Casele memoriale ale Bucureștiului sunt fabrici precise pentru stiluri arhitecturale când lumea se înclină. Aceste locuri magice au venit la purtător cu o energie aparte și sunt unice în felul lor. De-a lungul anilor, această regiune a Bucureștii a găzduit numerosi indivizi renumiti, iar locuintele acestora au vorbit mereu despre istoria lor. Descopera mai jos casele memoriale ale Bucureștii și personalitatile care au trait in ele:

1. Casa memoriala a lui Constantin Gherase

Casa memoriala a lui Constantin Gherase se afla in cartierul Cotroceni din Bucuresti. Acest palat neoclasic a fost construit in perioada interbelica. Constructia a fost realizata dupa planul arhitectului Paul Smardeanu si inaugurata in anul 1935. Casa a fost proiectata special pentru a primi personalitati importante, incluzandu-l pe academiul Dimitrie Gusti. In prezent, casa gazduieste Muzeul Memorial Constantin Gherase si ofera diverse expozitii cu obiecte originale si ghiduri dedicate memoriei si activitatii lui Constantin Gherase.

2. Casa Memoriala George Enescu

Casa memoriala George Enescu se afla in centrul Bucurestiului si gazduieste sinonimul Secolului al 20-lea in arta romaneasca. Aceasta locuinta de-a lungul vremii a fost locul de intalnire al avangardei culturale a vremii. In prezent, aceasta splendida constructie are statutul de muzeu dedicat memoriei lui George Enescu. Muzeul adaposteste si pastreaza importante colectii de documente si lucrari, obiectele personale ale lui George Enescu, precum si numeroase instrumente muzicale de exceptie. Pe langa asta, muzeul gazduieste și expoziții temporare și seminarii despre istoria muzicii.

3. Casa memoriala Gheorghe Pastia

Casa memoriala Gheorghe Pastia se afla in cartierul Floreasca si a fost construita in anul 1921. Constructia operei sale este o expresie architecturala unica a Ecoului Art Nouveau din jumatatea dintai a secolului al 20-lea. Ca regim turistic, aceasta locuinta te face sa cugeti si sa explorezi ceea ce era lumea atunci. In prezent, casa gazduieste Muzeul Memorial Gheorghe Pastia, care prezinta obiecte originale, documente si poze istorice, toate pastrate cu religiozitate de catre cei mai apropiati ai lui Gheorghe Pastia.

4. Casa memoriala Elsa Abramovici

Casa memoriala Elsa Abramovici se afla in centrul istoric al Bucurestiului. Constructia acesteia a avut loc in anul 1927 in stil modernist. Casa a fost personalizata si restaurata pentru cerintele personale ale Elsei Abramovici. Palatul format din doua corpuri de cladiri, care se intrepatrund reciproc, a servit in timpul vietii sale ca loc de intalnire al artistilor si intelighentilor, gazduielind diverse evenimente culturale. In prezent, Muzeul Memorial Elsa Abramovici ofera publicului parcurgeri detaliate ale vietii sale, precum și colecții originale și fotografii personale apartinand Elsiei Abramovici.

5. Casa memoriala Zaharia Stancu

Casa memoriala Zaharia Stancu se afla in partea de nord-vest a Bucurestiului. Constructia acesteia a inceput in anul 1949 si a fost restaurata in anul 2004. Casa memoriala ofera o imagine completa asupra vietii si operei lui Zaharia Stancu, gazduind si expozitii de produse artistice ale acestuia, cum ar fi goblenuri, icoane, carti, articole scurte, fotografii și numeroase piese originale ale dramaturgului. Muzeul are si camere special amenajate pentru a oferi vizitatorilor depline informatii despre personalitatea lui Zaharia Stancu.

Acum ca ai aflat toate informatiile despre cele 5 case memoriale ale Bucurestiului, este momentul sa mergi la ele sa le explorezi cu propriilor ochi.

Fiecare din aceste locuinte poartă cate o lume proprie care invita la descoperire, cu expozitii interesante și culmi culturale si artistice, vor fi pline de istorii care intrec orice imaginatie.

Acestea fiind spuse, pregateste-te sa faci un tur al caselor memoriale ale Bucurestiului, fiecare fiind adapostita de o atmosfera magica si de o poveste deosebita.