Transfagarasanul este cel mai spectaculos drum din Romania. Atat pentru turisti, cat si pentru cei care calatoresc spre sau dinspre tara, drumul Transfagarasan reprezinta un faimos si mentionat pe scara larga rutier din Romania. Un extraordinar drum de munte care traverseaza Muntii Fagaras, poarta numele Routei Transfagarasan.

De-a lungul secolelor cei care au mers pe drumul Transfagarasan au descris-o ca un miracol alconstructiei. Aceasta cale a fost construita rapid, intre anii 1970 si 1974. In tot acest timp, a fost folosita pentru transportul militar, cat si pentru mersul turistic.

Transfagarasanul, prin excelenta bucuriile naturale care arata si azi, impresioneaza orice pasager care ofera o panorama incredibila a Muntilor Fagaras si a altor munti aflati in apropiere de drum.

I. Transfagarasan

Transfagarasanul face parte din Ruta Magica și ofera cea mai spectaculoasa cale din Romania, de aceea este si denumit Drumul Regelui, in cinstea fostului Rege Carol al II-lea al Regatului României, care a fost cel care a ordonat constructia acestei autostrazi. Transfagarasan traverseaza Muntii Fagaras, urcand mai sus de 2000 de metri deasupra nivelului marii si ofera peisaje spectaculare. Este considerat a fi cel mai spectaculos drum din Romania si place foarte mult si turistilor si localnicilor, extinzandu-se pe peste 91 de km, pornind din judetul Sibiu si ajungand in judetul Arges.

II. Istoricul drumului Transfagarasan

Istoricul drumului Transfagarasan poate fi insotit din anul 1936, cand, sub conducerea Regelui Carol al II-lea, a fost comandata constructia acestei routes, de-a lungul Muntilor Fagaras. Pentru a permite locomotiei trenului militar, primul proiect al drumului a fost facut in timpul acelei perioade, dar nu a fost construit.

Doar in anul 1970, a fost comandata constructia drumului dinspre judetul Sibiu, traversand Muntii Fagaras si coboara in Est; prin Vâlcea pana in judetul Arges. Constructia initiala a routei a avut loc in iarna anului 1974, cand Armata Romana a mobilizat 20.000 de soldati si muncitori pentru a finaliza cea mai lunga autostrada din tara noastra, in mai putin de 4 ani.

III. Explorarea drumului Transfagarasan

Explorarea drumului Transfagarasan poate fi o experienta minunata chiar si pentru cei mai experienti turisti. Cu o viteza limitata, drumul se descopera usor, bucata cu bucata, iar peisajele sunt absolut incredibile. Chiar si dupa ce a venit la viata si a devenit functional, drumul a ramas argintiu in cadrul constructiilor militare ca si fauritorul lui, Regele Carol al II-lea.

Ruta Transfagarasan cobora prin paduri de un verde vibrant, pasiri populare, cascade splendide si lacuri cu ape cristaline. De asemenea, exista si cascada Vidraru, care se afla in varful Muntilor Fagaras, oferind un spectacol peisagistic incredibil.

Pe drumul Transfagarasan exista si numeroase trasee turistice pe care le puteti urma:

  1. Traseul Bâlea Lac – aflat la altitudinea de 2.042 de metri, lacul Bâlea este unul dintre cele mai vizitate obiective turistice din Romania.

  2. Traseul Balea Cascada – Cascada Balea se afla la 1.800 de metri si, la apropiere, face un zgomot calm, oferind un peisaj unic.

  3. Traseul Capra – La aproximativ 2.034 de metri, Capitolul Capra ofera turistilor un loc minunat de unde pot admira peisajul spectaculos al Muntilor Făgăraș.

  4. Traseul Lolaia – Un asezamant rural localizat in muntii Fagaras, la aproximativ 1.800 de metri altitudine, ce ofera privelisti minuntae.

  5. Traseul Poenari – Acest traseu va duce pe cei curajosi la “Castelul lui Dracula” cel mai bine pastrat din Romania.

IV. Atractiile drumului Transfagarasan

In drumul tau pe Transfagarasan vei intalni atractii unice cu superbe peisaje ce nu se mai vad in alta parte. La puntea lui Anghel, construita la 1.380 de metri altitudine, vei gasi cea mai inalta punte din Romania si vei vedea peisajul minunat de deasupra vailor si a lacurilor alpine.

Peisajul Transfagarasan ofera o multime de oportunitati de a explora natura – trasee forestiere, cascade si lacuri, peisaje impresionante, portiuni abrupte si pante in pante, ape slave si maretie făgărășeana.

De asemenea, Transfagarasanul ofera numeroase puncte de vizitat la destinatii precum: Castelul de la Poenari, Lacul Bâlea, Castelul Bâlea, Lacul Văcărești sau Pestera Scaiului.

V. Realizari si reusite ale drumului Transfagarasan

Pe langa faptul ca ofera ocazia de a vedea peisaje spectaculoase si de a explora natura, drumul Transfagarasan are si numeroase reusite si realizari la care oamenii ar trebui sa fie mandri.

Transfagarasanul a reusit sa devina un simbol al Romaniei, unul dintre cele mai cunoscute si populare trasee din lume, facand ca Romania sa fie “pe buzele” lumii intregi. Chiar si in tari straine, drumul Transfagarasan este cunoscut pentru spectacolul sau inedit, transformandu-se in unul dintre cele mai vizitate locuri din tara.