“Cel mai mare oras din Romania, Bucurestiul, are o istorie bogata si diverse obiceiuri si practici culturale. O parte importanta a vietii urbane din Bucuresti este arta urbana sau street art-ul. Cu toate ca majoritatea artei urbane au un background political sau social, si multe dintre acestea includ mesaje puternice, poate fi explorata si profundata si poate oferi informatii despre cultura, obiceiurile si aspiratiile locuitorilor din aceasta capitala.

Iata ghidul celor mai bune 5 opere de arta stradala din Bucuresti, inclusiv locatia exacta a adnotarilor sau a elementelor distinctive ale obiectelor respective.

  1. Lupta pentru supravietuire – Caminul din curtea Palatului:

Unul dintre cele mai cunoscute si sfasietoare lucrari de arta stradala de la Bucuresti este panoul mural intitulat „Lupta pentru supravietuire”. Acest mural, creat de artistul Ecode, poarta mesajul sau de a oferi locuitorilor Bucurestiului speranta si optimismul necesar pentru a lupta pentru a rezista si a ramane in viata. Acest panou mural este situat la Caminul din curtea Palatului si este vizibil de foarte multi ani. Aceasta pictura abordeaza temele luptei pentru existenta, lupta sa se stabileasca intr-un oras precum Bucuresti, lupta pentru supravietuire si usurinta cu care lucrurile le pot schimba.

  1. Fata de lemn – Scuarul Uranus si Piata Go Stepa:

Fata de lemn ramane una dintre cele mai spectaculoase si fascinante opere de street art de la Bucuresti. Desenul a fost realizat de Bogdan Albu si a supus sufletele tuturor trecatorilor care il priveau. Desenul reprezinta fata unei fete ce priveste spre mijlocul unui cerc. Aceasta pictura a fost realizata in 2016 si se afla in apropierea scuarului Uranus si a Pietei Go Stepa, voluntarii si artistii aparand acelasi loc.

  1. Ubik – Aleea Verona:

Ubik este un desen mural realizat de artistul Andrei Goma, care a transformat unul dintre cele mai cunoscute cartiere populare din Bucuresti intr-un spectacol de arta. In timp ce oamenii se bucurau de aroma de muzica de jazz, de lumine, de cinema, de patinatori si de copii chipesiti, aceasta pictura a capturat spiritul si energia comunitara si a oferit un moment de liniste sufletului. Desenul se afla in Aleea Verona, in preajma Pietei Bucur si este operei ce simbolizeaza istoria si cultura stradala si foarteestetica cartierului Verona.

  1. The Wall – Piata Universitate:

The Wall este o pictura murala ambitoasa realizata de artistul irlandez Maser si face parte din proiectul lui intitulat Art Walls of Bucharest. Ideile transportate de aceasta bucata de arta sunt acelea ale adevarului, infinitului si imaginilor abstracte. Desenul se afla in Piata Universitate si are o serie de elemente interesante ale lumii urbane. Pe langa imaginea de ansamblu a Wall-ului care este un amalgam de culori si forme interesante, aceasta vasta suprafata din Piata Universitate este decorata si a fost invadata de multiple elemente simbolice precum fata umana, flori, cuvinte, lei si pasari.

  1. Street Art mural – Strada Covaci:

Desenul mural de pe strada Covaci este un desen cu adevarat spectaculos care se afla in centrul Bucurestiului si ofera o panorama a unei lumi urbane diverse si colorate. Acest mural de arta stradala a fost realizat de catre street artistul Mihai Obreja si arata doua personaje centrale, unul tinand o lanterna si celalalt fiind o marioneta. Muralul are in atentie detaliile deosebite si nuantele vibrante si este salvarea orasului dintr-o epoca intunecata.

In concluzie, aceste 5 lucrari sunt doar cateva dintre cele mai cunoscute si remarcabile lucrari de arta stradala care se afla pe strazile Bucurestiului. Bucurestiul este atat un centru cultural, academic si economic al Romaniei, cat si un magnet pentru arta urbana, street art si cultura hip hop. Aceste opera luminoase si colorate aduc un sentiment de bucurie si pace locuitorilor si vizitatorilor fiind cu adevarat magice.”