Tuturor ne vin in minte termeni precum diabet, boli renale, cancer si chiar alte patologii grave atunci cand se vorbeste despre leucocite, sau celule albe din sange, in urina. Chiar daca acestea pot proveni de la afectiuni medicale mai grave, trebuie sa fim constienti ca acestea pot fi, de asemenea, rezultatul unei infectii simple a tractului urinar.
Leucocite sunt celule albe din sange care se folosesc pentru a lupta impotriva bacteriilor si a altor microorganisme care provoaca o infectie a tractului urinar. De obicei, acestea sunt produse de catre sistemul imunitar pentru a elimina patogenul strain, bacteriile carora se lupta aceste celule albe putandu-se gasi in mod normal in urina. Mai mult decat atat, scopul lor este sa asigure ca bacteriile inofensive nu se raspandeasca.
Dupa cum vei afla mai jos, prezenta leucocitelor nu inseamna intotdeauna ca ceva nu este in regula cu tractul urinar.
Ce sunt leucocitele si ce functie au
Leucocitele sunt celule din sange, asa cum s-a mentionat anterior. Acestea provin din mieloidul maduvei, un fel de stem cell care se găseşte în maduva osoasă. Exista mai multe tipuri de leucocite: neutrofile, limfocite, bazofile, eozinofile, monocite și macrofage. Prima categorie a neuftrofilelor, sunt celule din sange care au capacitatea de a transforma si de a tine sub control bacteriile si alte microorganisme care sunt responsabile pentru infectii.
Este important sa mentionam ca exista diferente intre leucocite si alte celule precum eritrocite. Acestea din urma sunt principalii responsabili de transportul oxigenului din organism si nu au capacitatea de a distruge bacteriile sau alte microorganisme.
Cum se determina prezenta leucocitelor in urina
Testarea urinei este una dintre cele mai uzuale metode de a determina prezenta leucocitelor in urina. Acest proces consta in introducerea probei de urina intr-un mediu de cultura pentru a detecta prezenta leucocitelor. Rezultatele acestui test sunt foarte exacte si se refera la numarul de leucocite per/ml, in care 1 ml de urina ar putea contine intre 0 si 5 leucocite. Un numar mare de leucocite, mai mult de 5, este considerat a fi anormal si poate indica prezenta unei infectii.
Testarea urinei de laborator este cea mai precisa metoda de a determina prezenta leucocitelor. Aceste teste sunt cel mai bine efectuate inainte si dupa tratarea unei infectii.
Care sunt cauzele leucocitelor crescute in urina
Prezenta leucocitelor in urina poate fi un semn al afectiuni infectioase sau sistemice. Infectiile spicifice tractului urinar sunt cele mai frecvente cauze ale leucocitelor crescute in urina. Uneori numarul leucocitelor crescute poate fi cauzat si de alte boli precum:
-
Pielonefrite si cistite – Acestea sunt cele mai frecvente infectii ale tractului urinar, cu simptome precum dureri abdominale, febra si frisoane.
-
Calculi renali – Uneori, leucocitele pot fi rezultatul unor calculi renali, deoarece acestia pot produce inflamatii.
-
Boli reno-vasculare – Bolile renale si cel mai frecvent simptom al acestora poate fi inregistrat o crestere a leucocitelor din urina.
-
Boli autoimune – Acestea pot afecta tractul urinar si pot sa produca o crestere a leucocitelor.
Simptome asociate cu leucocite in urina
O alta problema medicala care necesita verificarea leucocitelor este urmatoarea: Daca elementele albe din sange se gasesc in urina, se vor simti si simptome? Raspunsul este da. Printre simpotmele ce pot aparea se pot enumera:
- Durere sau disconfort la nivelul abdomenului inferior;
- Senzatie de arsura sau iritare atunci cand urinati;
- Miros neplacut in urina;
- Spasme sau dureri musculare;
- Urinare des in mod frecvent
Cum sa nu ajungi sa ai leucocite in urina
Exista mai multe modalitati prin care poti preveni aparitia leucocitelor in urina:
- Foloseste intotdeauna igiena corecta si asigura-te ca iti dezinfectezi mainile dupa ce ai folosit baia;
- Foloseste haine largi pentru a evita supraincalzirea;
- Bea multe lichide pentru a te simti hidratat si pentru a iti permite corpului sa foloseasca apa pentru a se curata;
- Fa exercitii fizice regulate si variate pentru a tine sub control tensiunea arteriala si pentru a mentine un stil de viata sanatos;
- Consuma alimente sanatoase si urmeaza un regim echilibrat;
- Daca experimentezi simptome de infectii ale tractului urinar, adreseaza-te imediat medicului pentru a primi tratamentul corespunzator;
- De asemenea, ia in considerare tratamentele naturale care pot ajuta la reducerea simptomelor si prevenirea infectiilor urinare;
Tratamente disponibile si cazuri severe
Pentru cele mai multe infectii urinare, tratamentul implica folosirea medicamentelor specifice si folosirea metodelor de igiena adecvate, incluzand consumul de lichide in cantitati mai mari, o cantitate mai mare de antioxidanti si de asemenea vitamina C.
In cazuri avansate si grave, tratamentul poate implica terapie prin ultrasunete, tratamentul cu laser sau chiar interventia chirurgicala, care implica extragerea calculului si curatarea tractului urinar, in cazul in care se suspecteaza prezenta unei infectii sistemice.
In concluzie, prezenta leucocitelor in urina poate avea mai multe cauze, nu numai cele specifice afectiunilor tractului urinar. Aceasta simptomatologie poate fi cauzata si de alte afectiuni, precum boli renale, boli autoimune sau chiar calculi renali.