Presiunea in urechi poate fi inconfortabila sau debilitanta, depinzand de intensitate si durata. Este important sa stiti cum recunoasteti presiunea in urechi si cum sa gestionati aceasta situatie.

Ce inseamna presiune in urechi?

Presiunea in urechi sau senzatia de presiune este simtita cand medicamentele, alergiile, boala sau numerosi alti factori afecteaza fluxul aerului si fluxul lichidian prin pasajele urechii. Senzatia cauzata este uneori insuportabila.

Simptome ale presiunii in urechi

Presiunea in urechi poate manifesta diferite simptome:

  1. Zgomot sau zumzet in urechi
  2. Durere inversunata
  3. Oboseala auditiva
  4. Imposibilitatea de a auzi clapele unei boxe bine
  5. Ameteala sau oboseala
  6. Dureri de cap si iritabilitate
  7. Blocaje sau congestie

Cauze ale presiunii in urechi

Actiunile noastre cotidiene pot influenta sensibilitatea urechii si poate cauza presiune in urechi. Radiofrecventele emise din dispozitivele wireless, cum ar fi telefoanele mobile, tablete si laptopuri, pot cauza deteriorarea fluxului de aer si provoca presiune. Alte cauze posibile incluse sunt:

  1. Infecţii ale urechii
  2. Acumularea de fluid neaşteptată în urechi
  3. Boli cronice ale sinusurilor
  4. Echilibru excelent
  5. Dieta
  6. Expunerea la niveluri ridicate de zgomot
  7. Intepaturi la nivelul aripii nasului sau la nivelul creierului
  8. Artere blocate

Diagnosticarea presiunii in urechi

Spitalul sau clinica urechii va efectua un examen fizic pentru a stabili daca presiunea in urechi este cauzata de una din cauzele enumerate mai sus. Acest examen va include scansari ale pasajelor urechii luate cu ajutorul unui scanner cu ultrasunete si scanari ale fosetelor si trompei lui Eustachio.

De asemenea, medicul poate recomanda pacientului sa faca anumite teste complementare, cum o radiografie sau o tomografie computerizata pentru a vedea clar spatiul pasajelor urechii si a identifica umplerea cu lichid si/sau vreo tumoare.

Tratamentul presiunii in urechi

Tratamentul pentru presiune in urechi depinde in mare parte de cauza prezenta si, prin urmare, ofera remedii cat mai bine sau direct corelate cu aceasta afectiune, cum ar fi:

  1. Tratarea unei infectii
    O infectie a urechii poate fi tratata cu antimicrobiene sau antifungice, in functie de cauza acesteia. De asemenea, se poate recomanda antiinflamatoare nesteroidiene si/sau analgezice pentru a trata durerea.

  2. Tratarea alergiilor
    Este recomandat sa evitati factorii ce pot declansa alergiile si astfel reduce presiunea in urechi si simptomele adiacente. Acest lucru poate fi necesar sa fiti testat pentru alergii si eventual sa luati medicamente antihistaminice sau tratamente de expunere pentru alergii.

  3. Eliminarea excesului de lichid
    Eliminarea excesului de lichid din ureche prin aspiratie printr-o mica pompa electrica poate reduce presiunea din urechi si poate reduce simptomele.

  4. Tratarea bolii cronice
    Medicamentele sunt recomandate pentru a trata bolile cronice, cum ar fi astmul, pentru a reduce simptomele si eventual trata presiunea in urechi.

  5. Reglarea echilibrului
    -Exercitii regulate facute in rugaciune, exercitii de respirație sau yoga poate ajuta la combaterea simptomelor si reduc presiunea in urechi.
    -O dieta echilibrata si beneficii pot contribui si la micorarea presiunii in urechi.

  6. Tratamente alternative
    -Masajul facial, acupunctura si terapia somatica create o senzație de liniste si relaxare, au scopul de a deschide pasajele urechii si a reduce simptomele asociate.
    -Unii s-au bazat si pe aspirații cu vacuum, ca un tratament alternativ.
    -Instrumente precum dopuri de urechi si alte dispozitive speciale sunt, de asemenea, recomandate pentru reducerea presiunii in urechi.

  7. Else
    -In cazuri foarte severe, este necesara interventia chirurgicala pentru a curata pasajele de lichid si curgerea aerului sau pentru a elimina tumoarea care cauzeaza senzatia de presiune.

Cum va puteti proteja urechile

Pentru a va proteja urechile si a preveni presiunea in urechi, urmati aceste sfaturi:

  1. Evitati zgomotul excesiv

    • Urechile sunt foarte sensibile la zgomot si secreta un fluid care aproape teoretic va face mai greoaie auzul in cazul expunerii la zgomote prea puternice.
  2. Folositi dopuri pentru urechi

    • Daca locuiti in zone cu zgomot, folositi dopuri pentru a reduce cotele de dB intr-un mediu.
  3. Evitati sa va expuneti la sunete stridente

    • Un iPod intors la volum maxim, difuzoare la maximum, muzica live stridenta. Aceste sunete create trauma timpan si a membranelor, care in final poate cauza presiune in urechi.
  4. Nu tineti un obiect ascuțit sau dureroasa la ureche

    • Acest obiect poate zgâria suprafața urechii, iar tamponarea excesiva a urechii poate deteriora pasajele si chiar afecta urechea interna.
  5. Limitati expunerea la corpurile radioactive

    • Utilizati cod courier atunci cand lucrati in apropierea surselor de gaze și radiatii.
  6. Efectuati control periodic

    • Este important sa efectuati anual un control al urechilor pentru a va asigura ca exista o buna sanatate si functionare.
  7. Supravegheati simptomele

    • Daca observati simptome asociate presiunii in urechi, este important sa va consultati imediat cu un medic.

In concluzie, este normal sa simti presiune in urechi, uneori chiar dureri, cand urci sau strabati invelisuri de aer.