Bucurestiul este una dintre cele mai cosmopolite si mai vibrantele capitale ale Europei, iar filmul si serialele au facut-o cunoscuta in lume. Numeroase productii au pictat-o ca un oras pe care poate fi explorat si in care va fi intampinat cu hospitabilitate. Este surprinzator sa gasesti atatea filme si seriale care au Bucuresti ca personaj principal.
Daca esti pasionat de arta filmului sau pur si simplu vrei sa te bucuri de o incursiune vizuala prin oras, iata cateva dintre cele mai apreciate productii care au ca locatii Bucurestiul si care merita vazute.
1. 4 luni, 3 saptamani si 2 zile
Această piesă cinematografică nominalizată la Premiile Oscar a fost regizată de Cristian Mungiu şi a obţinut, pe buna dreptate, premiul Palme d’Or la Festivalul de Film de la Cannes din 2007. Filmul are ca protagonist pe Otilia (interpretată de Anamaria Marinca) şi se axeză în jurul acesteia precum si a prietenei sale. Acestea incercand sa-si faca traiul in anii comunismului din Romania in care organisau intalniri intre femei si barbati care se intretineau financiar prin actele sexuale pe care trebuiau sa le aiba.
Pentru acest film Cristian Munui a fost inspirat din experienta sa personala si a ales Bucurestiul ca cadru in care se desfasoara o parte dintre scene, printre acestea numarandu-se multe locatii cultuare precum Teatrul de Varietă Arlechino, Teatrul Maghiar din Cluj şi Teatrul Naţional “I. L. Caragiale”.
2. Narcisa salbatica
Această producţie cinematograficăîn regia lui Calin Peter Netzer a fost nominalizata la Premii Oscar la categoria “Cel mai bun film străinÝsi a primit premiul de Director al anului la Festivalul de Film de la Berlin în 2013. Acesta prezinta povestea lui intransigenta in ceea ce priveste moralitatea Năsăud, un bărbat care se luptă cu iubirea notoriei lui soacre, Narcisa, luată ilegal cu un angajat in acest umbral al societatii, Barbu.
Filmul se bucură de o magnifică imagine a Bucurestiului, cu locatii ca Piata Unirii si strada Mitea Viteazu
si chiar diverse cluburi de noapte, unele plasate in centrul Capitalei, precum si unele mai la sudul orasului in afara binecunoscutei zone a suburbiilor. Acest film e un motiv bun sa vezi cat de minunata poate fi Bucurestiul si cat de diferite pot fi locatiile si mai ales atmosfera.
3. Baieti buni
Regizat de Catalin Mitulescu, filmul “Baieti Buni” a fost premiat la Festivalul de Film de la Cannes cu premiul Un Certain Regard în 2004 și cucerit publicul prin povestea sa pasionanta. Filmul se învârte în jurul lui Emeric, un filmar, si al lui Ringo, un cântăreț, alcatuind un cuplu frumos si devotat reflectand lumea postcommunistă.
Fiind un film hibrid, cu elemente de comediu, drama si romantism, “Baieti buni”prezinta o multitudine de locatii din Bucuresti, de la metropola inundata de lumini si case somptoase din zona Kiseleff Zone, la mall-uri si parcuri. Cateva locatii speciale sunt adevarate simboluri Bucurestene si merita sa fie vizitate, printre acestea numarandu-se Piata Victoriei, Parcul Floreasca si Piata Romana, care au fost amplasate perfect pentru un film atat de captivant.
4. O preparatie pentru o asasinare
Această capodoperă din anul 1982 a lui Constantin Popescu a castigat premiul pentru cel mai bun scenariu la Festivalul de Film de la Cannes in 1983 si se poate lauda cu unul dintre cele mai bune filme despre Bucuresti. Filmul il are in prim plana pe Sergiu (interpretat de Mircea Diaconu) în calitate asasin prin contract.Bloca pe care locuieste, piata din drumul mare, tramvaiul, pietele si focurile de tabara sunt si ele elemente ale scenei. Plus multe alte imagini clasice ale Bucurestiului din acea perioadă care evoca nostalgia in fiecare spectator.
Unul dintre momentele cle ale filmului se petrece pe strada Petre Ispirescu, unde Sergiu e urmarit de o talharie. O alta scena povestita in film se petrece la spitalul Bucur din strada Mihail Kogalniceanu, care este una dintre cele mai vechi institutii medicale din Bucuresti. Orasul si arhitectura sa veche sunt pictate foarte gras si ofera un ambient rural in care filmul poate castiga personajul sau de incheiere.
5. Tracul
Este un serial de televiziune realizat de HBO si AXN organizat in 20 de episoade din 2012, pe care majoritatea romanilor l-au urmarit si a transformat Bucurestiul in show business si in scena principală a crimelor. Serialul prezinta lumea corupta a politiei si a procurorilor, convingerile de rigoare feminine si scene de mare spectacol.
Aceasta productie a fost filmata pe anumite locatii din Bucuresti si astfel a reusit sa sugereze diferite stadii ale vietii in oras; precum și să dea o imagine realista a ceea ce inseamna sa traiesti in Capitala. Locatii precum Piata Unirii si intersectia Calea Grivitei si Calea Victoriei, unde unul dintre personajele principale, Chiriac, e in mod constant urmarit, il fac ideala pentru filmul unui fan al Bucurestiului.
6. Closer to the Moon
Aceasta piesă cinematografică in regia lui Nae Caranfil este o comedie romantica care turuie in jurul unui grup de foşti comunişti criminali acuzati de crima. Atmosfera este intretinuta de peisajele copilaroase Bucurestiului incepand cu frumusetea vechiului regim comunist si perioada sa de industrializare precum si tumultul tumultuos tipic din stradă.