscut punct de interes din sat, Colina Rametei, prezinta o priveliște uimitoare si indragita, ce cuprinde satele vecine și panorama superba a dealurilor invecinate. Veti gasi aici si maiestoasa Biserica Rametei, care a fost construita in 1747.

  • Padurea Raului: Nu departe de centrul satului se gaseste Padurea Raului. Acest parc natural te invita sa te bucuri de florile si animalele salbatice, precum si de peisajele pitoresti oferite de Muntii Apuseni.

  • Maja Caffee: Acesta este un loc ideal pentru cei care doresc sa se bucure de un ceai fierbinte, sau o cafea la o masa pe o terasa în aer liber. Aici vei gasi si produse locale precum si restaurante in care se servesc mancaruri traditional local.

  • Ateliere artizanale: Feericul Rametea este populat de artizani traditional locaisi, care presteaza numeroase ateliere pentru procesarea produselor din lana, dar si ateliere de ceramica si sculptura in lemn. In mai multe dintre acestea vei gasi produse traditionale recomandate pentru a fi aduse ca amintiri acasa.

Rusticul Rametea este unul dintre cele mai frumoase sate de munte din Romania, situat in cea mai frumoasa regiune a tarii, Transilvania. Un adevarat loc de refugiu, Rametea te invita sa te bucuri de arhitectura sa tradiționala, cultura sa și peisajul sau spectaculos, oferindu-ti o excursie in timp. Explorand stradutele sale vechi, împrejmuite de dealuri si Muntii Apuseni, gasesti o priveliște ce te poarta prin istoria poeziei romanești. Aici, vei avea parte de lucruri minunate pe care le poti face, cum ar fi vazut maiestoasa Biserica de la Colina Rametei, explorarea Padurii Raului fermecatoare sau cumparaturi de produse locale unice. Daca esti in cautarea unui loc special pentru un concediu sau o scurta escapada, Rametea se numara printre cele mai recomandate destinatii turistice din Romania.