Anatomia corpului uman este un domeniu științific despre care se știe încă destul de puțin, în ciuda semnificației sale andimense asupra vieții de zi cu zi. Această ramură a medicinii studiază structurile și formele sistemelor de organisme vii. Cu ajutorul lui, cercetătorii sunt capabili să compreindă mai bine modul în care funcționează organismele.
În această pagină, veți afla toate informațiile de bază necesare despre anatomia corpului uman, precum și subiecte mai avansate.
I. Ce este Anatomia corpului uman?
Anatomia corpului uman este o procedură de cercetare științifică în care se examinează structurile organismului viu. Aceasta se folosește în diferite domenii, cum ar fi cercetarea biologică, medicina și chirurgia.
Obiectivele principale ale anatomiei corpului uman sunt de a studia și înțelege modul în care fiecare parte a organismului funcționează în mod normal și de a determina corelațiile dintre structurile de organ și funcțiile lor.
De asemenea, aceasta se utilizează pentru a înțelege mai bine patologiile și suferințele produse în anumite țesuturi sau organe și pentru a examina modul în care funcțiile anumitor structuri sunt afectate de modificări care au avut loc în organismul viu.
Anatomia corpului uman diferă de alte ramuri ale medicinii și științei, deoarece se concentrează pe cele mai mici detalii particulare ale organismului. De exemplu, are în vedere forumul, texturile și culorile țesuturilor, și nu funcțiile pe care le îndeplinesc acestea sau structurile de organ asupra cărora se manifestă.
II. Scopul anatomiei
Anatomia corpului uman are ca scop crearea și coordonarea cunoștințelor generale privind structurile organelor. Aceasta se bazează pe identificarea tuturor structurilor corpului în detaliu și evaluarea formei și mărimii acestora.
De asemenea, aceasta se folosește pentru a examina modul în care elementele corpului uman sunt împărțite și determine relațiile dintre ele. Se folosește și pentru a studia modul în care anumite boli, deteriorări sau leziuni sunt specifice anumitor organe, țesuturi sau părți ale corpului uman.
Această știință se poate, de asemenea, folosi pentru a analiza modul în care structurile organelor, oasoase și musculare se afectează, cum se comportă în anumite situații și dezvoltarea și recunoașterea anumitor defecte congenitale și schimbări în regiuni anatomice.
III. Sistemele anatomice
Există mai multe sisteme anatomice încorporate în anatomia corpului uman. Acestea sunt următoarele:
-
Sistemul muscular: acesta include structurile muscularului striat, care sunt o parte esențială a corpului uman. Aceste structuri musculare sunt responsabile pentru mobilitatea și flexibilitatea corpului uman.
-
Sistemul circulator: acesta este responsabil pentru circulația sângelui și distribuirea oxigenului în organism. Acesta include inima, vaselor de sânge, organele componente și sistemul limfatic.
-
Sistemul respirator: acest sistem cuprinde organele componente implicate în procesul de respirație și include plămânii, traheea, bronhiile, sinusurile și membrana plastă.
-
Sistemul nervos: acesta este responsabil pentru sistemul de comunicare a creierului cu restul corpului, în special prin neuronii și nervii. Include creierul, maduva spinării, nervii cranieni și periferici.
-
Sistemul gastrointestinal: acesta include mușchii și organele componente ale sistemului digestiv. Acestea includ stomacul, intestinul, splina, rinichii, vezica biliară și ficatul.
-
Sistemul endocrin: acest sistem cuprinde glandele endocrine, care produc hormoni, precum și organele componente care reglează metabolismul și alte funcții corporale. Acestea includ tiroida, pancreasul, suprarenalele și gonadele.
-
Sistemul urinar: acesta se referă la organele componente ale rinichilor, care sunt responsabile pentru filtrarea sângelui și eliminarea deșeurilor. Acesta include rinichii, ureterele, vezica urinară, și uretra.
IV. Cellule corpului uman
Anatomia corpului uman se bazează pe ceea ce se știe despre celule. Celula este unitatea fundamentală a vieții și este prezentă în toate organismele vii. Fiecare celulă este împărțită în componente principale care sunt necesare pentru funcționarea sa: citoplasma, care conține toate componentele vitale ale celulei; membranele celulare, care oferă bariera de protecție și despartă citoplasma de exterior; și nucleul celulei, care conține informațiile de bază necesare pentru funcționarea celulei și formarea nouă a acesteia.
Nucleul celulei conține materialul genetic care definește forma și funcția celulei, precum și caracteristicile organismului în care o găsim.