Branzeturile fermentate sunt alimente foarte importante in culturile traditionale si sunt o sursa nutritiva excelenta. Au fost prezente in istorie inca din antichitate si au fost preparate in moduri diferite in functie de cultura si traditie. Branzeturile fermentate, de asemenea, ofera beneficii nutritive si protectii impotriva bolilor.
Din cauza diversitatii lor, sunt cunoscute in lumea intreaga sub numeroase nume, precum: kefir, kefir-bulgar, urda, yogurt, caş, plocanil, bryndza, skuta, brynza si brinza.
Ce sunt Branzeturile Fermentate și cum se Fac?
Branzeturile fermentate sunt produse lactate preparate prin fermentarea lactică a laptelui de vacă, deoarece microorganismele din acesta transforma lactoza in acid lactic. Pentru a se usura aceasta transformare, bacteriile lactic sunt adaugate la laptele crud si la temperatura camerei isi fac treaba, transformand laptele in branza.
Microorganismele folosite pentru a face branza fermentata sunt bacterii si ciuperci. Acestea rezulta in produse de bun-gust si de textura placuta, cu beneficii nutritive si arome unice fiecarei branzeturii. Un exemplu de bacterii folosite este Penicilul, folosit in prepararea branzeturilor Brie si Camembert.
Beneficii Nutritionale ale Branzeturilor Fermentate
Branzeturile fermentate sunt dense in nutritionale si contin multe vitamine si minerale esentiale. Printre altele, branzeturile fermentate sunt bogate in calciu, proteine, vitamina B12, cupru, magneziu si potasiu. Sunt, de asemenea, bogate in lipide sanatoase si lizina, un aminoacid esential. Acestea sunt, de asemenea, bogate in probiotice, ceea ce ajuta la mentinerea unei bune sanatati digestive si impartasesc proprietati anti-inflamatorii.
Aceste produse sunt, de asemenea, mai usor de digerat decat alte produse lactate brute, pentru ca bacteriile folosite in procesul de fabricatie sau consumate, in cazul in care sunt consumate produse lactate brute, faciliteaza absorbtia nutrientilor si a absorbitiei apei si a vitamine C.
Branzeturi Fermentate Populare si Cea mai buna Reteta
Printre cele mai populare si mai cunoscute branzeturi fermentate se afla:
• Kefir-Bulgar – Acest tip de branza fermentata este unul dintre cele mai vechi produse lactate fermentate traditionale si este facut din lapte de vaca si sare. Segatele foarte longai secvente, contine bacterii lactic vitroase si alte bacterii folosite in procesul de fermentare. Kefir-bulgar este popular pentru beneficiile sale digestive datorita bacteriilor lsale probiotice.
• Bryndza – Aceasta este o branza fermentata traditionala produsa inca din anii 1820 in tarile Austria si Slovacia. Se produce prin fermentarea laptelui de oaie cu lactoza, si are un gust de cheios si tare si contine multe proteine si omega-3.
• Skuta – Este o branza fermentata traditionala ungureasca facuta din laptele de oaie si se gaseste in mod traditional in zonele din regiunea Dunarii, inclusiv Ungaria si Muntele Caucaz.
• Brie – Brie este o branza fermentata traditionala franceza si acres alta branza delicioasa, usoara si cremuita, care a fost servita la curte regala si, mai tarziu, a devenit populara. Se obtine din lapte de vaca si este bogata in calciu si alte minerale.
• Ca – Caul este o branza fermentata tradtionala si este facuta dintr-un amestec de lapte de capra si vaca. Laptele este pasat și ca︆ul este apoi afumata pentru a-și da aroma și aroma traditionala. Caul este bogat in grasimi sanatoase și este bogat in proteine si vitamina B12.
Reteta de branza fermentata
Ingrediente:
• 2 litri de lapte de vaca crud
• 2 lingurite de sare
• 1/2 cana de iaurt natural cu bacterii probiotice
• 2-3 linguri de iaurt vechi.
Instructiuni:
-
Pune laptele intr-o cratita mare si adauga sarea. Amestecati bine pana sarea se dizolva complet.
-
Incingeti laptele la foc mic timp de aproximativ 10 minute, amestecand des, astfel incat laptele sa nu se prinda de fundul cratii.
-
Cand temperatura laptelui atinge 90F sau 32C, inlaturati cratita de pe foc si lasati-o sa se raceasca pana la temperatura camerei.
-
Adaugati 1/2 cana de iaurt si amestecati bine. Acest lucru va construi floră bacteriană în lapte, care va accelera procesul de ingrosare.
-
Acoperiti vasul cu un capac si tineti-l la temperatura camerei, undeva pe masa.
-
Lasati vasul sa se odihneasca timp de aproximativ 12-24 de ore. Timpul de fermentare va fi influentat si de temperatura camerei si de tipul de bacterie folosita.
-
Dupa fermentare, adaugati 2-3 linguri de iaurt vechi si amestecati bine, pentru a mentine fermentatorii activi. Puteti folosi orice tip de iaurt vechi care are o istorie buna de fermentare.
-
Ponositi bine branza, pana obtinem consistenta dorita. Puteti adauga mai mult iaurt cand branza este prea putin omogenizata.
-
Transferati branza intr-un vas curat, astfel incat să nu fie amestecata si sa aiba contact cu aerul. Acoperiti vasul si pastrati la frigider.
Cum s-ar Putea Folosi Branzeturile Fermentate
Branzeturile fermentate se pot folosi in multe feluri si sunt adesea folosite la salate, produse din aluat, produse din carne si chiar in deserturi.
• Salate – Branzeturile fermentate se pot adauga la salate pentru a adauga aroma si textura pe care acestea le oferea. Branzeturile usor dulci precum skuta sau brynza se potrivesc cu salate usoare, in timp ce branzeturile mature, cum ar fi brie si casul, se potrivesc mai bine cu salate mai puternice.
• Impermeabilitate – Branzeturile fermentate joaca un rol important in multe produse din aluat, oferind elasticitate si arome prin activitatea microorganismelor folosite in fermentare. De asemenea, adauga un mare aport in ceea ce priveste retentia apei.