Zeama de urzici este una dintre cele mai vechi remedii folosite in medicina populara si are un amplu spectru de beneficii pentru organism. Aceasta contine multe vitamine si minerale esentiale, folosite de multi ani pentru tratarea afectiunilor digestive, a bolilor de piele, pentru reglarea circulatiei sanguine, si a altor afectiuni. 

Desi s-a dovedit a fi extrem de valoroasa pentru intarirea sistemului imunitar, tratarea inflamatiilor si vindecarea anumitor boli, este necesara luarea in considerare si a eventualelor contraindicatii, atunci cand se iau pastile sau se consuma zeama de urzici.

I. Beneficiile consumarii zemei de urzici

  1. Intarirea sistemului imunitar – datorita numeroaselor vitamine si minerale pe care le contine, zeama de urzici intareste sistemul imunitar si previne aparitia bolilor inflamatorii sau infectioase, stimuland si transformand celulele imunitare in agenti anti-virali.

  2. Tratarea inflamatiilor – zeama de urzici contine triterpenoide, care sunt un grup de compusi care ajuta la reducerea inflamatiilor si la reducerea durerii produse de prezenta anumitor elemente agresive in organism.

  3. Tratarea bolilor de piele – compusii din zeama de urzici contribuie la tratarea pielii si la accelerarea procesului de vindecare. De asemenea, ajuta la prevenirea aparitiei cicatricilor, semnelor si petelor pe piele.

  4. Pentru reglarea circulatiei sanguine – si aceasta este o eficienta provocata de triterpenoidele din zeama de urzici, care datorita proprietatilor lor terapeutice ajuta la prevenirea aparitiei intaririlor si tulburarilor venoase sau limfatice.

  5. Este nutritiva – zeama de urzici, fiind bogata in proteine, minerale, vitamine, fibre si antioxidanti, se poate numi si un remediu nutritiv. Fibrele ajuta la digestie, antioxidantii alunga radicalii liberi, iar mineralele si vitaminele contribuie la buna functionare a organismului.

II. Contraindicatiile consumului de urzici

  1. Sindromul de preaplin vagal – astfel de persoane prezinta, in mod frecvent, simptome precum ameteli, lehamite, somnolenta sau chiar leziuni sangerande in sistemul digestiv. Aceste persoane ar trebui sa se abtina de la consumul lui, deoarece zeama de urzici necesita contracararea unor contractii vagale ajunse la preaplin sau chiar obstructionare a nervului vag.

  2. Hipertiroidismul – in cazul hipertiroidismului, daunele produse de zeama de urzici ar putea fi de doua ori mai mari decat efectele benefice pe care le-ar avea.

  3. Infectiile virale – desi zeama de urzici ajuta la intarirea sistemului imunitar, aceasta poate produce reactii adverse la pacientii care au infectii virale.

  4. Oxalaiasa – aceasta boala poate fi raspandita si datorita consumului zemei de urzici, deoarece aceasta contine o cantitate mare de acid oxalic.

  5. Copii mici – desi poate avea beneficii pentru organismul tinerilor si adultilor, zeama de urzici poate sa reprezinte un pericol pentru copiii sub 6 ani .

III. Administrarea zemei de urzici

Zeama de urzici poate fi consumata atat sub forma de ceai, cat si pura sau chiar amestecata cu suc de fructe. Copii sub 6 ani trebuie sa consume ceai de urzici diluat.

  1. Decoct de urzici – in primul rand, se vor spala bine frunzele proaspete de urzici in apa rece, iar apoi se vor taia marunt si se vor pune la fiert. Se recomanda odihnirea frunzelor 15-20 de minute, pentru a fi absorbite mai bine de organism.

  2. Zeama din frunze proaspete – se pot folosi fie frunze proaspete, fie uscate, care ar fi mai potrivite. Se poate folosi procesul de stoarcere al unui storcator de fructe.

  3. Zeama de urzici amestecata cu suc – este necesara folosirea unui blender pentru amestecarea zemei de urzici cu suc de fructe. Se pot folosi sucuri neindulcite.

IV. Opinii ale expertilor

Potrivit dr.Anca Mureșan, farmacist-dietetician si membru fondator al Societatii Romane de Nutritie si Dietetica „Zenul de urzici poate fi un tratament excelent pentru diferite afectiuni, deoarece contine o mare diversitate de nutrienti esentiali. Acesta are un efect pozitiv, fiind folosita nu numai pentru tratarea raceala obisnuita, dar si pentru tratarea bolilor de piele si a afectiunilor inflamatorii. De asemenea, aceasta poate fi eficienta si in tratarea anumitor afectiuni digestive, insa trebuie luate in considerare contraindicatiile sale.”

Dar, profesorul Nelu Preda, medic primar medicină internă și medicină de reabilitare, afirma ca desi zeama de urzici a dovedit beneficii semnificative in abordarea problemelor medicale, exista riscul ca aceasta sa produca reactii adverse la unele persoane.

„Inainte de a lua orice medicament sau supliment pe baza de urzici, se recomanda efectuarea unui control medical de rutina, pentru a se exclude eventualele contraindicatii si pentru a se expune la minimum reactiile adverse grave.”

Zeama de urzici, desi este un tratament miraculos pentru diferite afectiuni, trebuie luate in considerare contraindicatiile sale, deoarece poate avea un efect deletere asupra sanatatii organismului in cazul in care e consumata neconform cerintelor medicilor.

Urzicile ofera numerosi compusi terapeutici și antioxidanti care ajuta la reducerea simptomelor unei game largi de afectiuni frecvent intalnite.In concluzie, deoarece beneficiile potențiale ale tratamentelor pe baza de urzici sunt mai mari decat contraindicatiile sale, se poat recomanda persoanelor care sufera de anumite afectiuni sau care simt nevoia sa intareasca sistemul imunitar.