Dreptul la mostenire este un subiect intim si neplacut pentru o multime de oameni, fiind vorba de o disputa emulionala si legala atunci cand vine vorba de impartirea averii. De multe ori, mostenirea poate fi dezbinata in conflicte sordide care poate dura ani de zile. Desi unele familii se inteleg fata de partajarea bunurilor, exista nestatornici in ceea ce priveste mostenirea si intaleaga aici regulile legii.

Cu toate acestea, exista anumite circumstanțe în care se pierde dreptul la mostenire. Iata ce trebuie sa stii despre acest subiect!

Ce inseamna sa devii mostenitor

In primul rand, este important sa intelegem exact ce inseamna sa devii mostenitor. O mostenire bazata pe legea mostenirii presupune dreptul de a primi o anumita cantitate de bunuri materiale sau imobiliare, impozite sau alte drepturi, ce apar dupa moartea unor persoane dragi. Acestea pot include proprietati, bani in conturile bancare, investitii si obiecte speciale cum ar fi o bijuterie sau o literatura importanta.

In general, mostenirea face obiectul unei cladiri de drepturi de proprietate si, de obicei, toate acestea sunt impartase de intreaga familie. Cu toate acestea, aparitia unor situatii neplacute pot duce la suspiciune si dispute, unele cazuri ajungand chiar pana la tribunalele de familie.

Cand se pierde dreptul la mostenire

Daca sunteti curiosi pentru a afla in ce conditii se pierde dreptul la mostenire, cititi mai departe. In cerintele legale ale mostenirii, se poate pierde dreptul la mostenire in cazul in care unul dintre urmatoarele criterii este indeplinit:

  • Persoana prea tarziu face revendicarea: În majoritatea cazurilor, o persoană are un an pentru a se angaja în procesul de revendicare a bunurilor moștenite, din momentul începerii procesului legal asupra acestora. Dacă un individ este în întârzie, atunci el poate pierde dreptul la mostenire.

  • Dizolvarea unui testament sau a unei dispoziții testamentare: Atunci când testamentul sau dispoziția lui este dizolvată, atunci se pierde si dreptul la mostenire.

  • Dacă o persoană este decedata de 3 sau mai multe ori: Acest lucru poate fi prevenit numai în cazul în care un testament anteriuor nu a fost înregistrat.

  • Cu toate acestea, unele persoane pot convinge bancile sa înceapă distribuirea fondurilor încă de la deces deși procesul legal de mostenire nu a început.

  • Dacă persoana împărțită în mostenire este deja decedată: În acest caz, persoana care a murit mai devreme își poate pierde dreptul la mostenire, uneori chiar inainte ca procesul legal sa fi început.

Excluderea de la mostenire

În plus, poate fi exclus de la mostenire prin tăgăduire, caz în care constructorul testamentului și-a schimbat ultimul său testament sau a decis sa excluda unul dintre mostenitori ai săi.

În acest caz, individul va putea face revendicarea sa în fața tribunalului dacă a făcut dovada că a fost excluzat în mod nejustificat și că trebuia să primească o parte din mostenire.

Un exemplu bun de acest principiul ar putea fi o persoana care a fost exclusa din testament dupa ce asteptat in procesul de mostenire.

Inlocuirea asigurata prin constrangeri

Legile de mostenire prevad si o conventie numita conventia asupra raspunderii precontractuale, care prevede ca un creditor care isi preia drepturile impotriva unui mostenitor poate fi inlocuit de bunurile sale, fara ca acest lucru sa afecteze dreptul mostenitorului la proprietati.

În unele cazuri, un creditor poate cere un mostenitor sa vanda activele deja împărțite pentru a înlocui datoria unei alte persoane sau poate aplica griji sau presiuni pentru a-i obliga pe mostenitori sa vanda activele necesare.

Niciun judecator nu trebuie sa accepte un astfel de acord nejustificat, iar datoria trebuie sa fie dovedita si acceptata de tribunal.

Confuzie intre termenii de mostenire si administrarea bunurilor

Confuzia intre administrarea bunurilor si mostenire poate provoca greutati atat pentru mostenitori, cat si pentru consilierii juridici. Proviene din faptul ca tranzactionarea bunurilor moștenirilor richiede eforturi suplimentare din partea administratorului bunurilor si actionarii pentru a se asigura ca toate legile de mostenire sunt indeplinite.

Asta trebuie sa faca administratorul bunurilor:

  • Asigurarea ca se remarca toate activele mostenirii și că se determină valoarea acestora.

  • Gestiunea documentelor legale prin care bunurile moștenirii sunt transferate mostenitorilor.

  • Practicarea dreptului de creditor al persoanelor terțe care pot avea datorii asupra mostenirii.

  • Distribuirea resurselor materiale sau imobiliare, inclusiv platele salariale ale angajatilor cu drept de mostenire.

  • Colectarea, administrarea și distribuirea tuturor veniturilor și a tuturor datoriilor aferente mostenirii.

De asemenea, administratorul bunurilor este responsabil sa aplice si anumite procese legale, cum ar fi planificarea fiscala, contarea activelor si a pasivurilor, depunerea declarațiilor, actele de certificare, executarea bunurilor etc.

Intalateagnd legea mostenirii

Cu toate acestea, intelegerile informale care iau loc în ceea ce privește mostenirea pot fi, de asemenea, situatii delicate.