Bucurestiul subteran reprezinta, fara indoiala, unul dintre cele mai fascinante locuri. Cu numeroase intrari ascunse si cu torente de istorie si legende, acest mediu subteran este cu adevarat unul din minunatiile ascunse a capitalei. Exploreaza cele mai bine pastrate si ciudate locuri ale Bucurestiului descopera ce poate fi gasit sub fata istorica a capitalei. Bucurestiul subteran vorbeste prin ruinele vechilor turnuri si defensive, prin putile si pivnitele orasului si prin torentele de legende si religioase legate de aceste zone.
Oastea de exploratori de Bucurestiul subteran
Exploratorii de locuri ascunse si-au facut simtita prezenta in acest mediu subteran inca din secolul al XIX-lea, cand istoricii, arheologii si etnologii au descoperit si documentat acest mediu. Cu toate acestea, singurii care au promovat mai larg conceptul de aventurat prin Bucurestiul subteran au fost o banda de exploratori tineri din Bucurestiul de astazi. In trecut, aceasta banda era limitata intre anii 1950 si 1980, cand au descoperit teritorii de pe urma picturilor, aificientelor si pivnite. Au fost relatate, confruntari intre acesti exploratori si proprietarii terenurilor sau locatiile lor. Dupa ce au efectuat cercetari, unii dintre membrii acestei bande au pus bazele muzeelor submarin, exterioare sau interioare.
Harta Bucurestiului subteran
Bucurestiul subteran se poate imparti in mai multe arii, unite prin terenul de suprafata si paleurile subterane. Aceste arii sunt Reteaua de Cetati, Reteaua de Pivnite, Tunelurile Romanilor si Tunelurile de Securitate. Iata cateva specifice despre fiecare din aceste zone.
Reteaua de Cetati – Aceasta retea consta in primul rand in vechile sisteme defensive construite in Bucuresti si in jurul sau. Aceste constructii poarta numele de impresionante si vechi cetati ale orasului, cum ar fi Cetatea Vracar – unul dintre simbolurile ce dateaza inca din secolul al XIV-lea sau vechea fortareata reprezentata de Cetatea Coltea.
Reteaua de Pivnite – Pivnitele Bucurestiului sunt cunoscute in trecut drept terenuri de odihna si depozite de marfuri. Cel mai vechi exemplu al unei pivnite din Bucuresti este cea din Piata Amzei. Aceasta a fost construita in secolul al XIX-lea si pana in anii ’60 a reprezentat una dintre activitatile bucurestenilor.
Tunelurile Romanilor – In constructia Bucurestiului, au fost descoperite ramasite fosilizate ale uneor vechi constructii facute de romani. Aceste cheiuri si pasaje din secolul al III-lea sunt adevaratul secret al orasului, carora li se pot adauga si cateva ziduri lungi, pe care poti vedea cateva graffiti-uri vechi sau ramasite ale vechiului sistem de iluminat.
Tunelurile de Securitate – Acestea sunt construite in ultimii zeci de ani, ca si parte a unui sistem de aparare. Una dintre cele mai celebre retele de tuneluri de securitate din Bucuresti a fost construita in anii ’90 si mergea de la sectorul 3 al Capitalei pana in Africa de Sud. Aceste tunelURI sunt acum inchise, insa pot fi descoperite cu ajutorul autoritatilor si sunt adevarate comori acoperite.
Obstacole in explorarea Bucurestiului subteran
In prezent, explorarea Bucurestiului subteran poate fi una dintre cele mai dificil de realizat din cauza consecintelor construirii modernizarii. Aceasta a rezultat in pierderea partiala sau chiar completa a conectivitatii intre terenurile de suprafata si anumite locatii. Acestea pot fi, de asemenea, dificil de accesat datorita diferentelor mare de nivel. Accesul la unele puncte poate fi impiedicat si de umani deoarece barierele de securitate si protectie sunt prezente.
Inclinatiile si flexurile si, uneori, alunecarile pot fi intalnite de asemenea in aceste locuri, acestea fiind unele dintre cele mai periculoase situatii in care se pot aventura possible visite exploatarii. Fisurile ranilor si cutremurelor trecute pot fi si ele intalnite adesea si se pot intampla accidente, ele fiind printre cea mai comuna cauza a ranilor in aceste locuri.
De asemenea, persoanele care aleg sa exploreze Bucurestiul subteran ar trebui sa ia in considerare faptul ca exista si un risc ridicat privind boli si infectii datorita conditiilor impure specifice si a numarului de animale terestre si pasari gasite adesea in aceste zone.
Legendarile si religiile care inconjoara Bucurestiul subteran
Bucurestiul subteran este adesea vazut ca si un loc legendar si ascuns, cu toate ca exploratorii au descoperit si documentat majoritatea acestor locuri. Acestea sunt adesea legate si de legendele si superstitiile locale, asa cum, de exemplu, se cuvine sa se recomande sa se murmure ceva pe numele lui Dracula atunci cand cineva incepe explorarea cetatii Vracar, pentru a se asigura ca aventura va fi una linistita fara peripetii neplacute.
Aceste locatii sunt adesea legate si de numeroase religii, insa prin masura ce timpul se schimba, unele dintre acestea sunt considerate absurde si nici o legatura nu se mai face intre acestea si traseul de explorare. Fara indoiala, exploratorii Bucurestiului subteran se vor confrunta des cu aceste legende si temeri, ele provocandu-le sa se retraga cu adevarat in locurile in care se aventura si sa descopere cat mai bine si mai adanc aceste locatii.
Finalul aventurii prin Bucurestiul subteran
Explorarea Bucurestiului subteran este, fara indoiala, una dintre cele mai fascinante si emotionante experience, care te lasa mereu dornic de mai mult.