Mancarea din orez este la fel de populara in intreaga lume ca pâinea – dar, la fel ca o crusta crocanta, capata un alt nivel de savoare si bucurie atunci când se servește cu sos. Un sos bun pentru orez poate adauga culoare și accente interesante la mâncarea consacrată si calma.

Indiferent daca gatesti cu sau fara carne ai nevoie sa te obisnuiesti cu prepararea unor retete de sosuri pentru orez de care sa te bucuri cu familia ta. Aceste retete servesc la maximizarea savorii si atexturii rafinate a orezului, fiind sursa principala de adaos de dulceata si aciditate.

Iata 8 retete de sosuri pentru orez care pentru ca sunt simple si pline de savoare – ideal pentru cele mai multe retete.

1. Sos italian pentru orez

Ingredinte:

• 6 catei de usturoi, tocati marunt

• 1 lingura de ulei de masline

• 1 lingura de oregano uscat

• 1 cana de bulion de pui sau legume

• Sare si piper, dupa gust

Instructiuni:

• Intr-o tigaie amesteca usturoiul cu uleiul de masline si scoate la foc mic pentru a se rumeni usor.

• Adauga oregano uscat si bulionul si lasa sa fiarba incet pentru 3-5 minute.

• Condimenteaza cu sare si piper (optional).

• Pune acest sos delicios peste orez si se poate servi cu carne sau legume.

2. Sos de cartofi dulci pentru orez

Ingrediente:

• 2 cartofi dulci

• 2 linguri de cimbru uscat
• 2 linguri de stafide

• 2 linguri de ulei de masline

• 1/2 cana de bulion de pui sau legume

Instructiuni:

• Curata cartofii si taie-i in cubulete.

• Intr-o tigaie amesteca cubuletele de cartofi cu uleiul de masline.

• Fierbe la foc moderat pentru 8-10 minute, amestecând des.

• Adauga cimbrul si stafiile si sare si piper dupa gust.

• Peste orez, poti presara peste 2 linguri de cimbru uscat.

3. Sos pesto pentru orez

Ingrediente:

• 2 catei de usturoi

• 2 linguri de patrunjel tocat

• 2 linguri de parmezan ras

• 2 linguri de ulei de masline

Instructiuni:

• Piseaza in blender usturoiul, patrunjelul, parmezanul si uleiul de masline.

• Amesteca pana obtii o pasta moale

• Presara peste orez si se poate servi cu carne de pui, ton sau mozzarella.

4. Sos picant pentru orez

Ingrediente:

• 2 catei de usturoi

• 1 lingura de suc de lamaie

• 1 lingura de condiment picant, dupa gust (optional)

• 1 lingura de ulei de masline

Instructiuni:

• Piseaza usturoiul si amesteca-l cu suc de lamaie, condimentul picant si uleiul de masline.

• Amesteca pana se omogenizeaza bine.

• Toarna sosul peste orez si se poate servi cu carnea de porc sau tofu.

5. Sos teriyaki pentru orez

Ingrediente:

• 2 linguri de sauce teriyaki

• 2 linguri de suc de lamaie

• 2 linguri de ulei de sesame

• 2 linguri de boabe de mustar

Instructiuni:

• Intr-o tigaie amesteca sauce teriyaki, suc de lamaie, uleiul de sesame si boabele de mustar.

• Fierbe la foc moderat pentru 3-4 minute.

• Toarna sosul de teriyaki peste orez si se poate servi cu orice fel de carne satrata sau cu mult peste.

6. Sos pentru orez cu miere si sos soia

Ingrediente:

• 1 lingura de miere

• 2 linguri de sos soia

• 1 lingura de ulei de susan

• 2 linguri de suc de lamaie

• 2 linguri de ulei de masline

Instructiuni:

• Intr-o tigaie amesteca mierea, sosul de soia, uleiul de susan si suc de lamaie.

• Adauga uleiul de masline si amesteca bine.

• Toarna peste orez si se poate servi cu produse lactate sau cu pui.

7. Sos pentru orez cu portocala si yuzu

Ingrediente:

• 1 portocala

• 1 lingurita de yuzu

• 2 linguri de unt

• 2 linguri de ulei de susan

• 2 linguri de apa

Instructiuni:

• Taie portocala in sferturi si stoarce sucul.

• Intr-o craticioara amesteca sucul de portocala cu yuzu, unt, ulei de susan si apa.

• Fierbe la foc mic timp de 5-7 minute, amestecand des.

• Adauga si sare si piper dupa gust.

• Toarna peste orez si se poate servi cu carne la gratar.

8. Sos pentru orez cu smântâna si mustar

Ingrediente:

• 1 cana de smantana

• 2 linguri de mustar

• 1 lingurita de usturoi granulat

• 2 linguri de ierburi aromatice

• Sare si piper, dupa gust

Instructiuni:

• Intr-o tigaie se amesteca smantana, mustarul, usturoiul si ierburile aromatice.

• Fierbe la foc mic pentru 3-4 minute sau pana se leaga bine.

• Condimenteaza cu sare si piper.
• Toarna peste orez si se poate servi cu carne de pasare sau de porc.

Sfaturi si trucuri:

• Daca ai pe maini ingrediente care sa se usuce prea repede, presara putin ulei de masline peste ele si se va taia acest risc.

• Poti amesteca diferite arome si esente cand prepari sosuri pentru orez pentru a obtine o paleta metamorfozata de savoare.

• Poti adauga sos in mâncarea ta la randul tau sau o poti servii separat la masa.

In final, cele mai bune retete de sosuri pentru orez se regasesc in functie de ingredientele pe care le ai la indemana, dar si de gusturile tale personale.