Mirosul urât în nas poate fi o situație neplăcută și poate cauza mult stres și disconfort. Aproximativ 15% dintre adulții ce suferă de afecțiuni ale sistemului respirator dezvoltă anosmie, care este pierderea temporară a simțului mirosului.
Mirosul urât sau neplăcut poate să provină și de la diverse boli și afecțiuni, mai ales infectioase, și este considerat un simptom important în diagnosticul unui anumit tip de boală sau afecțiune.

Cauze ale Mirosului Urât în Nas

Există o gamă largă de cauze, care pot genera un miros neplăcut, care provine din nas. Acestea pot varia de la cauze externe, cum ar fi inhalarea unor toxine toxice, la cauze interne, cum ar fi anumite tipuri de boli. Iată câteva din motivele care pot determina mirosul urât în nas:

 1. Răceala și gripa: Cele mai multe persoane pot experimenta mirosul urât, în timp ce se află în stadiile inițiale ale unei răceli sau gripe. Acest miros este cauzat de către bacteriile care cauzează afectarea.

 2. Sinuzita: Sinuzita, care se referă la infecția sinusurilor, poate fi adesea însoțită de un miros neplăcut. Acest simptom rămâne adesea chiar și atunci când excesul de mucus și bacteriile sunt eliminate prin medicamente și alte tratamente.

 3. Rinita alergică: O persoană poate începe să simtă mirosul urât în această condiție deoarece nasul este deseori blocați de mucus din cauza acestei afecțiuni.

 4. Fungi: Fungii sunt adesea cauza a multor boli respiratorii, ce pot fi însoțite de un miros neplăcut.

 5. Boală renală: O persoană ce suferă de boală renală poate avea un miros neplăcut în nas, care poate fi cauzat de nivelurile crescute de amoniac din sânge. Acest lucru poate acutiza odată cu dezvoltarea bolii.

 6. Lipsa de igienă dentară: Dacă nu reușiți să mențineți igiena corespunzătoare gurii, o mulțime de bacterii se vor acumula în cavitatea bucală, ce pot cauza, pe lângă alte simptome, și un miros neplăcut în nas.

 7. Efectele medicamentelor: Unele medicamente pot cauza și mirosuri neplăcute, în plus față de alte simptome neplăcute.

Prevenirea Mirosului Urât din Nas

Pentru a preveni un miros neplăcut în nas, puteți lua măsuri simple, care previne formarea unor infecții sau alte afecțiuni care ar putea provoca apariția acestui simptom. Mai jos, se succintază câteva dintre aceste măsuri preventive:

 1. Folosiți măști sanitare: În aceste vremuri complicate, purtarea unei măști sanitare sau a unui material textil poate ajuta la prevenirea mirosului urât în nas. Acest lucru se datorează faptului că aceste echipamente sau materiale protejează împotriva intrării unei particule în cavitatea nazală ce ar putea genera un miros urât.

 2. Igiena bucală: Este important să vă spălați în mod regulat dinții, în special după fiecare masă. Acest lucru poate preveni acumularea bacteriilor în cavitatea bucală.

 3. Intrerupeți fumatul: Fumul de țigară poate fi unul dintre factorii ce provoacă apariția unui miros urât în nas. De asemenea, s-a observat că fumătorii și oamenii ce exagerează în consumul de alcool sunt mai expuși la apariția acestui simptom.

 4. Evitați alergenii: Alergiile și iritațiile din nas sunt una dintre principalele cauze ale mirosului urât în nas. Astfel, evitarea alergenilor și a obiectelor care irită nasul pot preveni acest simptom.

Tratarea Mirosului Urât în Nas

Există o serie de măsuri ce pot fi luate pentru a trata mirosurile neplăcute în nas. Iată câteva dintre acestea:

 1. Antibiotice: Acestea pot fi utilizate pentru a trata infecțiile bacteriene. Un medic vă va recomanda diferite tipuri de antibiotice, în funcție de simptome și de gradul de severitate al afecțiunii.

 2. Antiinflamatoare: Acestea pot fi luate pentru tratarea inflamației și durerii. De asemenea, medicamentele antiinflamatoare pot trata în mod eficient anumite boli, cum ar fi sinuzita, care pot fi însoțite de miros urât în nas.

 3. Nazală Lavajul: Deși acesta nu tratează direct mirosul urât, ajută la eliminarea excesului de mucus și a bacteriilor asociate cu simptome ale bolii.

 4. Mucoase uscăciuni medicamente: Acestea pot fi luate pentru uscarea secretiilor nazale, care sunt adesea cauza mirosurilor neplăcute din nas.

 5. Vitamine: Vitaminele și suplimentele nutritive pot ajuta la mărirea imunitarului și la reducerea efectelor secundare ale tratamentului pentru a scăpa de apariția unui miros neplăcut.