Cascavalul de casă este una dintre cele mai vechi dar și mai aromate delicatese din bucătărie. Se prepara cu ingrdiente simple si de calitate superioara, iar rezultatul va fi un deliciu pe care nu-l vei putea uita prea curand.
De aceea, avem pentru tine reteta pentru cascaval de casa, dar și câteva secrete culinare care să te ajute să obții cele mai bune rezultate. După experimentarea unei multitudini de retete de cascaval de casa, aceasta varianta a noastra este una reusita pe care o poti incerca si tu in bucataria ta.
Continutul retetei pentru cascaval de casa
Ingredientele necesare
Pentru prepararea unui cascaval de casa delicios si cu un aspect foarte placut sunt necesare urmatoarele ingrediente:
-6-8 litrii de lapte integral
-6-8 linguri acid citric
-500-750 grame sare
-1-2 linguri solutie alcalina
Instructiuni: pasii pe care trebuie sa ii urmati pentru prepararea retetei pentru cascaval de casa
Pasul 1: Încălzirea laptelui
Începe procesul de preparare al retetei prin încălzirea laptelui integral la foc mediu. Lăsați laptele să fiarbă încet timp de 20 – 30 de minute, amestecând frecvent.
Pasul 2: Adaugarea acidului citric
Dupa ce laptele s-a încălzit, adauga acidul citric in laptele fiert, amestecand si aceasta data usor. Acidul citric adaugat peste laptele fierbinte va lua laptele in contact, ceea ce va duce la separarea frumosului cascaval.
Pasul 3: Amestecarea unei solutii alcaline
Scoate laptele din foc si prepara o solutie alcalina, amestecand 1 – 2 linguri de bicarbonat de sodiu cu 2 – 4 linguri de apa calda. Amesteca solutia obtinuta, apoi adaug-o lent in laptele fierb inte. Acest lucru va ajuta la coagularea proteinei din laptele fiert si, in cele din urma, va forma cascavalul. Lasa-l sa se odihneasca 2-3 minute, dupa care amesteca-l usor.
Pasul 4: Lasarea sa se odihneasca
Odata ce acidul citric si licoarea alcalina au fost adaugate in lapte, se va forma un strat subtire care se va ridica la suprafata si va lua forma unor bulgari mici. Acum este momentul sa ieși laptele fierbinte din foc si sa il lasi sa se odihneasca pentru 5-10 minute. Dupa ce acesta s-a odihnit, se poate adauga sare pentru a ajuta la presarat cascavalul, fara ca sa-i schimbe gustul.
Pasul 5: Prepararea propriu-zisa a cascavalului
Dupa ce laptele a avut timp să se odihneasca, va fi mai usor să luați frumosul cascaval. Cu ajutorul unor palete metalice, luați cascavalul de pe partea de sus a laptelui fierbinte si puneți-l intr-un vas mare. Continuati sa luați cascavalul din aceasta poziție pana cand toate bucatile sunt separate de lapte. După aceea, puneți cascavalul obtinut intr-o strecuratoare si lasați-l sa curgă.
Pasul 6: Clipirea cascavalului
Dupa ce ai strecurat cascavalul, trebuie să-l clatiti pentru a scapa orice resturi ramase in el. In alt vas, amesteca 2-3 litri de apa rece si adauga 1-2 linguri de sare. Puneti cascavalul in acest amestec si lasati sa se clatite 15 minute. Dupa ce clatirea este incheiata, pune cascavalul pe o tavă acoperita cu un prosop curat si lasa-l sa se scurga de apa.
Pasul 7: Formarea cascavalului
Pentru a obtine forma rotunda a cascavalului, acesta trebuie asezat pe o placa sau pe o tava acoperita cu un prosop curat. Pune cascavalul in centru si aseaza o pansa din bumbac umed deasupra acestuia. Cu ajutorul unei spatule, priveste cascavalul si calibreaza orice bucata ramasa libera. Dupa ce ai aranjat frumos cascavalul pe placa, acoper-o cu mai mult prosop curat timp de 2-3 ore pentru a-si pastra forma.
Pasul 8: Fierberea cascavalului
Dupa ce forma cascavalului tau s-a pastrat timp de 2-3 ore, pregateste-l pentru gagiuire prin fierbere. Incalzeste apa in care adaugi cateva linguri de sare si pune cascavalul pregatit in vasul de apa. Lasa cascavalul sa fiarba timp de 15-20 de minute la foc mic pentru a se pregati pentru a fi servit.
Pasul 9: Servirea și consumarea cascavalului
In momentul in care se termina procesul de preparare a retetei pentru cascaval de casa, acesta trebuie servit asezonat. Incearca sa servesti cascavalul de casa cu o salata de legume, o gematura sau orice alt fel de aperitiv pe care il ai intelegator de reteta ta.
Cateva sfaturi utile pentru a obtine un cascaval delicios
Foloseste intotdeauna lapte proaspat si de calitate superioara.
Daca este posibil, adauga mai putina sare decat indicat in reteta pentru a obtine un gust mai subtil.
Fierbe cascavalul adaugand un polivalent in apa, lucru care va contribui la o textura mai pufoasa si mai proaspata.
Foloseste bicarbonat de sodiu, numai daca solutia alcalina este recomandata in reteta.
Alege sa folosesti recipiente din materiale neoxidabile pentru a obtine rezultate mai bune.
Serveste cascavalul de casa mai degraba cald decat rece pentru a obtine un gust mai delicat.
Adaugarea unor simple ingrediente la reteta pentru cascaval de casa, precum laptele integral, sarea, acidul citric si bicarbonatul de sodiu, va duce la obtinerea unei delicatese foarte gustoase si cu aspect foarte placut pe care nu o vei uita prea curand. Respecta instructiunile din reteta pas cu pas, alege ingrediente de calitate si foloseste metode potrivite de copensare.