Totul despre Miel la Ceaun – O Delicioasa Cina Gospodareasca
Mielul la ceaun este o reteta traditionala simpla dar plina de savoare si aromata, fiind un preparat foarte apreciat in familiile care isi iubesc gustul si arta culinara. Populara in special in Bucovina dar si in alte colturi ale tarii, aceasta reteta de miel este renumita pentru unicitatea sa si gustul deosebit.

Ce sa stii despre Miel la ceaun
Mielul la ceaun este o pregatire usoara, traditionala, insa foarte indragita in Romania. De regula se face din carne netoptita si condimentata cu diverse mixuri de mirodenii. Asa cum spune si denumirea, preparatul se face la ceaun, folosind un ceaun de lut sau metal, acesta fiind izvorul de savoare si aroma.

Cum se prepara Ingrediente

  • 1Sfert de miel
    -1 Ceapa
    -2 Cartofi
    -2 Ardei
    -2 7Morcovi
    -Ulei
    -Piper si sare

Iata cum trebuie sa urmezi pasii pentru a prepara reteta traditionala de miel la ceaun:

Pasul 1: Curatarea carnii
Primul pas este curatarea carnii de eventualele resturi de grasime si tendoane. Pentru o aroma mai intensa adauga o leaca de condimente (piper, sare, busuioc, etc) pe pielea carnii.

Pasul 2: Prajirea carnii
Talia carnii se taie in bucati mici, potrivite pentru gatit. Puneti in tigaie cateva linguri de ulei si prajiti carnea pe toate partile.

Pasul 3: Adaugarea legumele
Taiata in cubulete, ceapa, morcovii, ardeii si cartofii se adauga in tigaie. Acestea se amesteca cu carnea si se prajesc impreuna timp de 10-15 minute.

Pasul 4: Prepararea sosului
Sosul de miel la ceaun se prepara separand un vas de pregatire. Intr-un vas puneti o ceasca de apa si se adauga o lingura sau doua de bulion. Apoi adaugati patru linguri de ulei si condimentele preferate (busuioc, sausage, sare, piper).

Pasul 5: Gatirea mielului
Dupa ce s-au prajit legumele, adaugati peste ele si carnea. Se rastoarna sosul peste carne si legume, apoi se lasa sa fiarba aceasta reteta inca jumatate de ora, la foc mic.

Pasul 6: Servirea
Mielul la ceaun se serveste cald, impreuna cu un vin rosu demidulce sau remy martin. Poti servi aceasta savuroasa reteta traditionala si cu un iaurt proaspat sau smantana.

Avantajele mielului la ceaun
Avantajele acestei retete sunt numeroase, mentionam printre cele mai importante:

• Culoarea vie si aromata a carnii si legumelor si savoarea sa unica sunt cei mai importanti factori care recomanda acest preparat.
• Preferinta pentru mielul la ceaun se datoreaza realizarii sale usoare si rapide.
• Aceasta mancare traditionala este foarte sanatoasa. In functie de alimentele alese sau ingredientele preferate, preparatul de miel la ceaune poate contine intr-o mare proportie vitamine, proteine si alte substante nutritive.
• Acest preparat nu este doar nutritios, ci si usor de digerat, fiind astfel binevenit si pentru persoanele cu digestie lenta sau care sufera de boli ale tractului digestiv.

Mielul la ceaun este un preparat traditional romanesc foarte apreciat, cunoscut pentru aroma sa si intensitatea aromei. Simplitatea sa si usurinta de preparare au facut ca aceasta reteta sa devina una dintre preferatele gospodinelor indiferent de varsta si pregatirea culinara. Se serveste cald si poate fi completat cu un vin rosu demidulce sau remy martin, dar si cu un iaurt proaspat sau smantana.