Significatia si contributia piramidei lui Maslow pentru o constientizare si o intelegere a nevoilor umane sunt prea mari pentru a fi ignorate. Aceasta teorie, cunoscuta si sub numele de „Teoria Hierarhiei Necesarului Uman”, propune ca sentimentele, aspiratiile si dorintele noastre sunt reglate si ghidate de ceea ce se numeste „piramida nevoilor”. 

Acesta consta dintr-o succesiune de taramuri, care trebuie parcurse in ordinea in care sunt prezentate pentru a se atinge exprimarea completa a posibilitatilor umane. Sa ne uitam mai atent la aceasta si sa analizam cum ne poate ajuta sa ne coordonam mai bine viata de zi cu zi.

Istoria si Fundamentalul Piramidei lui Maslow

Teoria piramidei lui Maslow a aparut in 1943 de catre psihologul american Abraham Maslow. El a fost interesat in primul rand de motivatiile, aspiratiile si nevoile motivale ale oamenilor. Maslow a studiat, interpretat si prezentat teoria sa intr-o diagrama grafica, care a construit-o pe temelia sa „Piramida Necesarului Uman”.

Aceasta piramida consta din cinci segmente fundamentale, fiecare dintre ele reprezentand un nivel de nevoi motivale. Acestea sunt ordonate in ordine de la cea mai fundamentala (sau primara) nevoie, in forma de triunghi, in partea superioara a rampei, pana la cea mai complexa (sau suprema) nevoie, sub forma valului sau a semicercului, in partea inferioara.

Nevoile se grupeaza astfel urmatorul mod:

  • Nevoile fiziologice – acestea sunt cele mai primare nevoi, acele nevoi fundamentale care ne requsca mentinerea vietii si a sanatatii. Acestea includ nevoia de a manca, de a respira, de a dormi, de a fi ingrijit si de a avea o casa.

  • Nevoile de siguranta si securitate – acestea sunt nevoi cum ar fi protectia dvs. fizic si financiar, nevoia de a avea un loc sigur in care sa te ascunzi sau pe care sa il dai partenerilor tai.

  • Nevoile sociale – aceasta categorie contine nevoi suprapuse si foarte interconectate, cum ar fi acceptarea de la altii, nevoia de a fi iubit, nevoia de a face parte dintr-o comunitate si nevoia de a simti iubirea.

  • Nevoile de stima – aceasta categorie contine ceea ce ll zdoar si imaginea de sine si nevoia ultima de a se simti respectat si apreciat, precum si nevoia de a-si pune propria contributie.

  • Nevoile de autorealizare – aceasta ultima Categorie consta dintr-o multitudine de nevoi individuale prin care cautam sa ne indeplinim potentialul nostru uman complet, sa realizam ceea ce conteaza cu adevarat pentru noi si sa gasesim calea spre realizarea potentialului complet.

Cum ne poate Ajuta Piramida lui Maslow in Viata de Zi cu Zi

Piramida lui Maslow ne ofera cu adevarat o mai buna intelegere si o mai buna constientizare a nevoilor noastre de baza. Aceasta ne permite sa evaluam, sa dezvoltam si sa ne orientam viata life in functie de cele 5 dilenii fundamentale pe care isi fundamenteaza Piramida.

  1. Educati-va Corpul

Prin concentrarea pe nevoile fiziologice, stimulat de piramida lui Maslow, va puteti educa corpul in fiecare zi prin acordarea unei atentii suplimentare pentru propria nutritie si odihna, dar si prin plata atentie unei miscari adecvate. Aceste trei componente fundamentale sunt esentiale pentru a va oferi o stare buna de sanatate.

  1. Lupta pentru Confortul Financiar si Siguranta

Avand in vedere segmentul de siguranta si securitate, aduceti-va aminte sa va faceti un buget si sa va pereste pe el, sa economisiti din timp in timp si sa va asigurati ca aveti o stare finaciara adecvata.

  1. Urmariti-va nevoile Sociale si sentimentale

In ceea ce priveste nevoile sociale, trebuie sa deveniti mai constienti de nevoia de interactiune si comunicare cu ceilalti prin intermediul unei activitati, trebuie sa va luati foarte in serios cu mentinerea relatiilor de iubire, sentimentele de iubire si acceptare.

  1. Autostimulare Mentala

In privinta nevoilor de stima, unul dintre cei mai importanti factori care influenteaza imaginea pe care o aveti despre voi insiva si which este absolut esentiala pentru a obtine multe dintre obiectivele voastre, trebuie sa va autostimulati. Acesta implica sa va laudati pentru acordandu-va increderea success in voi insiva si in puterile voastre, precum si in conturarea abilitatilor voastre de relaxare.

  1. Desavarsiti-va Potentialul

In cele din urma, in ce priveste nevoile de autorealizare, trebuie sa va tineti initiataiva si sa va concentrati ca sa ajungeti la ce este mai important pentru voi si sa va indepliniti potentialul.

Piramida lui Maslow ofera cu adevarat un model si o intelege prin care metodele noastre de gandire pot fi castigate, prin focalizarea pe nevoile fundamentale, dar si spirituale ale noastre care sunt reprezentate prin aceasta piramida. Acesta ne poate ajuta sa intelegem cu adevarat nevoile noastre emotionale si sociale, inafara de cei fizici si sa ne putem dezvolta si gasi calea spre adevarata autorealizare.

Indiferent daca sunteti student sau profesionist, incepator sau expert, va recomandam sa incepeti sa examinati aceasta teorie si sa incercati sa o utilizati in viata de zi cu zi, pentru a va ajuta sa va descurcati mai bine cu obiectivele, scopurile si nevoile voastre fundamentale si de dezvoltare. Unii spun ca pertinenta si adecvarea acestei teorii este cea care face si ca aceasta sa fie relevanta si importanta, in contextul actual.