Sindrom Cefalalgic – O Introducere
Sindromul cefalalgic – abreviat SC – este un grup de simptome neplăcute asociate cu durerea sau disconfortul în regiunea capului. Gâtul și maxilarul de asemenea pot fi influențate. Adesea termenul se referă la dureri de cap recurente sau severe. Simptomele împreună cu durata și severitatea pot produse nevoi diverse din partea medicului și un medic specialist trebuie sa investigheze simptomele medicale adiacente.

Aproximativ 75-90% din populația adultă va suferi de durerea de cap ocazional sau mai frecvent. Uneori durerea de cap poate fi suficient de severă pentru a schimba stilul de viață și a schimba comportamentele limita sănătatea generală.

Există mai multe optiuni pentru tratamentul durerilor de cap si pot fi administrate în funcție de tipul durerii de cap și de intensitatea simptomelor adiacente. Există informații detaliate disponibile pentru a înțelege mai bine:

  1. Tipurile de dureri de cap
  2. Cauzele durerii de cap
  3. Tratamentul și opțiunile terapeutice

Tipuri de dureri de cap
Există mulți acești factori care pot fi cauze ale sindromului cefalalgic, iar acestea sunt clasificate în mai multe categorii, printre care se numără:

  1. Migrenă
  2. Durere Tensională
  3. Durere produsă de Stres
  4. Durerea Pre-Auricular
  5. Durerea Cranio-Maxilară
  6. Durerea de Natură Cervico-Dorsală
  7. Durerea Post-Traumatică

Migrena – Migrena este una dintre cele mai frecvente forme de durere de cap și reprezintă aproximativ 15% din populația generală. Din acest număr, aproximativ 20% suferă de migrene recurente. Mulți oameni nu sunt conștienți că acest tip de durere de cap este diferit de alte tipuri de dureri de cap și, prin urmare, nu înțeleg că simptomele pot fi tratate diferit. Alte simptome comune ale migrene includ: ameteli, vărsături, fotofobie sau senzitivitate la sunete.

Durere Tensională – Durerea de cap tensionala este caracterizata prin durere constanta, presiune sau senzație de încleiere și se manifestă în regiunea occipitală, templului și frontală. Aceasta este, de asemenea, denumit durerea musculo-tonică sau determinată de tensiune. Durerea de cap de tensiune poate fi suficient de severă pentru a afecta activitatea normală.

Durere produsă de Stres – Durerea de cap cauzată de stres este uneori numită și durere de cap psihogenă sau durere de cap funcțională. Aceasta este adesea asociată cu stresul și anxietatea și este caracterizată prin o durere ocazională sau cronică care apare de obicei bilateral, adică are loc in ambele parti ale capului. Simptomele acute se pot intensifica în situații stresante și pot fi acompaniate de greață și căderea părului.

Durerea Pre-Auriculară – Durerea Pre-Auriculară presupune durere sau disconfort în regiunea pre-auriculară adică dreapta și stânga urechii, care este mai ales sensibilă la palpare și la presiune. Aceasta poate apărea împreună cu orice tip de dureri de cap, dar poate fi și o afecțiune independentă sau asociată cu alte cauze ale durerii in regiunea capului cum ar fi blocajul articulațiilor temporo-mandibulare sau restricția musculară.

Durerea Cranio-Maxilară – Durerea cranio-maxilară afectează anatomia maxilarului si a capului, inclusiv muschii maxilare, încheieturi temporo-mandibulare și ligamentele. Cauza și natura exactă a durerii cranio-maxilare nu sunt bine înțelese. Dacă nu este tratat, starea poate deveni cronică și poate duce la limitarea mișcărilor maxilare și la apariția diferitelor simptome cum ar fi: durerea și sensibilitatea facială, amețeli, senzația de presiune în urechi și în fața capului.

Durerea de Natură Cervico-Dorsală – Aceasta este o formă particulară de durere de cap care se referă la durerea din regiunea cervicală inferioară și a spatelui gâtului, în special a muschilor scaleni. Această durere poate radia până în maxilar și la urechi. Durerea este de obicei rezultatul musculaturii excesiv tensionate din partea din spate a gâtului. Stresul, postura necorespunzătoare si flexibilitatea scăzută a musculaturii gâtului pot duce și la tulburări ale somnului.

Durerea Post-Traumatică – Aceasta este o formă de durere de cap asociată cu o afecțiune traumatice a capului și a gâtului. Aceasta se poate rezulta in urma unui accident și poate fi însoțită de simptome asociate cum ar fi amețeala, vărsături și tulburări de adormire. Dacă aceste simptome nu sunt traate corespunzator, pot avea un impact semnificativ asupra calității vieții.