Cetatea din Hunedoara este una dintre cele mai impresionante construcții medievale din Europa. Odată cunoscută sub numele de castelul Corvinilor, acesta a servit ca refugiu și a încadrat politica și istoria deoarece a condus numeroase evenimente importante ale istoriei românești și universale. Acest adevărat monument liric și filozofic fascinează pe fiecare vizitator care trece pragul său și arată multă frumusețe, dar și mister.
I. Prezentare generală
Cetatea Hunedoara se află în partea de vest a României și se bucură de o frumoasă vedere asupra fluviului Mureș. Această incintă era supranumită „fortăreața cea fermecată”, iar ea poate fi văzută din mai multe puncte de sus, oferind nemaipomenită imagine. Orașul este extrem de interesant ca construcție, fiind una din cetățile medievale cele mai bine conservate. Construită de etnicii maghiari, acesta este una dintre cele mai impresionante fortărețe din lume.
II. Istoria fascinanta a Cetatii
Istoria cetății Hunedoara a început în 1409, când regii maghiari au construit Castelul Corvinilor. Potrivit legendei, regelui Ioan Hunyadi ar fi apărut în vis o vrăjitoare care l-ar fi determinat să construiască castelul împreună cu toate fortificațiile sale. La doar câțiva ani de la construire, cetatea a devenit una dintre cele mai importante forțe militare ale Imperiului Habsburgic.
In 1480, cetatea a fost construită iar căpetenia militărească Mathias Corvin a organizat și a finanțat construcția. Conform descendenților săi, Mathias Corvin a făcut adevărată minune pentru a se asemana cetății medievale cele mai renumite din Europa. Demolările și construcțiile au continuat pe parcursul sutelor de ani, transformând cetatea în cea pe care o vedem astăzi.
În vremea sa, cetatea a fost considerată principala fortăreață militară și politică din fosta Austro-Ungarie. Pe lângă măreția sa, cetatea a servit mereu ca o adevărată legendă intre popoare, mulți autori marcând ca fiind „showroomul folclorului și al istoriei străvechi.”
III. Construcția Cetatii Hunedoara
Construita în stilul arhitectural renascentist, cetatea este cunoscută sub numele de “fortăreața cea fermecată”, deoarece designul și arhitectura sa oferă adevăratele minuni și făgăduințe în ceea ce privește peisajele interioare și exterioare.
Printre cele mai interesante spații exterioare se pot regăsi:
- Grădina Parcului;
- Turnului Cavalerului;
- Lacului din apropiere;
- Turului de foișor;
- Clopotnița;
- Camera de Senzații.
Printre elementele exterioare ale fortăreței se numără:
- Podul de cadru;
- Slobozia de apă;
- Turnul Cavalerului;
- Poarta principală;
- Fântâna mare;
- Turnul de polonic.
Cele mai interesante spații interioare includ:
- Sala Mare;
- Dormitorul lui Mathias Corvin;
- Sala de jocuri;
- Sala de colectare;
- Orașul hunedorean;
- Cameră de torture;
- Cameră de Fereastră;
- Camera de fibră de sticlă.
IV. Intamplarile de la Cetatea Hunedoara
Au fost înregistrate numeroase evenimente istorice care se petrec la cetatea din Hunedoara, inclusiv:
- Perioda lui Mircea cel Bătrân;
- Declararea de independenţă a Transilvaniei în 1568;
- Revolta lui Gheorghe Doja în 1784;
- Tratatul de la Teschen din 1790;
- Cetatea a servit drept temnița pentru eroul național Ion Răzvan;
- Propulsarea cetății din Hunedoara în postura de atracție turistică majoră în anii 2000;
Fără a mai pune la socoteală frumusețea și măreția cetății, istoria fascinantă și misterioasă pe care o adăpostește, Cetatea Hunedoara poate fi considerată adevărata „sentință a Europa”. Fiind acum recunoscută ca fiind una dintre cele mai impresionante cetăți medievale din Europa, ea oferă adevarate peisaje și experiențe fermecătoare cu care vei fi gratificat. Pentru cei care vor dori să viziteze această cetate, recomandăm să profite de aspectele sale de mare arhitectură, precum și de numeroasele istorii și legende conținute de aceasta.