Despre Sirul lui Fibonacci, o multime de matematicieni, știința modernă, și până la cumpărăturile zilnice, acest fenomen universal poate fi găsit peste tot și poate fi studiat. Sirul lui Fibonacci, sau, mai corect, „secvența lui Fibonacci”, a fost inventat de matematicianul italian Leonardo de Pisa, mai cunoscut sub numele de Fibonacci. Numerele sale compun armonia și simetria a naturii, și sunt folosite în mod regulat în matematică, economie, sănătate, modă, marketing, și mai mult.
Acest articol va discuta ce este Secvența lui Fibonacci, cum funcționează, și cum poate fi aplicat în numeroase domenii ale vieții cotidiene.
Istoria Sirului lui Fibonacci
Sirul lui Fibonacci a fost descoperit prima data în anul 1200 de către cunoscutul matematician italian Leonardo de Pisa (Fibonacci). El a găsit secvența de numere după ce a încercat să descifreze o problemă matematică pe care i-o adresase un prieten. Problemă a constat în următoarele: „Într-o populație de doi iepuri, numărul acestora se dublează la fiecare lună. Dacă iepurii nu mor, câți iepuri vom avea la sfârșitul a unui an?”
Astfel, Fibonacci a început să cerceteze și să descopere echilibru și armonie în numere și se numește acesta „Secvența lui Fibonacci”. Sirul lui Fibonacci se bazează pe principiul adunării a două numere consecutive (1, 1, 2, 3, 5, 8, ș.a.m.d) și poate fi extrapolat infinit.
Cum Funcționează Secvența lui Fibonacci?
Secvența lui Fibonacci se referă la Adunarea a două numere consecutive. Primul și al doilea număr sunt 1, iar următorul număr este orice numitor precedent (punctul de origine în această secvență), adunat cu numărul anterior acestuia. De exemplu, numărul următor al Secvenței lui Fibonacci, după numărul 5, este 8 (5 + 3).
Sirul lui Fibonacci poate fi, de asemenea, descris prin fractal (una dintre proprietățile sale esențiale) și funcționează astfel:
-
Șase numere sunt folosite pentru a forma primele două fracții.
-
O adunare rapidă este aplicată următoarelor trilor.
-
Acest proces este repetat, împărțind numerele în jumătăți și sumând numerele aferente.
Matricea lui Fibonacci
Matricea lui Fibonacci este un mod simplu de a înțelege Secvența lui Fibonacci. Acestea sunt cenușașurile care joacă rolul de tabel și numerotare de celule, ceea ce ajută la clasificarea tuturor numerelor secvenței. Numerele sirului sunt afișate în funcție de această matrice, și granița acelora poate fi deplasată în sus, în jos, stânga sau dreapta nin cea mai ușoară formă. Această matrice este teoretic infinită și ne poate oferi o imagine generală asupra numerelor și funcționării lor.
Cele mai Notabile Aplicații ale Secvenței lui Fibonacci
Secvența lui Fibonacci poate fi folosită în moduri interesante și mai mult chiar în educația financiară. Mai jos enumerăm câteva.
- Matematică
Secvența lui Fibonacci poate fi folosită în matematică pentru a descompune numerele și pentru a găsi relații matematice și ecuații. Principalul avantaj al acestei metode este acela că poate fi aplicată în diferite domenii pentru a soluționa anumite probleme matematice mai complexe.
- Economie
Secvența lui Fibonacci poate fi, de asemenea, folosită în economie – fie pentru a analiza tendințele pietei, fie pentru a prezice când se vor întâmpla anumite schimbări de prețuri. Aceste preziceri pot fi folosite de oamenii de afaceri pentru a-și gestiona costurile, experimentând astfel profituri mai mari în comparație cu alți competitori.
- Moda
Secvența lui Fibonacci poate ajuta și industria modei. Secvența a fost folosită ca un design în fiecare an pentru a construi îmbrăcămintea cu un sunet curat și în același timp pentru a elibera ceva cu forță. Această metodă a fost de asemenea folosită pentru a addresa pete, balerini etc.
- Plantații
Secvența lui Fibonacci este, de asemenea, folosită în managementul florei și faunei, unde învârtirile, înmugurirea și forma fiecărei plante sunt gândite în armonie cu secvența.
- Chestiuni medicale
Oamenii de știință folosesc secvența lui Fibonacci pentru a prezice potențiale probleme medicale care trebuie urmărite și îmbunătățite. În plus, această metodă poate accentua simptomele anumitor probleme medicale subliniind simetriile și armonia acestora.