Celulele epiteliale sunt elemente microscopice care se gasesc in urina. Exista mai multe tipuri de celule epiteliale in urina si toate acestea joaca un rol important in luarea unor decizii medicale, deoarece au un impact asupra masuratorilor de laborator. Acest articol va explora aspectele importante ale celulelor epiteliale din urina, incluzand ce sunt, ce rol au si cum sunt folosite.

Ce sunt Celulele Epiteliale din Urina?

Celulele epiteliale sunt celule microscopice care se gasesc in urina. Aceste celule au ca rol protectia si recuperarea tesuturilor umane si sunt, de asemenea, implicate in fabricarea si secretia de proteine si enzime. Celulele epiteliale din urina sunt produse in sistemul renourenal, fiind eliminate prin urina.

Aceste celule iau numeroase forme, inclusiv in forme mononucleare, cilindrice sau in forma de explozie. Dimensiunile celulelor epiteliale variaza intre 4-24 microni si pot fi grupate in doua categorii: celule moarte sau celule vii. Desi pot fi gasite in mod normal in urina, atunci cand sunt gasite in cantitati mari, celulele epiteliale pot indica o boala renala sau o afectiune renala.

Tipuri de celule epiteliale din urina

Exista 4 tipuri principale de celule epiteliale care se gasesc in urina:

  1. Celule în formă de poligon și micelare: Acesta este cel mai comun tip de celule epiteliale din urina și se mișcă mai repede decât alte tipuri de celule epiteliale. Aceste celule seamănă cu celulele poligonale ale stratului bazal al epiteliului, precum și cu celulele mițelare.

  2. Celule cilindrice și cilindrice cu nuclei multipli: Aceste tipuri de celule epiteliale se mișcă mai lent, în general, și sunt asemenea celulelor squamoase ale epiteliului. Celulele cu nuclei multipli pot fi, de asemenea, caracterizate ca fiind mai mari decât cele cu nucleu unic.

  3. Celule mițelare: Aceste tipuri de celule epiteliale sunt de asemenea cunoscute sub numele de celulele mițelare formate și sunt similare celor poligonale, punctul lor diferit fiind ca prezintă panglici. Aceasta înseamnă că nucleul celulei este împărțit în mai multe bucăți.

  4. Celule cilindrice ciliate: Aceste tipuri de celule epiteliale sunt cunoscute sub numele de celule cilindrice ciliate și au, de asemenea, un număr mai mare de nuclei. Acestea nu sunt la fel de comune ca și celelalte tipuri de celule epiteliale din urina, dar acestea sunt adesea găsite în cantități mai mari în urina bolnavilor de glomerulonefrită.

Cum pot Aceste Celule sa fi Folosite Pentru Masuratorile Medicale?

Celulele epiteliale pot fi folosite în masurătorile medicale pentru a determina prezența și severitatea unor afecțiuni renale. De obicei, un test de urină general include o examinare a celulelor epiteliale prezente în urina. Majoritatea celulelor epiteliale ar trebui să fie mai mici de 15 microni și trebuie să fie numărate și clasificate în categorii mari și pregătite. Acest test poate ajuta la detectarea anumitor tulburări renale și, de obicei, interacționează cu alte teste de laborator pentru a furniza un diagnostic complet.

Un alt test care se bazeaza pe analiza celulelor epiteliale este testul sedimentului urinar. Acest test poate fi folosit pentru a evalua schimbările în ceea ce privește prezența celulelor epiteliale și conformitatea elementelor prezente din urină. Testul sedimentului urinar măsoară la scară mică dimensiunea și forma celulelor prezente și poate fi folosit pentru a determina tipurile comune de afecțiuni renale, cum ar fi glomerulonefrita sau boala renala cronica.

Testul urinar de celule epiteliale a devenit, de asemenea, un factor important în detectarea precoce a cancerului de rinichi. Examinarea microscopică a celulelor canceroase poate furniza detalii esențiale despre bolile renale. Această procedură este, de asemenea, folosită pentru a monitoriza starea pacientului, deoarece cantitatea de celule canceroase poate fi măsurată prin examinarea numărului de celule prezente în urină. Examinarea atentă a celulelor de urină poate oferi importante informații și acest lucru poate, de asemenea, ajuta la stabilirea tratamentului adecvat și monitorizarea stării pacientului.

Ce Implica Analiza Celulelor Epiteliale din Urina?

Analiza celulelor epiteliale din urina implică, în mod deosebit, determinarea și masurarea cantității de celule prezente în urina. Acest lucru este foarte important, deoarece se poate constata prezența unor boli renale, deoarece prezența excesivă a celulelor epiteliale poate indica prezența unei inflamații sau a unei infecții. Aceste celule pot fi recoltate și evaluate folosind un microscop special și pot fi clasificate în funcție de tip și severitate.

Aceste tipuri de celule pot fi, de asemenea, clasificate în funcție de severitate și grad. Cantitățile de celule epiteliale prezente într-o probă de urină pot fi clasificate ca: light (sub 5 celule epiteliale/mm^2), moderate (5-20 celule epiteliale/mm^2) și severe (peste 20 celule epiteliale/mm^2). Determinarea severității va ajuta medicul să ia decizia corectă cu privire la tratament.