Cand ai o emotie puternica, este obisnuit sa simti fluturi in stomac sau sa resimti un vortic in interiorul abdomenului. Persoanele refera acea senzatie senzuala la sentimentele de dragoste, dar aceasta se poate referi si la emotiile pozitive sau negative, precum excitarea, anxietatea si teama. Fluturii in stomac pot fi simtiti si in situatii obisnuite precum ascultarea unei melodii sau chiar revederea unei persoane importante din viata ta.

Ce inseamna cand ai fluturi in stomac

In pornirea de jos, examinam de ce avem acei fluturi in stomac si ce inseamna cand simtim acea senzatie. Poti ajunge sa simti aceasta emotie cand esti entuziasmat, speriat sau indragostit. Persoanele descriu aceasta senzatie ca fiind aceea a unei aripi palmuitoare care se misca in stomac.

Exista o explicatie stiintifica a acestui fenomen. Fluturii in stomac sunt provocati de eliberarea endorfinelor, care sunt substante chimice concepute pentru a modula nivelul de anxietate si teama si motivarea pozitiva. Aceste endorfine sunt eliberate atunci cand esti in situatii noi sau emotionale, iar nivelul lor se regleaza prin activitatea creierului.

Endorfinele eliberate controleneaza anumite comportamente legate de anxietate si motivare. Acestea sunt eliberate in momentele de pericol si teama si au si rolul de a te apara si de a te oferi pregatire fizica fata de aceasta amenintare.

In privinta animozitatii, endorfinii pot ajuta la cresterea motivatiei si increderii, dar si in animozitati negative, cum ar fi vinovatia, gelozia si invidia. Endorfinele eliberate in aceste situatii pot sa nu fie suficiente pentru a face fata anxietatii negative si pot duce uneori la contientizarea emotiei si provocarea fluturilor in stomac.

Avand in vedere toate acestea, fluturii in stomac sunt, de fapt, endorfine lansate in sistemul tau de catre corpul tau pentru a gestiona emotia ta si pentru a te apara. Aceste endorfine sunt eliberate ca parte a raspunsului la emotie si pot fi generate atat pozitiv, cat si negativ.

Simptomele fluturilor in stomac

Persoanele care se confrunta cu fluturi in stomac pot simti medicului aceea senzatie ca o energie electrica sau o bubuitura. Pentru unii poate sa se simta ca o contestare constanta, o lipire, o strangere sau chiar o presiune.

Alti oameni descriu acea senzatie ca similare unui nod, dar in stomac. Pentru unele persoane, este neted si relaxant, in timp ce altele simt ca le-au invadat gandurile si se simt mult prea implicate.

Alte simptome pot include cresterea inimii, schimbari in respiratie si chiar placere fizica.

Teoria fluturilor in stomac

Exista o veche teorie care explica fluturii in stomac. Aceasta se refera la faptul ca fluturii in stomac sunt provocati de eliberarea unei substante chimice eliberate atunci cand esti indragostit sau regasirea sentimentului indragostit.

Aceasta hipoteza este sustinuta de faptul ca acei fluturi pot fi provocati si de alte situatii de emotie si nu doar atunci cand esti indragostit.

Pentru a adauga la aceasta teorie, endorfinele eliberate atunci cand suntem indragostiti, face ca persoana respectiva sa se simta bine si sa se bucure. Endorfin ale sistemului nervos arata ca exista o conexiune emotionala intre parteneri si asa se explica fluturii stomacului.

Cum se manifesta fluturii in stomac

Fluturii in stomac pot fi simtiti in orice situatie de emotie, pozitiva sau negativa. In general, acestia se manifesta ca o agitatie sau un buric in interiorul stomacului. Alte persoane le simt ca niste batai similare unui batai in inima.

Unele persoane chiar simt durere sau uneori simte durere sub coaste. Unii se simt uneori slabiti si chiar si usor ametiti.

Fluturii in stomac pot duce si la schimbari in comportamentul tau, precum faptul ca poti sa devii prea emotiv, excesiv de vorbaret sau chiar sa te retragi si sa fii tacut.

Efectele fluturilor in stomac

Fluturii in stomac pot afecta in mai multe moduri felul in care gandim, ne simtim si actionam. Acestia pot stimula sentimente care sa ne determine sa luam decizii pozitive sau negative si pot afecta abilitatea noastra de a rezista provocarilor emotionale sau fizice.

Acestia pot provoca si anxietate si adesea pot fi manifestati sub forma de preocupare, neincredere sau suparare. Provocarea pe care o afecteaza adesea este stresul asociat schimbarilor si face ca persoanele sa se simta atat de anxioase incat sa nu isi poata controla gandurile.

Alti oameni gandesc mai profund si se pot blocade si intra in stari depresive. Acesti oameni pot fi expusi si incearca diferite solutii, cum ar fi somnul abundent si exercitiile fizice.

Cum poti sa gestionezi fluturii in stomac

Gestionarea fluturilor in stomac poate fi destul de grea. Este important sa te concentrezi pe ganduri mai pozitive si sa gasesti moduri de a gestiona emotiile si anxietatea.

Iata cateva modalitati de gestionare a fluturilor in stomac:

• Adopta o rutina sanatoate – creaza-ti un program regulat si planificat care sa includa odihna, activitati recreative si miscare;

• Mananca sanatos – asigura-te ca ai un consum echilibrat din alimentele care sunt bogate in nutrienti si care te ajuta sa te simti mai energizata;

•Practic o tehnica de relaxare – cum ar fi meditatia sau respiratia profunda, acestea pot cicatriza stresul si anxietatea si pot face ca aceste fluturii sa fie mai usor de gestionat;

•Vorbeste – converseaza cu un prieten sau un membru al familiei, acest lucru te va ajuta sa te simti mai bine;