Bucurestiul ofera o mare diversitate culturala si spirituala, iar milenara sa istorie este plina de traditii si obiceiuri autentice. De-a lungul veacurilor, bucurestenii au perpetuat mostenirea lor culturala prin obiceiuri vechi de peste un mileniu. Cu fiecare sarbatoare si obicei care se cinsteau la diferite momente ale anului, bucurestenii pastreaza istoria, semnificatiile si traditiile strabune.

I. Traditii si obiceiuri vechi bucurestene

Bucurestenii sarbatoresc aproximativ douazeci de obiceiuri pe parcursul anului, iar adaugarea de noi obiceiuri modernizate se aprobă în constitutia orasului. Acest tip de manifestare cultural-religioasa este si o oportunitate de a credinta in credintele vechi si de a transmite informatii pretioase despre istoria si mitologia romina.

A. Martisorul

Martisorul este cunoscut ca fiind prima si cea mai importanta sarbatoare a anului. Ea marcheaza inceputul primaverii si este considerata, de-a lungul istoriei si pana in prezent, simbolul renasterii, al vietii si al dragostei. Dacă doriti sa sarbatoriti aceasta frumoasa traditie anual, va trebui sa purtati o podoaba realizata cu o ata sau orice obiect metalic – inel, bratara, moneda sau alte simboluri traditionale, astfel incat acesta sa modeleze cu ajutorului unor obiecte vechi.

B. Sarbatorile Calugarilor

Sarbatorile calugarilor sunt un vechi obicei bucurestean care se petrece in luna februarie, ceea ce face aceasta sa se desfasoare in apropierea postului mare din luna martie. Această sarbatoare spirituala a fost celebrata mai ales sub domnia lui Nicolae Brancoveanu, cand se construiau palate si se sarbatorau culturile spirituale. Obiceiul consta în purtarea costumelor tipicale calugaresti, dar si în oferirea de daruri unii altora.

C. Pasti

Pasti este un obicei traditional si ritual ceremonial care coincide cu sarbatoarea Crestin, prima sarbatoare crestina importanta anuala si cea mai de seama sarbatoare traditionala tratoare. Obiceiul consta în pregatirea preparatelor specifice si în covorul de nuiele, simbolul jertfei Mantuitorului Iisus. In cursul sarutarorii, petrecerile se desfasoara la casa si se impart cadouri, flori si hrana, dar si adevarate ritualuri spirituale

D. Femeile in Roz

Femeile in Roz este un alt obicei traditional bucurestean a carui istorie se pierde intre veacuri si s-a perpetuat pana in prezent. Aceasta sarbatoare are loc in prima zi de Pasti si este marcata de femei care purtau rochii rosii sau alte obiecte vestimentare in aceasta nuanta speciala. Acest obicei traditional se desfasoara în centrul orasului, iar simbolismul acestei sarbatori este legat de renasterea si renasterea vietii.

E. Duminica lui Zotica

Duminica lui Zotica se petrece între datele 2 si 8 iunie si marcheaza botezul regulii României. Acest special obicei local a infiintat in secolul al XIX-lea, si este celebrat prin dezlegari amuzante si jocuri traditionale.

II. Semnificatia obiceiurilor si sarbatorilor

Sarbatorile si obiceiurile bucurestene sunt însoțite de mai multe simbolisme si significatii spirituale profunde, care sunt acum mai populare ca oricând și care servesc drept fondul spiritual al comunitatii. Fie ca sunt cantecele lor traditionale sau jocuri, sarbatorile bucurestene au semnificatii care pot fi explorari pe mai multe planuri.

A. Legatura cu trecutul

Fiecare obicei si sarbatoare bucuresteana are un meșteșug sau o legatura în trecut prin simbolismul istoric pe care îl implică. Fie ca vorbim despre costumele traditionale, jocurile cele mai vechi din oraș sau bucatele alese cu grijă, bucurestenii sunt conectati intotdeauna cu istoria si simbolismul lor.

B. Valoarea spirituala

In bucuresteni, multe obiceiuri traditionale, mai ales religioase, sunt însoţite de speranta renasterii spirituale. Fie că este vorba despre sărbătorile creștine, punerea in scena a unor figuri strabune sau chiar portul traditonal scurt, toate au in spate profunzimile unor semnificatii spirituale adânci. Acest detaliu este esential pentru a intelege mai bine adevaratele semnificatii ale obiceiurilor bucurestene.

C. Moștenirea și educatia

In bucuresti, obiceiurile sunt un mod excelent de a invata noi cunoștințe despre trecutul și traditiile locului nostru. Joaca un rol major in educarea canalelor prin care se poate pastra și transmite schimburi intre culturi și vârste. O parte esentiala din acest obicei este educatia, mai ales atunci cand se folosesc elemente specifice ale traditiilor vechi, cum ar fi jocurile sau bucatele traditionale.

III. Cele mai cunoscute obiceiuri bucurestene

Bucurestenii pastreaza pana in prezent obiceiurile si traditiile, acestea fiind cunoscute si raspandite in toate colturile lumii. Iata cateva dintre simbolurile regiunii si obiceiurile vechi pastrate si prezervate pana in prezent.

A. Carnavalul

Daca doriti sa sarbatoriti primavara bucuresteana, atunci nu trebuie sa ratati Carnavalul. Acesta se desfasoara in fiecare an in luna ianuarie si se marcheaza de parade de strada si de jocurile traditional bucurestene. Pana in prezent, acest obicei traditional este prezent in multe locuri si vindeca sufletele bucurestenilor.

B. Vara si Sarbatoarea Bucuriei

Vara reprezinta odaia cea mai frumoasa a anului, marcata de mari evenimente foarte populare.