Menstruatia maro este o secretie vaginala care se intampla atunci cand tesutul endometrial moare si se desprinde din uter. Exista o serie de cauze ale prezentei unei menstruatii maronii si, daca se prezinta simptome specifice, atunci ar trebui sa se solicite asistenta medicala.
Ce este menstruatia maro?
Menstruatia maro este secretia vaginala care prezinta un aspect brun-maroniu, aceasta fiind cauzata de endometrul care se desprinde din uter. Desi aceasta secretie este maronie in culoare si poate prezenta un consistent ceva mai fluid fata de cel al laptelui care se elimina in timpul menstrei normale, sangerarea maronie nu se va intampla la fel de abundent, asa cum se intampla in cazul menstrei.
Cauze ale menstruatiei maronii
-
Mioma uterina – Uneori, mai ales persoanelor care sufera de afectiuniei miomului uterin, se pot intampla modificari ale tesutului endometrial. Aceste modificari ar putea aparea sub forma unei secretii maronii mai ales inainte sau dupa ce sangerarea normala de menstruatie a incetat.
-
Dureri ovariene – Uneori, durerile ovariene pot produce niveluri scazute ale estrogenului care ar putea duce la o eliminare maronie a tesutului endometru din uter.
-
Sarcina – Uneori, chiar in cazul unei sarcini avansate, poate sa apara o secretie maronie. Acest lucru se intampla deoarece anumite celule din tesutul placentar care se desprinde dintr-o sarcina avansata poate avea un aspect maroniu.
-
Ovulatia – Uneori, ovulatia poate provoca prezenta unei secretii maronii, ce se poate intampla atunci cand un chist ovarian sau leziuni se desprinde si ajung in cavitatea uterina.
-
Schimbarile hormonale – Altfel, schimbarile hormonale pot cauza prezenta menstruatiei maronii. De exemplu, persoanele cu tulburari tiroidiene pot manifesta simptomele unei menstruatii maronii.
-
Alte cauze – Alte cauze care ar putea provoca prezenta menstruatiei maronii ar putea fi modificari ale nivelurilor hormonale, probleme endocrine si chiar infectii ale vaginului cu bacterii si ciuperci.
Semne si simptome
In cazul in care persoana experimenteaza aparitia unor secretii maronii in afara de menstruatia normala, ar trebui sa fie placut cu si mai multe simptome care pot insoti aparitia acestora:
-
Secretie maronie reziduala
-
Sangerare menstruala abundenta
Diagnostic si tratament
Diagnosticul si tratamentul exact al menstruatiei maronii vor fi determinate de medicul ginecolog, si vor fi personalizate in functie de cauza individuala. In general, un medic va trebui sa evalueze simptomele si se va gandi la cauzele subiacente, care ii pot provoca secretia maronie. Acest lucru ar putea implica:
- Analize de sange si alte teste de laborator pentru a determina nivelurile hormonale
- Ecografia pentru a corrobora prezenta unei afectiuni ginecologice subiacente
- Examen pelvin pentru a vizualiza interiorul organelor reproductive si a identifica lucruri care ar putea nu fi vizibile pe ecograf
In fucntie de cauza exacta a prezentei menstruatiei maronii, o gama extrem de diferita de tratamente s-ar putea dovedi utile. Acestea pot fi de la tratament medicamentos la interventii chirurgicale, de la aplicarea unei metode de eliminare a chisturilor-maronii la terapia orala hormonala in functie de nivelurile actuale de hormoni ale persoanei respective.
Ca linii generale, persoana trebuie sa se angajeze la o examinare medicala in cazul in care prezinta menstruatia maronie sau orice alte simptome anormale ale organelor reproductive. Din moment ce sangerarile neobisnuite pot semnala probleme subiacente, este important sa se solicite asistenta medicala cat mai curand posibil. Acest lucru ar putea preveni complicatiile si ar putea ajuta in tratarea conditiilor care ar putea sta la baza aparitiei menstruatiei maronii.