Odata ce ai exersat, este usor sa vezi ca in limba engleza exista doua forme ale verbului sau, “Stia” si “Stii”. Desi, la o prima vedere, acestea ar putea sa para similare, o intelegere mai profunda a acestor cuvinte nu numai ca ne va ajuta sa le intelegem mai bine, ci ne va oferi, de asemenea, un mijloc mai inteligent de a le utiliza in scris.

De cele mai multe ori, cuvintele sunt folosite in mod gresit. Asta pentru ca, de obicei, acest lucru se intampla atunci cand folositi, fara constientizare, cuvintele din subconstientul dvs. Este important sa stim care sunt diferentele intre aceasta doua forme, astfel incat atunci cand le folosim sa nu facem greseli.

Ce Inseamna Stia si Stii

Cel mai intai ar trebui sa intelegem diferenta dintre “stia” si “stii”. Cea mai mare diferenta intre aceste doua forme este ca “stia” se refera la trecut, in timp ce “stii” se refera la prezent. Aceste doua forme sunt folosite in limba engleza pentru a exprima conceptele de experienta din trecut, respectiv ceea ce cunostintele.

Forma “Stia” este folosita pentru a exprma un act trecut. De exemplu, “Stiau aceste cuvinte”. Acest lucru inseamna ca tu sau cineva altcineva a cunoscut cuvintele inainte si ca acest lucru nu se intampla in prezent.

Forma “Stii”, in schimb, se refera la experienta sau cunostintele in prezent. Spre exemplu, “Stii aceasta limba?” Aceasta intrebare inseamna ca persoana intrebata are cunostintele necesare pentru a raspunde in prezent.

Intelegerea Acestora in Context

Odata ce ai deviat diferenta dintre formele “Stia” si “Stii”, urmatorul pas incepe sa intelegi cum sa le folosesti. Pentru aceasta, este important sa intelegem contextul in care sunt folosite aceste cuvinte.

Primul lucru pe care trebuie sa-l intelegi este ca aceste doua forme nu ar trebui sa fie folosite impreuna in aceeasi propozitie. Asta inseamna ca nu ar trebui sa spunem in mod corect, “El stia stii acest lucru”. Acest lucru este gresit deoarece nu am utilizat corect cuvintele.

Mai degraba, ar trebui sa spunem fie “El stia acest lucru”, fie “El stie acest lucru”, intrucat acestea sunt cuvintele corecte pentru a exprima aceasta declaratie. Acest lucru poate parea complicat la inceput, insa cu exersare si intelegere, va fi foarte usor sa intelegi cum sa folosesti corect cuvintele.

Utilizarea Stia si Stii

Dupa ce aceste cuvinte au fost inteleggae, ar trebui sa intelegem cum sa le utilizam in propozitiile noastre. Primul lucru pe care trebuie sa-l intelegem este ca acestea sunt utilizate pentru a prezenta o actiune din trecut, respectiv prezent.

Forma “Stia” este intotdeauna utilizata pentru actiunea care a avut loc in trecut si a fost completata in prezent. De exemplu, putem sa spunem “El stia unele cuvinte englezesti”. Aceasta este o propozitie corecta deoarece comportamentul din trecut este acum completat si actiunea lui nu mai se intampla.

Forma corecta a cuvintelor “Stii” este de asemenea folosita pentru a expressa cunoasterea prezenta sau experienta. Spre exemplu, o persoana ar putea spune, “Stiu acum cuvintele englezesti”. Aceasta este o propozitie corecta intrucat persoana nu este descrisa pentru actiunea sa din trecut, ci pentru cunostintele pe care le poseda acum.

Iata si o lista cu cele trei tipuri de situatii in care ar trebui sa folosim aceste cuvinte:

  1. Cand vorbim despre actiunile complectate in trecut, folosim cuvintele “Stia”. De exemplu: “Stia aceste cuvinte”.

  2. Cand vorbim despre ceea ce cineva poate face in prezent, folosim cuvintele “Stii”. Spre exemplu: “Stii aceste cuvinte”.

  3. Cand vorbim despre cunoasterea pe care o cineva a dobandit-o in prezent, folosim, de asemenea, cuvintele “Stii”, spre exemplu: “Stii acum cum sa pronunti aceste cuvinte”.