Exista momente distincte si speciale in viata fiecaruia dintre noi. Si adesea, calea noastra spirituala este marcata de rugaciuni si ofrande divine. Saptamana patimilor – denumita si saptamana Mare sau saptamana marilor instruiri -, este cea mai profunda si semnificativa perioada a anului liturgic. Este o experienta vie si intensa prin care toti credinciosii traiesc si inteleg mai bine vieţile lor spirituale. Acest articol ne va educa despre importanţa rugaciunii in Saptamana Patimilor si va prezenta diferitele tipuri de rugaciuni pe care le puteti cauta in aceste sapte zile magice.

Ce este săptămâna patimilor?

Saptamana Patimilor sau Saptamana Mare (denumirea sa provine de la limbile slavone) începe cu Duminica Tomii precum si sfârșește cu Duminica Învierii, si a fost definită ca fiind cel mai important eveniment de cult = „vederea cea mai înaltă” in viaţa Bisericii crestine. Perioada ce întâmpăna Duminica Patimilor este numită și „Saptamana Mare”, și este considerată una dintre cele mai importante evenimente ale calendarului ortodox. Aceasta are loc între a doua şi a noua zi a aceluiaşi an, acoperind astfel o distanţă destul de mărișoară și marchează nenumărate evenimente istorice, precum crucifixiune și învierea lui Iisus Christos.

Dreptul la rugaciune

Rugaciunea a fost încorporată în religii și culturi din intreaga lume, fiind recunoscute ca fiind una dintre cele mai importante modalități de a ne apropia de Creatorul nostru şi de a ne exprima preţuirea noastră faţă de El. Este un simbol al credintei si al obidienţei, si simbolizeaza puterea și dragostea umană.

Rugăciunea în această perioadă specială aduce o scăpare sufletească și emoțională si oferă călătorilor ocazia de a se retrage într-o lume de pâcle în care slava lui Dumnezeu, prin Iisus Hristos, ne guvernează viața si ne ajută sa ne aliniem cu scopul nostru divin.

Deși unele persoane pot fi reticente sa se roage, acesta poate fi foarte benefic pentru sufletul si trupul nostru. Persoanele aflate în varii de stări sufletești, precum stresul și depresia, pot beneficia de mai mult de rugăciune și meditație.

Diferite Rugaciuni pentru Saptamana Patimilor

Moastele Sfantului Ioan Gura de Aur

Această rugăciune, recoltata din scrierile Parintilor Bisericii, poate fi spusă de 4 ori pe zi in timpul Saptamanii Patimilor.

Doamne Dumnezeul nostru, prin Sfantul Tău Fiu și însuși cuvintele Sale și prin Sfântul și Marele Prooroc Ioan Gura de Aur, arată-ne mila Ta și mântuiește-ne, ca Tu, Domnule, Să fii mare prin darurile Tale și să se împlinească scurgerea pilduoaselor noastre fapte și-i miluiască pe preasfintele Tău altare. Amin

Rugaciunea Sfantului Ioan Botezatorul

Această rugăciune este utilizată în mod tradiţional pentru a se ruga la Dumnezeu pentru mila Sai.

Doamne, milostivește-ne după mare mila Ta, și trimite-ne Duhul Tău Sfânt cel prealuminesc, și a lumineaza sufletele noastre cu lumina slavei Tale. 

Mare Fiu al Tău, l-ai trimis pe Ioan Botezatorul, inaintemergator al Tău, pentru a prefa despre venirea Ta, pentru a face pe oameni autentici, iar acum asculta rugăciunea noastră. Fă-ne pe noi autentici prin natura Ta, eliberează-ne de cate ori ne îndepărtăm de tine și miluieste-ne dupa mila Ta. Amin 

Rugaciunea Sfantului Ignatie

Această rugăciune poate fi spusă în fiecare zi din Saptamana Mare si(nu e nevoie sa fie rostita de patru ori pe zi).

Doamne, ca Înger Înălţat din ceruri, Îmi trimite pe Sfântul Ignatie care să-mi împărtășească cunoaştere, sa mă învrednicească cu cunoaşterea Ta si cu împlinirea cuvintelor Tale. Fă-mă sa înţeleg cuvintele Tale cu mintea mea, cu inima mea şi cu trupul meu. Amin

Rugaciuni si Ofranda in Saptamana Sfintelor Patimi

Majoritatea persoanelor realisează ascensiunea spirituală pe care o oferă Saptamana Patimilor prin rugaciune. Acest lucru se poate face atât prin meditaţia asupra textelor biblice și a impărţirii credinţei noastre, cât și prin ofrandă.

Rugăciunea Mozilor

Mozii înseamnă a ierta și a primi iertare şi este folosita adesea in ritualuri religioase.


Doamne Iisuse Hristoase, un pui curat si plin de mila Cuiva ce tanjeste dupa iertare, miluieste-ma si inrobeste-ma in simtimentul si speranta ca, prin preasfinta Ta iubire, vei imblanzi orice raceala si suferinta sufleteasca, si-mi vei limpezi mintea si-mi vei lumina inimia. Citeste-mi pricina si ranile, si-mi indep