Muntii Apuseni sunt o destinatie turistica renumita in Romania, iar orasul Suncuius si frumusetea peisajului Ochiul Beiului confirma acest lucru. Situat in judetul Bihor, nord-vestul tarii, Suncuius si imprejurimile sale ofera un turism de varf, cu excursii pe traseul lung sau scurt al celor mai renumite atractii turistice din apropiere.

In acest articol, vom discuta despre atractiile turistice din Suncuius si zona Ochiului Beiului. unde oaspetii se pot bucura de frumusetea naturii si experientele memorabile cu adevarat deosebite pe care le pot oferi Muntii Apuseni.

Despre Suncuius

Suncuius este un oras pitoresc situat pe un culoar geologic intre raurile Crișul Negru și Crișul Repede, supranumit “Strâmtoarea Țării Moţilor”. Este cunoscut ca un loc de refugiu ideal pentru cei ce cauta linistea si relaxarea oferite de frumusetea naturala, cu si mai mult farmec si atmosfera placuta cadrelor montane.

Aceasta joaca un rol cheie in atractia turistica din regiune. Fiecare turist poate bucura de un cocktail de liniste si relaxare intr-o extraordinara panorama si pot explora zone precum creasta Ciuceului sau Orbau. O retea de trasee de drumetie adaptata tuturor nivelelor de abilitati, pornind de la principianti pană la pasionații montani, este una dintre atractiile principale ale orașului.

Ochiul Beiului

La cativa pasi de Suncuius se afla atractia turistica Ochiul Beiului, o minune naturista de neuitat. Acesta adaposteste un lac de mari dimensiuni, cu un aspect pitoresc si adancimea sa se schimba in functie de anotimp. Lacul este inconjurat de doua stanci abrupte, aflate pe un platou izolat, cunoscut sub numele de Cheile Chocibusului. Datorita acestei privelisti de vis, Ochiul Beiului a devenit unul dintre cele mai iubite locuri de schiat si alpinism din Romania, si continua sa atraga multi turisti la nivel national si international in fiecare an.

Atractii turistice

Oaspetii pot avea ocazia sa exploreze o multime de interesante atractii turistice, precum:

  • Manastirea Ciucea: situata la o distanta scurta de Suncuius, manastirea Ciucea a fost construita sub interdictia Imparatului Austriei Ruprih VI si in prezent a devenit un adevarat simbol al orasului si regiunii.

  • Vulcanul Bloody: Situat in Muntii Zgarcenilor, la poalele culoarul Crișul Negru, ‘Vulcanul Bloody’ sau ‘Vulcanul Prințului’ este un lac cu diametru de aprox. 20 de metri, situat la 920 m altitudine, cunoscut prin culoarea sa – un afar intunecat al carui aspect a dat numele Ulsterului (“Marea Cerului”).

  • Raul Moților: O zona pitoreasca situata in partea de nord-est a Muntilor Apuseni, pe traseul raului Moților, pentru a descoperi cultura locala si frumusetea salbatica a peisajului.

  • Pestera Hoților: Cea mai faimoasa pestera din Romania, Pestera Hoților, se intinde pe o suprafată de aprox. 1,5 km. Pestera are si o mica biserica si e situata la baza muntelui Ciucea, foarte aproape de Ochiul Beiului.

  • Pietrele lui Solomon si Pietriceaua Moților: Una dintre principalele atractii turistice in Muntii Apuseni, Pietrele lui Solomon se afla la poalele muntelui Zănoaga, situat intre orasele Șuncuiuș și Pietroasa, la limita judetului Bihor cu judetul Alba. Pietriceaua Moţilor este una dintre cele mai neasemuite formaţiuni stâncoase de pe întregul continent – formată din vanări acoperite de licheni, oferă o priveliște spectaculoasă.

Atractii turistice adiacente

In apropiere se pot descoperi si alte frumoase atractii, precum:

  • Golul Verde

Golul Verde este un loc deosebit de spectaculos, invadat de bogata vegetatie de pe traseul Crișul Negru, situat in mijlocul unei amenajata cu plante din regiune, printre care zmeur, gutui, visin, stejar si mesteceni.

  • Băi de Șuncuiuș

Băile de Șuncuiuș ofera un mediu de sănătate particular, cu actiuni curative si profilactice, oferind multiple tratamente balneologice ca bai cu apa minerala. Tratamentele pot fi aplicate în cazuri complexe, dar si simplu pentru relaxare.

  • Cheile Nerei

Cheile Nerei de pe Crişul Repede sunt considerate cea mai frumoasa rezervatie naturala dintre muntii Carpati. Pot fi explorata fie prin trenuletul de pe Crişul Repede, fie prin traseele montane si drumetii.

Astfel, zona orasului Suncuius si a Ochiului Beiului ofera nu numai privelisti unice si atractii turistice ce merita explorat, ci si experiente si amintiri frumoase si de neuitat. Acesta regiune montana a Romaniei se poate dovedi a fi locul ideal pentru turistii care cauta liniste si relaxare in mijlocul naturii, in special pentru cei pasionati de activitati outdoor si aventura.