Sănătatea ficatului reprezintă o parte vitală a corpului nostru. În cadrul sistemului digestiv, ficatul și vezica biliară joacă un rol vital în reglarea bilei, care ne ajută să procesăm grăsimile și alte vitamine esențiale. O afectiune comuna a ficatului și vezicii biliare este numita criza de fiere, cauzata adesea de calculi biliari (pietre).
Una dintre cele mai neplăcute simptome ale crizei de fiere este greața și durerile abdominale zdravene. Cu toate acestea, în timp ce simptomele pot fi dureroase, există lucruri pe care le puteți face pentru a atenua simptomele și pentru a reduce riscul de criză de fiere recurente, inclusiv schimbarea dietei dvs. și îmbunătățirea stilului de viață.
Iată ce trebuie să știți despre criza de fiere și ce să mâncați după o criză de fiere pentru a vă simți mai bine.
Cum se produc crizele de fiere?
Calculii biliari, pietrele microscopice formate în ficat sau vezica biliară, sunt cauza principală a crizei de fiere. Fiecare piatră conține o combinație chimică a colesterolului si bilirubinei, care se descompune în molecule mici, denumite litiază biliară. Calculii biliari pot fi dureroși, și când mănânci alimente care conțin grăsimi solubile, vezica biliară încearcă să genereze mai multă bilă pentru a ajuta la digestia acestor grăsimi, făcând calculii maimobile. Acest lucru poate bloca sistemul său de canalizare și poate provoca o criză de fiere.
Simptome ale crizei de fiere
Simptomele crizelor de fiere sunt, de obicei, destul de recunoscute, începând cu durerile abdominale și greața. Alte simptome comune includ:
• Nausee
• Vomitat
• Balonare
• Temperatură scăzută
• O scădere bruscă a energiei
• Usecare
• Dureri în partea dreaptă
• Vîscozitate biliară
• Alternare de fiere
• Diaree sau constipație
O criză de fiere poate dura de la câteva minute la mai multe ore, în funcție de severitatea crizei. Dacă aveți simptome cum ar fi vărsăturile, febra sau durerea abdominală severă, este important să vă adresați imediat medicului.
Ce sa mananci dupa o criza de fiere
Unul dintre lucrurile pe care le puteți face pentru a ușura simptomele crizei de fiere și a preveni crizele recurente este schimbarea dietei. Desigur, tot ceea ce consumați de obicei va fi un factor important în orice afectiune a ficatului și a vezicii biliare. Dacă suferiți de crize de fiere, dieta dvs. ar trebui să limiteze grăsimile solubile, cum ar fi grăsimile trans și alcoolul. In schimb, trebuie să concentrați mai multe surse de proteine și să consumați alimente bogate în fibre. Iată câteva recomandări alimentare simple pe care le puteți folosi după o criză de fiere:
I. Consumați mai multe proteine:
Odată ce criza de fiere a fost ameliorată, trebuie să începeți să vă reîncărcați organismul cu alimentele potrivite. Pentru a vă ajuta vezica biliară să se regenereze, consumați mai multe surse de proteine ca peștii sau carnea de pui. De asemenea, includeți alimente cum ar fi sucul de carne sau iaurtul pentru a accelera regenerarea.
II. Mâncati alimente care au proprietăți antiinflamatorii:
În timp ce restaurați sănătatea ficatului în urma unei crize de fiere, și mâncați alimente antiinflamatorii cum ar fi:
• Legume proaspete
• Fructe proaspete
• Grăsimi sănătoase
• Cereale integrale
• Nuci și semințe
• Avocado
• Ulei de măsline
• Supe bogate în fibre
• Fructe uscate
• Pisici și semințe de inginerie
• Alge mari
• Carne de vita
• Oua
• Băuturi pe bază de plante
• Ceai verde
• Lichior de mure
III. Bea lichide:
Consumați o cantitate mare de lichide pentru a vă rehidrata și pentru a vă ajuta organismul să se regenereze. Un mod excelent pentru a vă asigura că corpul dumneavoastră primește suficiente lichide este să beți cel puțin 8 pahare de apă pe zi. Puteți, de asemenea, să beți suc de fructe, ceaiuri sau shakeuri nutritive și să evitați băuturile alcoolice și carbogazoase.
IV. Evitați consumul de grăsimi solubile:
Grăsimile solubile pot fi dificil de digerat și vor face ca vezica biliară să folosească mai multă bilă și să ridice presiunea asupra ficatului. Deci, după o criză de fiere, este important să limitați consumul de grăsimi solubile și să vă concentrați pe surse.