Ostropelul de porc este o reteta traditionala romanesca cu arome bogate si savuroase. Aceasta mancare delicioasa este facuta din organe de porc, ceapa, morcovi, piper si cimbru. Este nutritiva si sanatoasa fiind preparata doar din ingrediente naturale. Savoarea sa usor acrisoara contribuie la faptul ca este una dintre cele mai populare retete autohtone.

Istoricul Aparitiei si Evolutiei Ostropelului de Porc

Ostropelul de porc este o reteta veche ce dateaza de la inceputul secolului al XVIII-lea si provine din sudul tarii. Primii oameni care au creat aceasta mancare au fost fermierii care se ocupau cu cresterea porcilor, in special salbatici, si alte animale. Originea exacta a retetei este inca neclara, nefiind documentata, insa se stie ca acolo s-au folosit intotdeauna abatoare de porci inainte de Craciun pentru a prepara mancare traditionala.

Ostropelul de porc s-a raspandit treptat in intreaga tara, in special spre nordul tarii, fiind o bucata indispensabila din peisaj culinar traditional. S-a pastrat in forma sa originala, fara a se face schimbari apreciabile pe timpul trecerii anilor. Astazi reteta traditionala se bucura de aceeasi popularitate ca si acum doua sute de ani.

Beneficiile Nutritionale ale Ostropelului de Porc

Ostropelul de porc face parte din categoria retetelor nutritive si sanatoase, fiind un preparat ce contine multe ingrediente naturale, si nu are prea multa grasime sau sare adaugata in el. Carnita de porc folosita include un amestec de organe, ceea ce adauga o cantitate importanta de proteine.

Ceapa si morcovii adauga si ei un nivel suplimentar de nutritie, fiind o sursa excelenta de vitamina C, acid folic si alte minerale. De asemenea, piperul rosu si cimbrul adaugate in preparat contribuie la gustul placut si aromat de ostropel si la totodata fac din aceasta reteta o sursa remarcabila de antioxidanti. Acestea netezesc fluxul sanguin si protejeaza inima si ficatul, lucru ce o face atat de benefic pentru sanatate.

Modalitati de Preparare

Modul cel mai usor si mai preferat pentru a prepara ostropelul de porc este sa-l gatesti la cuptor. Procedeul de preparare implica amestecarea tuturor ingredientelor si adaugarea unei cantitati mici de apa in vasul wok sau tigaia folosita pentru gatit.

Ingredientele sunt aduse la fiert pana cand se obtine o consistenta cremoasa. Preparatul poate fi servit cu paine sau orez si se poate condimenta dupa preferinta. Printre cele mai populare condimente utilizate pentru a mari savoarea preparatului se numara mararul, tarhonul, sare si piperul.

Retete Variate ale Ostropelului de Porc

Ostropelul se poate face in multiple retete variate. Preparatul poate fi gatit si la aburi, pentru cei care doresc sa-l serveasca in varianta vegetariana sau vegana. Pentru rezultate optime, se poate folosi carne de curcan sau pui in locul carnii de porc. Ceapa poate fi inlocuita cu usturoi, iar in loc de ulei, se poate folosi un alt ulei natural sau chiar otet pentru a fi gatit.

De asemenea, sunt si retete ale ostropelului ce contin lamaie, linte sau legume proaspete precum dovleacul sau solul. Aceste ingrediente adauga un plus de aroma si textura preparatului, facandu-l ancora mai gustos si mai savuros. Pe langa acestea, mai sunt intrebuintate si alte ingrediente pentru a obtine o savoare deosebita.

Servire

Ostropelul de porc se poate servi atat cald cat si la temperatura camerei sau rece. Este un fel de mancare usor de servit si care se poate asorta cu toate felurile de mancaruri, crescand astfel savoarea acestora. Se poate servi sau insotit de diverse preparate precum:

• Paine, clatite sau placinte;

• Mancaruri de cartofi si salata;
• Garnituri de orez si legume vara;
• Branza si oua ochiuri;
• Tocana si supe;
• Paine prajita si rosii.

Ostropelul de porc poate fi servit si in cadrul micilor intalniri in familie sau la intalnirile mai importante, fiind un fel de mancare popular chiar si in prezent.

Ostropelul de porc reuseste sa adune in el mai multe arome usor condimentate si savoare impresionant de sarat si cremos. Este o reteta traditionala romanesca, care este tasty si sanatoasa in acelasi timp. In plus, este usor de preparat si se poate servi in orice circumstante. Cu un asemenea preparat pe masa, alaturi de o paine aromata si un pahar de vin rosu, vei tebuie sa servesti o masa rafinata si usor de pregatit. Leac pentru suflet si pentru corp, ostropelul de porc ramane un aliment de baza al bucatariei traditionale romane si unul dintre cele mai populare preparate.