Puroiul in sinuzita este destul de des intalnit si poate fi o problema destul de dificila, ce poate sa afecteze modul in care persoana isi desfasoara viata de zi cu zi. Trebuie tratat pentru a se considera ca a fost eliminat pentru a evita complicatiile si, in unele cazuri, evenimentele recurente, pe care aceste persoane le pot intampina. 

Acest articol discuta despre ce este puroiul, simptomele pe care le poate avea o persoana si medicatia orala si, in unele cazuri, procedura chirurgicala, care poate fi folosita la eliminarea puroiului in sinuzita.

Definirea puroiului
Puroiul este un material secretat si format din bacterii moarte, celule albe, fragmente de tesut si celule inflamatorii din zona sinusului. Se poate acumula in sinusuri si acest lucru poate provoca congestie. Acest exces de material secretat si formarea florei bacteriene locale pot rezulta in inflamatie a membranei mucoase a sinusurilor, cauzand durere si disconfort.

Simptomele in sinuzita acuta
Sinuzita acuta poate fi caracterizata de congestie in zona sinusurilor si fluxul de aer obstructionat. In plus, o persoana poate prezenta si alte simptome cum ar fi:

-Secretii nazale seroase sau purulente;
-Dureri la nivelul sinusurilor sau al fetei;
-Dureri de cap sau senzatii de presiune la nivelul capului;
-Halena;
-Stare de rau sau demonstratii de oboseala;
-Inrosirea fetei;
-Cresterea temperaturii corpului;
-Inflamare a foselor nazale;
-Greata sau varsaturi;
-Dureri ale dintilor.

Tratamentul medicamentos
Tratamentul medicamentos pentru puroiul din sinuzita se poate concentra pe reducerea inflamatiei si scaderea presiunii din zona sinusurilor. Daca exista infectie, medicul poate prescrie antibiotice pentru a lupta impotriva infectiei. De asemenea, pot fi prescrise medicamente antiinflamatorii pentru reducerea congestiei si a durerii.

-Antibiotice: acestea sunt prescrise pentru a trata infectia bacteriana din sinusuri.
-Antiinflamatoare nesteroidiene (AINS): acestea ajuta la reducerea inflamatiei si a congestiei.
-Medicamente antialergice sau intarirante: acestea ajuta la tratarea si prevenirea alergiilor si a simptomelor similare alergiilor asociate cu sinuzita.
-Decongestive: acestea ajuta la reducerea congestiei si plina marirea sinusurilor.
-Spray-uri sau picaturi care mentin umiditatea: acestea ajuta la lupta impotriva congestiei si la mentinerea sinusurilor curate si sanatoase.

Proceduri chirurgicale
In cazul in care tratamentul medicamentos nu ofera rezultate, un
chirurg poate recomanda o interventie chirurgicala pentru a elimina puroiul. Printre aceste proceduri chirurgicale se numara:

-Fractura de deschidere a sinusurilor: acest lucru implica deschiderea sinusurilor folosind o tehnica chirurgicala pentru a elimina puroiul si a curata sinusurile.
-Endoscopia: aceasta procedura implica deschiderea sinusurilor printr-o camera micuta. Acest lucru permite chirurgului sa vada interiorul sinusurilor si sa treaca cu un instrument pentru eliberarea puroiului acumulat.
-Curetarea sinusurilor: aceasta procedura implica folosirea unei perii mici pentru a indeparta puroi si alte tesuturi din sinusuri.

Recomandari preventive
Exista cateva lucruri care pot ajuta la prevenirea acumularii puroiului in sinuzita. Acestea includ:

-Mananca sanatos: mananca alimente sanatoase si incetineste procesul de acumulare a bacteriilor in sinusuri.
-Evita curentii de aer rece: evita sa stai in medii cu aer rece, cauzand iritatii si inflamatie.
-Evita alimentele alergice: renunta la alimentele alergene, cum ar fi fructele excesive sau alimentele bogate in sulf.
-Evita alcoolul: evita alcoolul, deoarece poate irita membranele mucoase si poate provoca congestie nazala. De asemenea, trebuie sa evitati fumatul, deoarece poate afecta fluxul de aer si poate cauza inflamatie.
-Hidrateaza-te adecvat: consuma un consum suficient de multe lichide pentru a mentine mucusul subtire si lichid. De asemenea, poate ajuta la curatarea tractului respirator.

In concluzie, puroiul din sinuzita poate fi tratata cu tratament medicamentos sau chirurgical. Inainte de a lua orice masuri, este important sa consultati un medic si sa discutati despre simptome si optiunile de tratament pentru a decide cea mai buna abordare. Se recomanda, de asemenea, sa se elimine factorii de stres din viata persoanei, astfel incat sa se minimizeze riscul recurentei sinuzitei si acumularii puroiului.