Proteinele au fost cercetate extrem de mult in ceea ce priveste avantajele pe care le aduc, precum si in ceea ce priveste riscurile asociate consumei lor in exces. Printre provocarile majore in domeniul nutritiei in zilele noastre se afla, in mod cert, problema daca alimentatia care contine proteine poate sa favorzeze ingrasarea sau, dimpotriva, iti poate oferi aportul de energie de care ai nevoie pentru a avea un stil de viata sanatos.
Rolul Proteinelor in Dieta Umana
Proteinele sunt aminoacizi esentiali, lanturi ramificate complexe create din carbon, oxigen, hidrogen si azot. Acestea sunt, de asemenea, molecule foarte importante, dar pe langa asta, proteinele sunt, de asemenea, blocuri de constructie necesare corpului uman. Cu alte cuvinte, proesinele sunt esentiale pentru sanatate si bunastare ta.
Atunci cand consumam produse care contin proteine, acestea sunt descompuse in aminoacizi si amino-ezomeri in stomac. Aceste molecule mici sunt absorbit, apoi transportate la nivelul peretilor intestinului pentru a fi utilizate de corpul uman in diferite scopuri, cum ar fi cresterea si repararea tesuturilor musculare.
Spre deosebire de lipidele si glucidele, proteinele nu sunt stocate niciodata in corpul uman. Asta inseamna ca nu exista niciun risc de exces de proteina in organism si, daca este sa ne uitam la lucrurile dintr-o perspectiva mai larga, stim ca sunt esentiale pentru functionarea organismului.
Sursele de Proteine
Odata ce ne-am dat seama ca proteinele sunt esentiale pentru ca organismec sa functioneze corespunzator, urmatorul pas logic ar fi sa ne uitam si la sursele naturale de proteine și la ce nivel ele pot fi obtinute din alimentele pe care le consumam.
Exista multi nutriționisti care sustin ca un adult trebuie sa consome minimum 0,8 g proteina pe kilogram din corporal in fiecare zi. In general, este recomandat ca adultii sa ia in medie 50-60 de grame de proteine de la alimente.
Potrivit specialistilor, pe langa alimentele cu proteine, organismul uman poate obtine proteine din mai multe surse alimentare. Printre alimentele bogate in proteine se numara:
Carnea: Carnea macra, precum vita, porcul, puiul, curcanul si pestele, este o sursa bogata de proteine.
Ouale:Ouale sunt, de asemenea, o sursa bogata de proteine. In plus, contin si acizi grasi nesaturati, aminoacizi si alte nutrienti esentiale pentru organismele umane.
Fructe de mare: Fructele de mare cum ar fi scoicile si homarul sunt o sursa excelenta de proteine.
Laturi vegetale:Nautul si lintea, painea si pastele integrali, fasolea uscata si alte produse lactate si nu numai, sunt surse eficiente de proteine.
Efectele Consumului Excesiv de Proteine
Excessul de proteine pe care una’re om sa-i ia, poate fi periculos pentru sanatate. De exemplu, excesul poate duce la hipertensiune arteriala, dureri de cap si tulburari digestive. In plus, ingestia excesiva de proteine poate, de asemenea, creste riscul de calcificari si de aparitie a pietrelor la rinichi.
Pe langa asta, excesul de proteine poate cauza boli cardiovasculare, afectiuni renale si ar putea, de asemenea, sa duca si la cresteri ale ratei inflamatorii. Consumul excesiv de proteine poate, de asemenea, provoca cresterea riscul de osteoporoza, deoarece organismul poate inlocui calciul, care este necesar pentru a preveni pierderile minerale osoase, cu moleculele de aminoacizi.
Spre deosebire de aceasta situatie, surplusul de proteine nu se poate converti direct in grasimi si adauga mai multa greutate din aceasta cauza. Cu toate acestea, se poate ca excesul de proteine sa favorizeze cresterea in greutate prin aportul de calorii in plus, prin solicitarea sistemului de digestie si prin asocierea cu un stil de viata sedentar, astfel incat sa se dispose la ingrasare.
Proteinele sunt una dintre cele mai importante molecule pentru organismul uman si trebuie incluse in dieta zilnic, pentru a preveni diverse afectiuni si pentru a ne prezenta corpului nostru energia de care are nevoie pentru a se autoregenera. Proteinele pot fi obtinute din mai multe alimente, cum ar fi carnea, oul, fructele de mare, orezul brun, boabele, produsele lactate, semintele si nuci.
Cu toate acestea, trebuie sa fim atenti sa nu consumam prea multe proteine, deoarece excesul de proteine ar putea fi o cauza majora a crestere in greutate si ar putea da un aport suplimentar de calorii organismului, precum si disconfort digestyiv. Pentru a ne bucura pe deplin de valoarea nutritiva a produselor cu proteine, este important sa le includem in dieta alaturi de alte alimente, precum si carbohidrați, lipide și acizi grași esențiali.
O alimentatie bine echilibrata facuta din produsele cu proteine corespunzatoare, precum si alimentele sanatoase ar trebui sa fie o prioriate pentru fiecare dintre noi, astfel putem ca sa imbunatatim sanatatea si stilul de viata, sa avem o greutate corecta si sa preveni hipertensiunea arteriala, bolile cardiovasculare si osteoporoza.