Hematiile prezente in urina sunt una dintre cele mai frecvente analize diagnostice ale unui pacient care este trimis la medic. Desi prezenta lor nu inseamna intotdeauna un lucru rau, de multe ori, acestea trebuie investigat mai atent pentru a identifica o conditie medicala subiacenta.
In acest articol, vom discuta despre potentialele motive de prezenta a hematiilor in urina, cum sunt diagnosticate, precum si tratamentele potrivite.
- Ce sunt hematiile?
Hematiile sunt celule rosii din sange ce sunt prezente in mod normal in fluxul sanguin și nu ar trebui să se regăsească în urină. Acestea sunt denumite hematii. Prezenta hematiilor în urină se numește hematiurie si poate indica anumite boli grave sau conditii medicale.
2.Care sunt cauzele hematiilor in urina?
Cauzele comune ale prezenteii hematiilor in urina sunt:
-Inflamarea rinichilor (pielonefrită) și căile urinare;
-Boala pancreatică cronică;
-Infectii ale tractului urinar;
-Boli de rinichi;
-Infeccții respiratorii;
-Alergii;
-Boli autoimune;
-Intoxicatii cu medicamente;
-Boli de vezică urinară (cistita)
-Leziuni la tractul urinar;
-Hipertensiune arterială (HTA);
-Boli genetice;
-Leziuni la nivelul rinichilor și tractului urinar.
-
Cum se investigheaza prezenta hematiilor in urina?
Inainte de a diagnostic cauza hematiilor prezente in urina, medicul va face o examinare clinica, isi va pune intrebari despre simptome și starea generala de sanatate a pacientului, si va incepe sa investigheze nivelul de hemoglobina și hematoctita din sange. Medicul poate decide, de asemenea, sa recomande o analiza biochimica a urinei pentru a masura nivelurile de proteine creatinină sau. De asemenea, poate decide sa faca un test de sânge pentru a determina prezența de anticorpi în sânge, pentru a identifica prezența unor infecții sau inflamatii. -
Care sunt simptomele hematiilor in urina?
Persoanele care prezinta hematii in urina poate prezenta simptome precum dureri abdominale, durere in timpul urinatului, urinare frecventa sau dificila, urina tulbure, febra sau chiar sângerare la nivel renal.
5.Care sunt tratamentele hematiilor in urina?
Tratamentul pentru hematii prezente în urină depinde de cauza afectiunii. Tratamentul poate include medicine, terapie fizică pentru a preveni inflamatiile, schimbari ale stilului de viata si, in cazuri severe, chirurgie. Si daca analiza urinii a aratat ca sunt prezente hematii, medicul poate recomanda mai multe investigatii si teste pentru a exclude alte afectiuni medicale.
-
Factori de risc
Exista anumiti factori de risc care ar putea creste probabilitatea aparitiei hematiilor in urina. Acestea ar putea include boli de rinichi, infectii ale tractului urinar, boli genetice, obiceiuri neadecvate de igiena, stres sau dieta. De asemenea, fumatul si alcoolul poate contribui la aparitia hematiilor in urina, asa ca renuntarea la fumat poate fi un pas important in prevenirea acestora. -
Riscurile asociate cu prezenta hematiilor in urina
Daca prezenta hematiilor in urina este cauzata de o boala de rinichi, boala de pancreatică sau boala metabolică, atunci pacientul ar putea prezenta complicatii daca nu este tratat adecvat. Un alt risc asociat cu prezenta hematiilor in urina consta in faptul ca hematiile poate obstrua tractul urinar si poate provoca complicatii precum sangerari, inflamatii, cresterea presiunii sanguine, stagnarea urinii in rinichi, infectii, si chiar afectiuni renale cronice. -
Prevenirea hematiilor in urina
Prevenirea hematiilor in urina poate fi realizata printr-o alimentatie sanatoasa si echilibrata, evitarea medicamentelor care provoaca efecte secundare grave si consumul de alcool, exercitiu fizic regulat si imbunatatirea stilului de viata. Se recomanda, de asemenea, limitarea consumului de cafea si alcool si evitarea stresului in exces. Mentinerea unei diete cu un aport adecvat de fructe si legume, fier si vitamina C, precum si o cantitate suficienta de lichide zilnice va contribui, de asemenea, la mentinerea sanatatii tractului urinar.
Hematiile prezente in urina sunt una dinte cele mai frecvente analize medicale si, desi prezenta acestora in urina poate fi un semn al unei afectiuni medicale grave, de multe ori pot fi simple inflamatii sau alergii. Cu toate acestea, pentru a fi siguri ca nu exista alte conditii de sanatate subiacente, medicul poate recomanda mai multe investigatii si analize. De aceea, este important ca orice persoana care prezinta prezenta hematiilor in urina sa se adreseze medicului pentru un tratament corespunzator.