Sanatatea fizica si mentala este un aspect esential al vietii noastre. Cu toate acestea, multi dintre noi ne descurcam bine in fiecare zi, dar luam prea putin timp pentru asigurarea si sustinerea sanatatii noastre. Daca iti doresti sa fi si sa fii sanatos inseamna ca esti pregatit sa te preocupe de tine cu tot devotamentul, pentru ca te va ajuta sa faci fata provocarilor din viata ta si sa te bucuri de rezultate si beneficii mai bune.

I. Sa fi sau sa fii sanatos: ce inseamna asta?

„Sa fi sau sa fii sanatos” este o expresie bine cunoscuta care se refera la faptul ca trebuie sa ne preocupam in mod activ de luarea masurilor pentru a mentine sau imbunatati starea noastra de sanatate fizica si mentala. Putem intelege mai bine acest concept prin separarea lui in doua parti distincte: „Sa fi” si „Sa fii”.

„Sa fi” se refera la starea pe care o ai in acel moment. Sa fi sanatos inseamna sa iti controlezi factorii de risc pentru a nu deveni bolnav si sa iti imbunatatesti starea de sanatate prin luarea masurilor adecvate pentru a te proteja sau trata o boala care ar putea sa apara din cauza factorilor externi.

„Sa fii” se refera la luarea masurilor proactive necesare pentru a-ti mentine sau imbunatati starea de sanatate in prezent si in viitor. Acestea includ adoptarea unui stil de viata activ, recomandat de medici si emiterea unor schimbari in stilul de viata sau hranirea beneficiilor pentru a se asigura ca obtinem cea mai buna calitate de viata.

II. Importantele avantaje ale a fi sau a fi sanatos

 1. Controlul greutatii: Mentinerea unei greutati corporale adecvate este un factor important in ceea ce priveste sanatatea noastra fizica si mentala. Mentinerea unei greutati sanatoase poate preveni aparitia bolilor cardiovasculare, a diabetului si a multor alte afectiuni de sanatate. De asemenea, poate imbunatati si starea de spirit si puterea de concentrare.

 2. Cresterea energiei: Sa fi sanatos inseamna sa ai o energie sanatoasa care iti va permite sa mergi mai departe, sa faci mai mult, sa te concentrezi si sa faci fata provocarilor cu acuratete si succes.

 3. Reducerea stresului si anxietatii: Stilul de viata sanatos poate, de asemenea, sa iti reduca stresul si anxietatea. Un stil de viata sacatos include obiceiuri si rutine care te pot ajuta sa te relaxezi si sa te bucuri de o stare pozitiva.

 4. Scaderea riscului aparitiei bolilor cronice: Lifestyle-ul sanatos, alaturi de controale medicale regulate, poate inlatura riscul aparitiei bolilor cronice sau inflamatorii. Acest lucru va duce la prelungirea duratei de viata pe care o ai printr-un somn suficient, mese sanatoase, exercitii fizice si administrarea medicamentelor prescrise (acolo unde este necesar).

 5. Cresterea calitatii vietii: Avand o sanatate fizica si mentala buna, vei avea energie suficienta pentru a-ti satisface toate activitatile in scopuri personale si profesionale. De asemenea, vei putea sa te bucuri de o viata sociala sanatoasa si de multi prieteni care te pot sustine.

III. Greseli pe care trebuie sa le eviti pentru a fi si a fi sanatos

Inainte de a lua masurile necesare pe care le-am descris mai sus, trebuie sa incurajam schimbarea unei atitudini nesanatoase pe care multi o au fata de prevenirea bolilor si mentinerea unei stari de sanatate bune. Aceste greseli sunt scrise mai jos si trebuie sa le eviti pentru a fi si pentru a fi sanatate:

 1. Efectuarea controlului medical periodic: Prea multi dintre noi amana controlul medical periodic pana cand incep sa apara simptome ale problemei existente, ceea ce poate agrava starea de sanatate si poate reduce durata de viata.

 2. Neglijarea exercitiilor fizice: Activitatea fizica regulata iti va oferi vigoare si energie dar si protectie impotriva cel putin a sase conditii de boli cronice, inclusiv hipertensiune arteriala, obezitate, diabet si afectiuni renale.

 3. Abuzul de alimente si bauturi: Evitarea consumului excesiv de alimente si bauturi bogate in zahar, sare, grasimi nesanatoase va reduce riscurile afectiunilor cardiovasculare, bolilor cronice si a obezitatii.

 4. Neglijarea odihnei: Ai nevoie de somn suficient in fiecare noapte, opt ore, pentru a te odihni complet si pentru a-ti mentine energia necesara pe parcursul zilei.

 5. Nevoia de a fuma: Fumatul reduce speranta de viata si poate contribui la aparitia a numerose afectiuni si boli. De asemenea, este bine cunoscut faptul ca, atunci cand fumeaza in jurul tau, vei fi si tu expus la efectele negative ale acestei pierderi de vieti.

IV. De unde sa incerci sa incepi sa fi sau sa fii sanatos?

Pentru inceput iti poti face un plan, pentru ca vorbim despre un proces divizat in mai multe componente:

 1. Fii atent la obiceiurile alimentare: Acestea trebuie sa includa un consum adecvat de vitamine, minerale si substante nutritive, si un consum echilibrat de carbohidrati, proteine ​​si grasimi esentiale. De asemenea, este important sa eviti alimentele si bauturile indulcite sau ce contin conservanti, precum si produsele preconservate.

 2. Stabileste-ti un program regulat de exercitii: O rutina de exercitii te va ajuta sa iti imbunatatesti forta si flexibilitatea, iar acest lucru ar trebui sa fie completat cu odihna adecvata. Exercitiile fizice nu trebuie sa fie exagerate; s-ar putea sa treci prin durere si blocaje din cauza antrenamentelor prea intense.