România beneficiază de un relief variat, montan, mestecenii și munți. Acestea sunt destinațiile turistice preferate pentru a relaxa, a merge să faci drumeții, a ieși la petreceri și a vedea peisajele pitorești. Coastele Mării Negre sunt printre cele mai populare destinații turistice din România, însă statiunile montane aduc o frumusețe specială. Așadar, haideți să descoperim împreună cele mai frumoase statiuni montane din România.

Statiunile si zona lor montana

România are numeroase locuri pitorești și statiuni montane care te vor fermeca cu peisajele sale irezistibile. Acesta sunt împărțite în 4 arii montane principale: Carpații Meridionali, Carpații Orientali, Dobrogea și Masivul Godeanu.

Carpații Meridionali au partea cea mai înaltă, fiind credite pentru formarea peisajelor românești. Acesta include mai multe stațiuni montane, inclusiv Sinaia, Șirnea, Azuga, Bușteni, Ranca și Voineasa. Zonele de schi sunt populare înspecial printre turiști – in aceste locatii este asigurata o experienta placuta, indiferent de momentul anului.

Carpații Orientali sunt formatiuni montane diferite, pe acest picior de munte poti descoperi munti cuburi care sunt dominate de piscurile Fagaraselor si Pietrei Craiului, gurile de vai adancite, ca si raurile curgatoare. Această parte a muntelui este cotată ca fiind una dintre principalele destinații montane din România. Este casa pentru stațiuni precum Poiana Brașov, Predeal, Săriteanca, Stâna de Vale și Borsec. De asemenea, aici se gasesc și peșteri, grădini botanice și alte parcuri din natură care oferă o vedere spectaculoasă.

Mass-ul Godeanu este un loc excelent pentru iubitorii de natură, acesta constituie o frumoasă relief montan, unde se poate ajunge de la șoselele de pe Valea Dâmboviței sau Valea Jiului. Peisajul se încheie cu Cheile Nerei, cea mai mare rezervațe naturală din țară. Retezat, despărțește Muntenia de Oltenia si cuprinde câteva stațiuni importante, precum Baile Herculane, B o anca, Ținutul Hațegului și Sasca Romana.

Dobrogea este renumita pentru frumusețea costală, însă are și numeroase stațiuni montane și locuri idiliace. Pe lângă cele trei statiuni importante, Valea Doamnei, Vama Veche și Mangalia, se afla și stațiunile Năvodari, Corbu, Pestera, Deleni, 2 Mai și Teutal. Aceste stațiuni oferă o frumusețe nepământeană și relaxare perfectă.

Statiunea Sinaia

Sinaia este o stațiune montană situată în estul Carpaților Meridionali, aproape de granița dintre Județele Prahova și Brașov. Acesta este popular pentru peisajul său variat, ce se învecinează cu domniul Bucegilor și Prahovei, ce ajunge până la Mănăstirea Sinaia. Stema acestei stațiuni este rezervația naturală Valea Dorului, care aparține de Bomboana și îngustimea Cerbului.

Aceasta statiune parca a fost creata special pentru recreere și naturalețe. Acesti munți ofera inpotriva vizitatorilor cărare de drumeție mergând până la minunata cascadă Urlătoarea sau pe trasee mai cunoscute, precum Cascada Urlatoarea sau traseul Babele-Careul Babei sau traseul Piatra Arsa-Vârful Brașov. Orice traseu vei alege, toate acestea au punctul culminant Valea Dorului, un râu de munte îngust, înconjurat de stânci.

Sinaia este, de asemenea, renumită pentru castelul Cumpătuirea, construit în anul 1871, pentru a servi drept reședință suptregerească. Cu acelasi nume, se afla si un parc, care oferă de potrivit pentru a se bucura de aer curat și de o scurtă plimbare. Acest parc s-a extins foarte mult în ultimii ani și oferă locuri de joacă, cuiburi de pasăre și evenimente organizate de-a lungul anului, în care vizitatorii se pot bucura liniștiți și relaxați.

Stațiunea Sinaia oferă, de asemenea, și alte facilități și divertisment, precum:

• Cinematografe și teatre;
• Discoteci;
•Muzeu de Arta Populara;
• Cafenele;
• Baruri și restaurante;
• Piscine;
• parcuri acvatice;
• Ski si snowboard în statiune;
•Activitati outdoor

Statiunea Azuga

Azuga se afla unde se întâlnește Valea Prahovei cu Valea Azugii, care se termina în lacul Bâlea. Acest loc este renumit pentru calitatea sa de schi, această parte a muntelui oferă cea mai bună calitate a zăpezii din țară. Această stațiune are cea mai mare cantitate de zăpadă din țară, iar compania Braun ski poate oferi zăpadă proaspătă în timpul iernii.