Volumul eritrocitar mediu (MCV) este o parte importanta a unui test de sange complet. Acest test ajuta medicii sa determine boala anemiei, o afectiune in care corpul nu produce destul sange sanatos sau are sange anormal. Aceasta ecranare poate identifica de asemenea si alte conditii, precum un exces de fier in organism. Comprehensiunea volumului eritrocitar mediu poate oferi informatii esentiale medicilor in comunicarea unui diagnostic.

Ce este volumul eritrocitar mediu (MCV)?

Volumul eritrocitar mediu, cunoscut si sub acronimul MCV, este un test de sange care masoara volumul mediu al conceptiei eritrocitare. Eritrocitele sunt celule rosii care sunt produse in maduva osoasa si transporta oxigenul de la plamani la toti ceilalti tesuturi din corp, inclusiv muschi. Testul MCV masoara volumul mediu, sau diametrul, al eritrocitelor generate in circulatia sangelui. Valorile acestei testari sunt folosite pentru diagnosticarea anemiilor si deseori pentru estimarea cantitatii de fier din sange.

Care sunt valorile normale de volum eritrocitar mediu (MCV)?

Valorile normale variaza in functie de laborator, insa medicii considera in general ca valorile normale pentru volumul eritrocitar mediu sunt in intervalul de 80-100 femtolitri (mcl). Valorile inferioare acestei limite pot indica anemii microcitare, in timp ce valorile peste limitele superioare pot indica anemii macrocitare.

Cum sunt calculate valorile MCV?

Atunci cand se masoara volumul eritrocitar mediu (MCV), se testeaza un esantion de sange pentru a observa cat de mari sunt eritrocitele. Dupa ce medicul determina numarul de celule rosii gestionate pe unitate de volum, acesta calculeaza media valorilor obtinute pentru a determina volumul eritrocitar mediu. In general, un volum mai mare sugereaza anemie macrocitara, iar un volum mai mic sugereaza anemie microcitara.

Care sunt conditiile care prezinta un volum eritrocitar mediu (MCV) ridicat?

Anemiile macrocitare sunt adesea cauzate de aporturi slabe de vitamina B12 si/sau fier. Aceste deficiente sunt provocate de obicei de lipsa unor nutritienti din dieta si sunt suparatoare si adesea dificil de remediat. Alte conditii care pot cauza MCV ridicat includ:

• Boala hepatica cronica
• Bolile cronice ale ficatului
• Severele afectiuni ale ficatului
• Boala sida
• Anemia megaloblastica
• Boala hemolí­tica
• Afectiunea grefei de maduva
• Anomalia May-Hegglin
• Boala de fiere si ciroza biliara primara
• Scleroza sistemica limitata

Care sunt conditiile care prezinta un volum eritrocitar mediu (MCV) scazut?

Anemiile microcitare sunt deseori cauzate de lipsa fierului si sunt adesea mai usor de tratat decat anemiile macrocitare. Alte conditii care pot prezenta un MCV scazut includ:

• Anemia feripriva
• Lipsa vitaminei B6 si/sau B12
• Deficitul de acid folic
• Boala congenitala de fier
• Boala de bazin (boala Thalassemia)
• Distrugeri crescute ale eritrocitelor
• Anemia aplastica
• Boala cronica porfirica
• Anomaliile genetice ale anemiei
• Hemoglobinopatii

Ce alte teste pot confirma un MCV scazut sau ridicat?

Exista anumite teste pe care le poate prescrie medicul pentru a confirma valorile obtinute prin testul MCV. Acestea includ un test de sange complet (CBC) manual. O a treia din aceste teste va determina numarul de hematii si dimensiunea lor, de asemenea, medicul poate cere si testarea unor markeri sanguini, insa acestea sunt mai rare.

Totusi, in cazurile in care o conditionare poate fi suspectata dar valorile nu sunt suficent de clare, atunci testarea indirecta a dilutiei sangelui, testarea schizocitelor si a caracterelor morfologice ale eritrocitelor pot identifica anomaliile si arata ca volumul eritrocitei poate fi anormal.

Ce alte sfaturi poate oferi medicul?

Persoanele cu anemie trebuie sa creasca aportul de fier, vitamina B12 si acid folic din alimentele lor. Fierul poate fi obtinut din carnee, mazare si broccoli, iar alte alimente bogate in vitamina B12 si acid folic sunt laptele, oua, nuci, migdale si chiar unele siropuri ce contin fructe.

De asemenea, medicul poate oferi tratamente suplimentare care sa creasca nivelul de fier si vitamina B12 in corp. Aceste tratamente includ injectii intramusculare si administrarea unor suplimente sub forma de pastile. Exista, de asemenea, tratamente alternative pentru anemii care includ administrarea intravenoasa de antioxidanti si acid alpha lipoic.

Volumul eritrocitar mediu (MCV) este o parte esentiala al unui test sanguin complet si poate fi folosit pentru a diagnostica anemii si alte conditii. Acest test masoara volumul mediu al eritrocitelor, iar valorile normale ale acestei testari sunt cuprinse intre 80-100 femtolitri (mcl). Valorile inferioare limitei pot indica anemii microcitare, in timp ce valorile peste limitele superioare pot indica anemii macrocitare. Exista o gama larga de conditii care pot provoca un MCV scazut sau ridicat, asa ca este esential sa fie testate diverse cauze cu ajutorul unor alte teste. In cazurile in care anemia nu poate fi remediata prin tratamente naturale, medicul poate recomanda suplimente, injectii sau tratamente alternative.