Un vas de sânge burst in și în jurul ochiului este unul dintre simptomele care poate sa apară odată cu dezvoltarea sinusurilor, si este cunoscuta sub numele de hemoragie subconjunctivala. După expunerea și iritarea vaselor de sânge din lângă partea din spate a ochiului, vasele pot sângera, astfel creând ceea ce cunoaștem ca un vas de sange spart la ochi. 

Acest lucru poate fi un eveniment neplăcut, cu siguranță unul neașteptat. Spre deosebire de alte afecțiuni oculare, un vas de sânge burst la ochi nu necesită o vizită urgentă la medic și este, de obicei, un lucru banal.

Cauze și simptome comune ale unui vas de sânge burst in ochi

Unul dintre principalele cauze ale unui vas de sânge burst la ochi este o infectie sinusala. Oamenii se expun la microorganisme care pot coloniza sinusurile și provoca inflamații ale membranei mucoase a sinusurilor, cunoscuta sub numele de sinuzita. În plus, administrarea unor medicamente care provoacă dilatarea vaselor de sânge poate, de asemenea, să favorizeze sângerarea. O alta cauză frecventă este deshidratarea, care poate cauza vasele de sânge sparte în spatele ochiului, la persoanele cu o istorie medicala de diabet.

Simptomele tipice ale unui vas de sânge burst la ochi sunt sentimentul de arsuri la nivelul ochiului și decolorarea. De asemenea, ochiul se poate umfla, iar culoarea ochiului poate schimba la culoarea arămie, roșie sau verde în funcție de severitatea sângerării. De asemenea, poate fi prezenta si durere si senzație de strângere, dar majoritatea cazurilor de vase de sânge burst in ochi sunt, de obicei, fără durere.

Tratamentul unui vas de sânge spart in ochi

Tratarea unui vas de sange burst la ochi depinde în mare măsura de cauza sa, dar tratamentul și soluțiile casnice, cum ar fi presiunea din jurul ochiului sau utilizarea de ochiene pot ajuta la reducerea hemoragiei și la stoparea sângerării. În unele cazuri, medicul poate prescrie medicamente, cum ar fi corticosteroizi și antibiotice pentru a trata cauza semnificativa a sângerării.

De asemenea, medicul vă poate sfătui să efectuați anumite modificări dietetice sau obiceiuri care vă pot ajuta să reduceți riscul de a dezvolta din nou vase de sânge sparte în apropierea ochiului. Aceste modificări pot include:

  • hidratare mai buna
  • Reducerea consumului de cafeina
  • Evitarea medicamentelor care cauzează dilatarea vaselor sanguine
  • evitarea alimentelor acide care pot irita vasele de sânge
  • igiena corectă a sinusurilor
  • luarea medicamentelor prescrise de către medic pentru a reduce riscul iritării mucoasei sinusurilor.

De asemenea, poate fi necesar să schimbați rutina de somn sau să purtați ochelari de soare pentru a limita expunerea la luminile strălucitoare, care pot duce, de asemenea, la vase de sânge sparte în jurul ochiului.

În plus, medicii recomanda îndepărtarea oricăror obiecte străine formate în ochi pentru a preveni înrăutățirea situației. Dacă vasele de sânge burst la ochi sunt cauzate de alergii și cauza lor nu poate fi identificata, medicul vă poate recomanda antihistaminice.

Un vas de sânge burst în apropierea ochiului poate fi un lucru înfricoșător, dar, în majoritatea cazurilor, nu prezinta riscuri majore și poate fi tratat în mod eficient acasă. Este important sa observati semnele si simptomele si sa va adresati medicului in cazul în care apar schimbări semnificative in aspectul sau sentmientul ochiului. Prin menținerea unei rutini regulate de îngrijire a sinusurilor, hidratarea și reducerea expunerii la obiecte străine, puteți preveni apariția unui astfel de incidente.