Alunele, cunoscute in lumea intreaga si gustate in fiecare zi, sunt cunoscute pentru nutritia pe care ne-o pot oferi; dar succesul lor de-a lungul anilor se datoreaza si gustului dulce pe care il ofera. Cu toate acestea, se poate spune ca alunele ingrasa sau ca pot deveni parte dintr-o dieta sanatoasa?

Alunele contin numeroase vitamine, minerale si antioxidanti, dar, precum majoritatea dulciurilor, ofera cantitatea mare de calorii si grasimi saturate. Cu toate acestea, alunele ofera si beneficii nepretuite pentru sanatate – cu conditia sa fie consumate cu moderatie. Iata care sunt cateva dintre avantajele consumului de alune.

 1. Alunele Ahilizeaza Greutatea
  Consumul de alune poate ajuta la atingerea si mentinerea greutatii optime. Studiile care intaresc aceasta idee au aratat ca asocierea intre consumul de alune si pierderea in greutate se datoreaza unui efect al consumului lor in ceea ce priveste senzatia de satietate. Acest efect benefic se datoreaza continutului mare de fibre, proteine si grasimi sanatoase din alune.

 2. Alunele Previn Aparitia Bolilor de Inima
  Grasimile nesaturate precum aleile revinului, pe care le gasim in alune joaca un rol important in reducerea nivelului de colesterol si totodata, reducerea riscului de aparitie a bolilor de inima. In plus, nivelul redus de sodiu din alune poate ajuta la scaderea presiunii arteriale.

 3. Alunele Previn Aparitia Diabetului
  Un consum moderat de alune poate contribui la reducerea riscului aparitiei diabetului de tip 2. Un studiu publicat in revista „American Journal of Clinical Nutrition” a aratat ca persoanele care consuma regulat alune, in special alune de soia, au un risc mai mic de a dezvolta diabet de tip 2.

 4. Alunele Intaresc Sistemul Imunitar
  O dieta bogata in grasimi sanatoase precum cele din alune, poate contribui la intarirea sistemului imunitar. Acest lucru se datoreaza continutului ridicat de antioxidanti si vitamine precum niacina, seleniul, acidul folic si zincul.

 5. Alunele Contin Fibre
  Alunele sunt surse bune de fibre solubile pe care le putem consuma in dieta. Aceste fibre ajuta la mentinerea sanatatii digestive si ajuta la scaderea glicemiei.

 6. Alunele Previn Aparitia Cancerului
  Studii recente au aratat ca alunele previn aparitia cancerului de prostata si a celui ovarian in randul barbatilor si femeilor. Acest lucru se datoreaza continutului lor mare de antioxidanti si substantelor fitochimice precum lignani, flavonoli si folati.

 7. Alunele Sunt Bune si Pentru Oase
  Vitamina E, una dintre vitaminele prezente in cantitati mari in alune, joaca un rol important in protejarea oaselor. Prin urmare, deoarece alunele ofera cantitati mari de vitamina E, consumul lor poate ajuta la prevenirea sau reducerea simptomelor artritei.

Alunele au un potential nutritiv incontestabil, dar sunt adesea supraconjugate de valori mari ale continutului de grasimi si calorii. Cu toate acestea, suntem constienti de beneficiile pe care le pot oferi alunele, criticala fiind cantitatea si forma in care acestea sunt consumate. O dieta sanatoasa bazata pe alune (fara a contina si alte produse care suplimenteaza continutul de calorii si grasimi), este una dintre portile catre o viata echilibrata. De asemenea, este important sa ne asiguram ca nu consumam mai mult de 1-2 portii de alune in fiecare zi.

In acest mod, putem avea o dieta sanatoasa si placuta, care include si alunele. Aceste dulci portii de sanatate sunt deosebite, oferindu-ne nutrientii de care avem nevoie, pastrandu-ne in forma si, de ce nu, frecandu-ne papilele gustative datorita savoarei lor. Asadar, bucurati-va de deliciile din alune, nu excludeti necesitatea moderatiei!