Mancarimile pielii seara pot fi suparatoare si jenante. Desi acest simptom poate avea multe cauze, este important sa cunoastem ceea ce provoaca mancarimile pielii, astfel incat sa luam masuri adecvate pentru a le trata.

I. Cauzele Mancarimilor Pielii Seara

 1. Alergia
 2. Varsta
 3. Dermatoza Papulosa Nigra
 4. Eczema
 5. Dermatita Radiometrica
 6. Bolile De Piele
 7. Alti Factori

II. Semne Si Simptome III. Diagnostic IV. Complicatii V. Tratament

I. Cauzele Mancarimilor 

Pielii Seara
Mancarimile permanente si persistente ale pielii pot avea multe cauze. Acest lucru poate face dificila identificarea cauzelor respective. Urmatoarele cauze sunt cele mai frecvente cauze ale mancarimilor pielii seara.

 1. Alergia
  Atunci cand te uiti pentru ceea ce provoaca mancarimile pielii, alergiile sunt printre cele mai frecvente cauze. Acestea pot aparea in urma contactului cu o anumita substanta (alergica). Printre acestea se numara produsele cosmetice sau produsele pentru curatenia. Aceste produse pot avea clor sau conservanti care irita pielea, simptomele fiind mancarimile si roseata.

 2. Varsta
  Mancarimile pielii pot fi si mai frecvente in randul persoanelor in varsta, avand ca cauza scaderea naturala a nivelului de colagen si a cantitatii de apa din straturile pielii. Acest lucru poate determina uscarea pielii, iar mancarimile sunt deseori simptome comune.

 3. Dermatoza Papulosa Nigra
  Dermatoza Papulosa Nigra (DPN) este o afectiune cutanata degenerativa cronica ce se manifesta prin aspectul nodurilor neregulate (cu diametrul case fi mai mic sau mai mare) cum ar fi alunitele. Aceste alunite pot provoca disconfort si mancarime, mai ales pe seara.

 4. Eczema
  Eczemele sunt afectiuni cutanae de natura alergica ce provoaca inflamarea pielii. Acestea pot fi localizate sau se pot extinde pe suprafata corpului, avand frecvent urmatoarele simptome: mancarime, disconfort, piele uscata si roseata.

 5. Dermatita Radiometrica
  Dermatita radiometrica este o boala cutanata cronica ce se manifesta prin aparitia de zone rosii si iritabile pe piele, aceasta fiind uneori insotita de mancarimi, coji si arsuri.

 6. Bolile De Piele
  Fotofobie sau sensibilitate crescuta la lumina, hiperpigmentatie (cresterea accentuata a pigmentatiei pielii) sau hipopigmentatie (scaderea accentuata a pigmentatiei pielii) sunt simptome ale unor afectiuni cutanate numite boli de piele. Aceste afectiuni pot fi insotite de mancarimi.

 7. Alti Factori
  Alti factori pot contribui la mancarimile pielii seara, cum ar fi stresul, schimbarile hormonale sau inflamarea stomacului (gastrita).

II. Semne Si Simptome 

Semnele si simptomele mancarimilor pielii seara pot fi: prurit (senzatia persistenta de mancarime), senzatie de arsura si disconfort, roseata si inflamarea pielii, crunching, piele uscata si crapata, zonele de piele intunecata (hipopigmentatie sau hiperpigmentatie) si aparitia de noduri (alunite). In cazurile severe, simptomele pot fi amprentari pe piele sau exfolierea dureroasa a pielii.

III. Diagnostic

Dr. specialistul va evalua si va realiza un istoric al simptomelor. Fotografii cu zona afectata vor fi folosite pentru a monitoriza evolutia simptomelor, iar in cazul nodurilor, unele afte (biopsie) vor fi efectuate pentru a determina afectiunea.

IV. Complicatii 

Mancarimile pielii seara necontrolate pot provoca complicatii precum: iritatii prelungite, infectii, hiperpigmentare, amprentare sau exfoliere a pielii. De asemenea, scarpinatul cronic poate cauza cicatrici si leziuni.

V. Tratament 

Tratamentul cu antibiotice va fi administrat, in functie de cauzele mancarimilor pielii seara. Acestea pot fi pastile sau unguente sau solutii pentru administrare locala. In cazul alergiilor, este necesar sa eliminati produsul sau substantele care cauzeaza alergia.

De asemenea, se pot utiliza retete naturiste precum:

• Curatarea zonei afectate cu apa si sapun.
• Aplicarea unor comprese cu apa rece sau ceai de musetel.
• Mascarea zona afectata cu ulei esential de lavanda sau ulei de cocos.
• Aplicarea unei pasta facuta din bicarbonat de sodiu si putina apa pe zona afectata.
• Spalarea zilnica a fetei cu un constandant non-alergen.
• Aplicarea de produse cu continut scazut de alcool sau pentru curatare uscata.

Pe langa aceste masuri, este important sa evitati expunerea la atmosfere calde si umede. De asemenea, este bine sa consumati suficienta apa pentru a evita iritatiile pielii si sa evitati expunerea prea mare la soare.

Mancarimile pielii seara pot fi provocate de afectiuni alergice sau boli de piele si, prin urmare, este important sa luam masuri pentru a le trata si preveni simptomele. Tratamentele prezentate mai sus sunt sigure si eficiente si pot fi folosite pentru a reduce mancarimile si disconfortul. Este recomandat sa consultati de urgenta medicul specialist daca simptomele persista sau se agraveaza.