Un prezervativ este un metod contraceptiva eficace si usor de folosit ce previne sarcinile nedorite si transmitea de afectiuni cu transmitere sexuala (AST). Utilizarea prezervativilor a ramas, de-a lungul anilor, cel mai popular si accesibil mod de protectie in timpul actului sexual, in Europa si in Statele Unite.

Ce este un prezervativ?

Un prezervativ este o bucata de material fin, adesea din latex, folosita pentru a proteja impotriva conceptiilor, dar si a afectiunilor cu transmitere sexuala. Prezervativele sunt de dimensiuni potrivite pentru penisuri de diferite marimi. Un prezervativ bun este lubrifiat si imbogatit cu aditivi, usoare si subtiri, care ajuta la prevenirea frecare si iritatie, întărim urmele sensibile ale pielii.

Cum se pune un prezervativ

Instructiunile de utilizare a prezervativelor sunt, de obicei, insotite de orice prezervativ. Sa presupunem ca ai cumparat prezervative si arur sa incepi sa pui prezervativul in mod corect.

  1. Desfaceti pachetul

Primul pas este sa desfaceti pachetul cu grija pentru a evita deteriorarea prezervativului. Sa nu te astepti ca prezervativul sa fie pregatit pentru a fi folosit, deoarece acesta trebuie lubrifiat inainte de a fi pus in practica.

  1. Folositi lubrifiant

Folositi lubrifiant pe interiorul prezervativului pentru a reduce frecarea si a dubla placerea. De obicei, lubrifiantul este adaugat la prezervativele lubrifiate, insa acest lucru se poate schimba in functie de marca sau tipul prezervativului folosit.

  1. Asezati prezervativul

Cu varful prezervativului in jos, coborati prezervativul peste penisul erect pana la baza penisului. Asigurati-va ca exista o adapostire rezonabila de aer de deasupra penisului inainte de a rula prezervativul. Asezarea prezervativului poate fi facilitata prin plierea varfului prezervativului, formand astfel un cerc, care va fi pus pe baza penisului.

  1. Rulati prezervativul

Rulati prezervativul pana la baza penisului. De obicei, prezervativul se tin de baza sa cand se uita sa se mai asigure ca este pe in intregime.

Lista de pregatire inainte de a pune prezervativul

Exista cateva lucruri pe care trebuie sa le luati in considerare, inainte de a pune un prezervativ

• Se gaseste prezervativul potrivit? Verifica daca prezervativul pe care il ai este potrivit pentru marimea ta.

• Verifica expirarea. Expirat sau deteriorat, prezervativul nu va mai fi eficient si va putea provoca iritatii.

• Asigura o ventilatie potrivita. Foaia trebuie sa ramana libera.

• Examina prezervativul. Uita-te cu atentie la prezervativ pentru a detecta orice rupturi sau deteriorari.

• Stocheaza prezervativele in mod corect. Pastreaza prezervativele in locuri uscate si nesolicitate, fara caldura directa sau lumina solara.

Mastile trebuie evitate

Unele persoane cred ca a pune un prezervativ peste masca este o opţiune. In mod normal, aceasta este o greseala ce poate duce la ruperea prezervativului si la lipsa de protectie pe care ti-o ofera prezervativul.

Numeroase studii au aratat ca eficienta metodei contraceptive prezervativelor poate fi limitata atunci cand foloseste un prezervativ peste o masca. Aceasta poate afecta fitilul prezervativului, rezultand intr-o posibila uzura sau rupere.

Este esential sa se poata bucura de aceeasi protectie ca in cazul prezervativului standard, nu doar pentru sanatatea ta, dar si pentru a te proteja impotriva sarcinilor nedorite si AST-urilor.

Cum sa folositi prezervativul in situatii specifice

  1. Utilizarea prezervativului in timpul unui act sexual cu penetrare

Pentru o protectie completa, va fi nevoie de un prezervativ pentru orice tip de act sexual cu penetrare. Introduceti prezervativul la inceputul fiecarei penetrari din timpul actului pentru a te asigura ca protectia este asigurata.

  1. Folosirea prezervativului pentru alte tipuri de actiuni sexuale

Prezervativele nu sunt necesare pentru alte tipuri de actiuni sexuale, precum sarutul sau masturbarea. Cu toate acestea, daca intre tine si partener exista riscul de transmitere a unei afectiuni cu transmitere sexuala, ar putea fi necesar sa faceti un efort pentru a va proteja pe toti ambii. Cel mai bine ar fi sa folositi un prezervativ pentru orice contact sexual in care implicati organele genitale ale partenerului.

Ce daca iti scapa prezervativul in timpul actului sexual?

Daca prezervativul scapa sau se rupe in timpul actului sexual, va trebui sa il scoateti si sa il inlocuiti cu unul nou. In cazul in care prezervativul se rupe, va trebui sa aplicati si alte metode de contraceptie, cum ar fi pilula de a doua zi, pentru a preveni orice sarcina nedorita.

De asemenea,, daca exista riscul ca ati putea fi expus la afectiuni cu transmitere sexuala, va trebui sa efectuati un test cu transmitere sexuala pentru a identifica daca ati fost afectat.

Sfaturi de utilizare a prezervativului

• Alege intotdeauna prezervative de calitate buna si verifica intotdeauna data expirarii

• Verifica intotdeauna datele prezervativelor si asigura-te ca sunt in regula

• Utilizeaza prezervativul nou, chiar daca tu si partenerul tau deja ati folosit alte prezervative
• Evita contactul cu temperaturi inalte, precum lumina directa a soarelui sau langa alte obiecte fierbinte