Ceaiul turcesc este, fara indoiala, unul dintre cele mai savurate ceaiuri pentru bucatarii si mesele de la mijlocul Orientului Mijlociu. Ceaiul turcesc, cunoscut si ca ceaiul ceaiului, este o bautura traditionala servita fierbinte si savuroasa in cafele si restaurante din Turcia si tarile invecinate. Descoperiti in cele ce urmeaza, originea, prepararea si beneficiile ceaiului turcesc.

Originea Ceaiului Turcesc

Ceaiul turcesc si-a facut aparitia acum mai bine de 200 de ani si isi are originile in China, de unde a fost adus de catre comercianti si taranii locali in Turcia. Chinezii lucrau impreuna cu un pahar si-o ceasca pentru a prepara acest ceai si se crede ca ei l-au introdus in zona de vest a Turciei. De-a lungul vremii, popularitatea ceaiului turcesc s-a raspandit si a atins tarile vecine cum ar fi Grecia, Bulgaria si tarile europene.

Preparare

Initial, ceaiul turcesc era preparat folosind ceasca si paharul. Vechiul ritual a servit drept baza pentru prepararea ceaiului turcesc, de astazi, dar s-au facut niste modificari. Acum, majoritatea dintre cei care prepara ceaiul turcesc folosesc o cana mai mare decat ceasca pentru a prepara ceaiul si adauga mai multa apa calda. Acest ceai se obtine adaugand intr-o ceasca calduta, doua linguri de ceai pe care le lasa 5-6 minute inainte de a se toarna in paharul cald sau cescuta.

Ingrediente

Ingredientele principale ale ceaiului turcesc sunt:

• Ceaiul negru – Aceasta este cea mai comuna componenta a ceaiului turcesc si se obisnuieste sa se adauge doua linguri la o cana calduta.

• Zaharul – Acest condiment este opțional si poate fi adaugat pentru a-i da bauturii un gust mai dulce.

• Menta – Desi mentea fresh este mai potrivita pentru orice ceai, diferite tipuri de ceai turcesc pot fi aromatise cu menta uscata.

• Esenta de lamaie – Aceasta componenta este cea mai putin populara in ceaiurile turcesti, dar poate fi adaugata pentru un plus de arome.

Beneficii

Beneficiile ceaiului turcesc sunt foarte numeroase si ofera numeroase avantaje:

• Intinerire – Este un fapt cunoscut ca ceaiul negru imbunatateste starea generala a sanatatii si previne imbatranirea prematura. Continutul de antioxidanti din ceaiul turcesc lupta cu radicalii liberi care cauzeaza imbatranirea la nivele celulare, imbunatatind astfel starea pielii.

• Concentrare – Ceaiul turcesc are o compozitie naturala care poate ajuta la imbunatatirea atentiei si concentrarii.

• Imbunatatirea sistemului imunitar – Ceaiul turcesc contine cantitati mari de antioxidanti care lupta impotriva radicalilor liberi si refac nivelul de energie pentru organismul uman.

• Reducerea stresului si anxietatii – In cazul persoanelor care sunt stresate si anxioase, ceaiul turcesc poate ajuta la reducerea nivelului de stres si la imbunatatirea starii generale a spiritului si dispozitiei.

Consumul proper de ceai turcesc este important deoarece, pe langa armonie si bucurii, aminteste si de povestea sa interesanta, de la originile sale din China, la aparitia sa in tarile vecine si pana la corbitele ceaiului turcesc oferite in cafele si restaurante din intreaga lume. In prezent, ceaiul turcesc este servit in bucatarii si mese din intreaga lume si, nu numai ca aduce sanatate si vitalitate, ci face parte si din experienta pe care o pot avea cei care servesc ceaiul turcesc.