Vara poate fi minunată, însă nu întotdeauna are consecințe relaxante. De fapt, expunerea excesivă la soare sau alte focuri, cum ar fi focul de grătar sau orice aruncă din apropierea plăcilor de bucătărie atingând direct pielea, poate duce la senzații de arsură în diferite locuri ale corpului.
Usturimile sunt dureroase, însă cu un tratament adecvat și respectând câteva principii de bază, această durere poate fi atenuată și vindecată în câteva zile. În acest articol, vei descoperi principalele lucruri pe care le poți folosi pentru a trata o arsură și să recuperezi mai repede.
I. Ce sunt arsurile?
Arsurile sunt leziuni care apar pe piele ca urmare a unei expuneri la foc, căldură, produse chimice sau electricitate. Acestea pot avea un grad foarte diferit, de la o arsură oarecare până la o arsură de gradul patru sau cinci, caz în care pielea este extrem de deteriorată și necesită tratament. Unele cauze comune ale arsurilor includ expunerea prelungită la soare, expunerea la aburi fierbinti, contactul cu tigaretele sau alte produse care produc căldură.
II. Primele gesturi corecte în cazul în care ai pierdut contacul cu focul
Primul pas ar fi să apeși poziția originală în care a fost afectată și să presezi o rană. Acest lucru va preveni eventualele daune de la impregnarea în întregime a produsului și va opri sângerarea și durerea.
A doua măsură imediată ar trebui să fie stingerea arsurii. Cel mai simplu mod și cel mai răspândit este să stingeți imediat arsura cu apă rece, de preferat apă în care se adaugă gheață. Se va opri iritarea, umflarea și ajută la stingerea durerii și ține partea afectată sub aproximativ 15 minute.
IV. Ce remedii se pot folosi pentru tratarea arsurii?
-
Apă în care se adaugă bicarbonat de sodiu – Se amestecă un sfert de linguriță de bicarbonat de sodiu într-un pahar de apă rece și se aplică pe arsură până când durerea dispare și senzația de arsură se estompează.
-
Făină – Aplicarea făinii ajută să reduceţi inflamarea și durerea. Se va amesteca o lingură de făină cu o linguriţă de apă și se va aplica peste zona arsă.
-
Pudră de talc – Amestecul de talc cu un pic de apă formează o pastă, care se aplică deasupra arsurii. Acesta ajută la reducerea iritațiilor.
-
Oțet – Înainte de a aplica oțetul, se va fiutlizat numai pe primul grad al arsurii. Însă, aplicându-l pe gradele mai ridicate, poate să agraveze în loc să ajute. Se va amesteca o linguriță de otet cu suprafața arsă și se va ține aproximativ 10 – 15 minute.
-
Aloe vera – Acest remediu este unul dintre cele mai recomandate, deoarece aloea vera are proprietăți de hidratare a pielii și accelerează procesul de vindecare. Poți obține gel sau ulei din aloe vera și aplica direct arsurii afectate în mod regulat.
-
Lamaie – Acest fruct acru, imparte câteva proprietăți benefice pe care le poți folosi pentru a trata arsurile. Se curăță lamaia, se taie pe jumătate și se aplică direct pe arsură pentru a alina durerea.
-
Miere – Mierea atenuează inflamația și mărește procesul de cicatrizare. Se poate obține miere crudă și se aplică arsurii direct.
V. Persoanele cu arsuri de grad 2 și 3 trebuie să se adreseze medicului?
Procesul de curățare al arsurilor de gradul 2 și 3 trebuie să fie realizat sub supravegherea medicului. Acest lucru servește pentru a evita infecția și durerea prelungită. Aceste grade ale arsurilor pot fi cauzate de flacăra, aburi fierbinți sau contactul direct cu plitele pe care le folosiți pentru a găti. De asemenea, arsurile sunt, de obicei, însoțite de șoc termic, care are consecințe negative asupra zonei respective.
În alte cazuri, arsurile pot fi mai serioase, rezultând în cea mai mare parte din bodysurfing și vâslit și ar trebui, fără îndoială, să te adresezi medicului. De asemenea, toate arsurile care apar pe față, gât sau cap necesită îngrijire medicală de urgență.
VI. Atentie: cum sa previi arsurile?
Există mai multe metode prin care poți preveni arsurile:
• Utiliza un material ignifugat pe site-ul tău.
• Reduceți riscul de foc prin excluderea tuturor preocupărilor de acest fel, cum ar fi jocurile cu mingea sau ouăle, ce pot crea bule de căldură.