Veliko Tarnovo este unul dintre cele mai istorice orașe și principalele atracții turistice din Bulgaria. Asezat la intrarea in Valea Raului Yantra, orasul este la mai putin de 140 de kilometri de capitala Sofia. Veliko Tarnovo a fost cea mai mare cetate bulgara in vremea Imperiului Bizantin si a fost unul dintre cele mai populare orase in perioada domniei Regelui Ivan Asen II, in secolul al XIII-lea. Intreaga istorie a orasului, inclusiv obiectivele sale turistice, reflecta admirabil bogatia si varietatea culturii sale. Veliko Tarnovo se poate considera ca fiind „capitala spirituala a Bulgariei”, ma și astazi orasul ramane simbol al istoriei și culturii bulgare.

Deși mica, Veliko Tarnovo sau Târnovgradul are o frumusete inegalabila si o atmosfera cosmopolita. În oraș se găsesc ici și co multe muzee interesante, galerii de arta si centre de dans folk. Orasul are, de asemenea, parcuri și un număr de biserici vechi care servesc ca atracții turistice. Vizitatorii pot alege să viziteze cetatea medievală Tsarevets, care este situată pe malul vestic al orasului și se înscrie în patrimoniul UNESO și ca fiind una dintre cele mai importante atracții turistice din Bulgaria.

Istoria cetatii Tsarevets si celebra legenda legata de ea merita sa fie descoperite. Dupa invadarea Bulgariei de catre otomani, Tsarevets a fost abandonat si a avut destul de mult timp sa se deterioreze. Pe parcursul anilor, Tsarevets s-a transformat intr-o ruină preistorica care servea ca o amintire a glorioasei istorii bulgare. In secolul al XX-lea, autoritatile bulgare au facut eforturi considerabile pentru a reface Tsarevets. Acestea au inclus adaugarea inaltei turnuri de onoare si bulevardului care tine locul strazii cetatii.

Odata ce te afli in Tsarevets vei putea sa descoperi patru straturi istorice, si anume: zidurile de foaie de cetate, cetatea Apostolov Ioan, traseele defensive si mineralul. Cetatea a fost construita in secolul al XIII-lea, iar arhitectura sa tine cont si de elementele arhitectonice din vremea Imparatilor Bizantini. Obiective din aceasta cetate includ troita Sveti Petar si Sveti Pavel, Biserica cu Trei Brazi, si Turnul Bizantin unde regina Maria a fost asasinata.

Un alt obiectiv turistic important in Veliko Tarnovo este biserica veche Sveti Preobrajenie. A fost construita cu ocazia cuceririi Imperiului Bizantin in a doua jumatate a secolului al XIII-lea. Biserica a servit ca “resedinta a spiritelor” ale parintelui spiritual al tarului si inainte de Revolutia din 1876. De la aceasta biserica se poate admira frumoasa panorama, ce cuprinde numeroase obiective importante.

Unul dintre cele mai populare obiective din Veliko Tarnovo este Muzeul Nasturilor Care Cad, aflat in cetatea cetatii Tsarevets. Acest muzeu este unul dintre cele mai vechi muzeu din Bulgaria. Fondurile acestui muzeu se bazeaza pe nasturi, care este un obiect important folosit de bulgari pentru a istorisi istoria lor. Muzeul ofera si perceperea viitorului prin istorie.

Pentru cei mai aventurosi dintre voi, aici veti gasi si oportunitatea de a explora unul dintre cele mai frumoase orase medievale. Puteti alerga pe strazile orasului vechi, sa explorați biserici vechi si sa vizitati într-un picnic in Parcul Sveta Gora. Aici veți găsi o adevărată experiență de camping care include o minivacanță romantica la apus, departe de agitatia din oras. Puteti descoperi toate tentatiile acestui oras în timpul unei plimbari relaxante în jurul orasului sau chiar într-o excursie la Varful Forestier Sinemoretz pentru a privi orasul de sus.

Pentru a explora pe întregul oras, si pentru a experimetna avantajul oferit de zborurile de la inaltime, excursiile cu parapanta deasupra orasului sunt o experienta de neuitat. Intensitatea peisajelor și a mediului inconjurator va vor lasa cu o senzatie placuta si o conexiune cu natura.

Veliko Tarnovo este poate una dintre cele mai putin cunoscute, dar cea mai frumoasa destinatie turistica din sud-estul Europei. Indiferent daca vorbiti sau nu despre civilizatie obisnuita, Veliko Tarnovo ofera ceva pentru toata lumea. De la cetatea Tsarevets si biserica veche, la Muzeul Nasturilor care Cad si excursiile cu parapanta, aici veți experimenta ceva unic. Toata frumusetea orasului medieval Veliko Tarnovo, merge mana in mana cu istoria si atmosfera sa unica.